Kovászolt gyümölcs? Mi van? Mutatjuk!

Kovászolt gyümölcs? Mi van? Mutatjuk!

Nagyon nem csak az uborkát lehet és érdemes kovászolni, sőt, a gyümölcsök egyenesen fantasztikusak lesznek!

Mivel a kovászolás, azaz tejsavas erjedés során a szénhidrát a mikroorganizmusok tápláléka, érdemes gyümölcsökkel is kísérletezni, ezek itt például nem túl szép eltárolt almák voltak, tökéletesen alkalmasak sütésre, vagy erre is.

A végeredmény olyan hangulatú lesz, mint egy almás pite, köretnek egyenesen fantasztikus, leve különlegesen finom szénsavas üdítőital.

A kovászolás összes fontos szabálya és alapjai itt olvashatók. Itt kevesebb sót használok.

  • 4-5 db egészséges alma kicsumázva, felszeletelve
  • 5 l víz
  • 10 g só
  • 1 ekanál fahéj
  • 4-5 db aszalt szilva felvágva 
  • 2 ekanál cukor
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • opcionális: kezeletlen citrom, vagy narancs héja

Az almát, narancshéjat és a szilvát sterilizált befőttesüvegekbe raktam, a vizet, sót, fahéjat és a citromlevet elkevertem. Az almákat felöntöttem a lével, valamivel érdemes leszorítani, ne lógjanak ki.

Meleg helyen szorosan lezárva érlelem két napig, majd behűtöm és közvetlenül poharakba töltöm a levét és az almát is feltálalom köretnek. 

Egyéb erjesztett csodák, medvehagyma, gyermekláncfű, káposzta, kimcsi a linken összegyűjtve.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.