Miért leszel ideges a vegáktól, vegánoktól?

Miért leszel ideges a vegáktól, vegánoktól?

Bár a társadalom (USA 3% vegán, 5% vega) rendkívül kis hányada nem fogyaszt húst, a jelenség aránytalanul sok, kéretlen és néha komikusan, néha inkább tragikusan szélsőségesen negatív érzést vált ki egyes húsevőkből. Mielőtt elintéznénk őket egy-két szóval, utánajártunk miért kell hisztizni azon, mit nem eszik a másik?

Medical News Today kiváló cikke nyomán.

Egy 2015-ben készített tanulmány azt vizsgálta, mely társadalmi csoportokat milyen mértékben ítélik meg negatívan. A vegánok a sor végén végeztek. A vegák/vegánok a gluténmentes étrenden élőknél is negatívabb értékelést kaptak és a férfi vegákat, vegánokat, még a nőknél is jobban elítélik. Nem meglepő, de a szélsőjobboldali érzelműek és a félelmetes világtól szorongók még a többieknél is jobban utálják a vegákat/vegánokat. 

Velük egy halmazba kerülni azért elég ciki, fúj. Na de miért vállal fel valaki ilyen társaságot? A válasz elég összetett.

A média nagyon hibás

A média befolyásolja véleményünket, a könnyen befolyásolható és széles rétegekét feltétlenül, ezt az elmúlt évtizedben itthon egészen közelről volt lehetőségünk megfigyelni. Egy 2011-es felmérés azt vizsgálta, hogy a brit sajtó milyen színben tüntette fel a vegán étrendet. A vizsgált, 2007-ben megjelent 397 cikkből 20.2% volt semleges, 5.5% pozitív, 74.3% negatív. A negatív hangvételű anyagok az étrend követőit röhejesnek, elvakultnak, érzelemvezéreltnek állították be.

A cuki állatok is hibásak 

A húsról elsősorban egészségügyi, környezetvédelmi és állatszereteti okokból mondanak le a fogyasztók, utóbbi miatt a húsevők egy vegával/vegánnal szemben -öntudatlanul- érezhetik úgy, hogy állatkínzók. Nincs mit szépíteni, ez valóban így van és ez rossz érzéshez, frusztrációhoz vezet, amit a vegánra borítanak.

A szokás hatalma

A normaszegő magatartást -a magyar húsevő gasztrokultúrában a vega/vegán étrend nevezhető annak- egyesek fenyegetőnek érzik a megszokott kis tyúkszaros életkéjükre. Félnek, majd kötelező lesz, nekik is kell.

Az étel, egyes fogások visszautasítása is normaszegő magatartás, ez pedig végképp kiveri a biztosítékot akár mikroközösségi szinten is. Az étel tukmálása, az ezzel kapcsolatos játszmák és sértődések rendkívül betegek, ettől még olyan gyakori műsor, hogy megszoktuk, nem vizsgáljuk, nem lépünk fel ellene.

A hús túlértékelt

A húsfogyasztást valós és elvitathatatlan tápértékén túl a felsőbbrendűség, az evolúció csúcsán trónolás jelképének is tartja az emberiség. Erről a szimbólumról lemondani, hát azt a békát nem tudja mindenki lenyelni. 

A radikálisok tényleg idegesítőek

Minden halmaznak vannak radikális tagjai, és mindig ők a hangosak. Valóban idegesítőek, ettől még ostobaság egy étrend követőit pár kettyós miatt mind egy szálig egy kalap alá venni, hiszen a húsevők között is vannak, akik fullba nyomják a kretént. Nincs tudományos kutatás, hogy melyik étrend követői között több a mentális beteg, így az ilyen jellegű kijelentések megalapozatlanok és komolytalanok.

Amúgy a szüfrazsettek is radikálisak voltak, érdemeik elvitathatatlanok. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.