- Címkék:
- kovászolás
- tejsavas erjedés
Mivel a kovászolás, azaz tejsavas erjedés során a szénhidrát a mikroorganizmusok tápláléka, érdemes gyümölcsökkel is kísérletezni, ezek itt például nem túl szép eltárolt almák voltak, tökéletesen alkalmasak sütésre, vagy erre is.
A végeredmény olyan hangulatú lesz, mint egy almás pite, köretnek egyenesen fantasztikus, leve különlegesen finom szénsavas üdítőital.
A kovászolás összes fontos szabálya és alapjai itt olvashatók. Itt kevesebb sót használok.
- 4-5 db egészséges alma kicsumázva, felszeletelve
- 5 l víz
- 10 g só
- 1 ekanál fahéj
- 4-5 db aszalt szilva felvágva
- 2 ekanál cukor
- 1 citrom frissen facsart leve
- opcionális: kezeletlen citrom, vagy narancs héja
Az almát, narancshéjat és a szilvát sterilizált befőttesüvegekbe raktam, a vizet, sót, fahéjat és a citromlevet elkevertem. Az almákat felöntöttem a lével, valamivel érdemes leszorítani, ne lógjanak ki.
Meleg helyen szorosan lezárva érlelem két napig, majd behűtöm és közvetlenül poharakba töltöm a levét és az almát is feltálalom köretnek.
Egyéb erjesztett csodák, medvehagyma, gyermekláncfű, káposzta, kimcsi a linken összegyűjtve.