Miért nem OLYAN a bolti tejtermék?

Miért nem OLYAN a bolti tejtermék?

Aki készített, vagy kóstolt már házi, mármint tényleg házi, ipari folyamatoktól mentes tejterméket, vagy csak tejet, ismeri azt a sokkoló íz-, és állagbeli különbséget, ami a konyhádban felforralt és behűtött tej és a sarki boltban vásárolt dobozos dolog között érzékelhető. 

Foto: Wolfgang Hasselmann

Házi tejes, tejtermékes sorozatunk eddigi részeit itt találod meg.

A tehénnel kezdődik

Nincs varázslat, vegyél egy palack tejet egy szabadon legelésző cuki jerseyből és egyet egy nagy tejgazdaság cuki és szemessel, esetleg szilázzsal -erjesztett takarmány- is takarmányozott Holstein-frízéből, kóstold össze. A tartásmód, takarmányozás mellett a fajta is rendkívül fontos, mert a kisebb tejhozamú fajták beltartalmi értéke nagyobb, a nagyipari termelést adó holstein-frízek pedig ugyan nagyobb mennyiséget, de alacsonyabb beltartalmi értéket állítanak elő. Például a Holstein-fríz 3,5-3,7 százalékos zsírtartalmú tejet ad, a jersey tej zsírtartalma 5-8 százalék, de ebből az erős tejből feleannyit állít elő. A Holstein-fríz ún. fogyasztói, a jersey ipari tejet állít elő, utóbbi alkalmas tejtermékek előállítására. A hazai tejtermelő állomány Holstein-fríz. 

"A jersey tej sárgás színű, karotinban és A-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag. Jellegzetessége, hogy a tejzsír jódszáma és a zsírgolyócskák átmérője nagyobb, mint a lapály és a hegyi fajtáké, 18%-kal több fehérjét (kappa-kazeint), 20%-kal több kalciumot, 25%-kal több zsírt tartalmaz, mint az „átlagos” tehéntej." 

via

A tej romlékony

A tejben minden benne van, hogy pillanatok alatt megromoljon -fehérje+cukor+nedves közeg=biológiai fegyver- úgyhogy meg is romlik. A pillanatok alatt megromló termékek polcideje rövid, tárolása, szállítása macerás, a termelői nyerstejet hűtve 48 órán belül kell értékesíteni. A tej viszont tolerál tartósítási eljárásokat, úgyhogy hőkezeléssel tartósítják is. Egyes eljárások - UHT, ESL - 100 C fok feletti hőmérsékleten történnek, ez a tejcukor karamellizálódása miatt elkerülhetetlenül megváltoztatja a tej ízét.

A vevő megszokott hülyeségeket

A tej hülyén viselkedik, tárolás közben sírtartalma fölöződik -a zsír könnyebb-, és a tej tetején úszkál nagy, boldog tömbben. Ennek lehet örülni, mert ez a tejszín, vagy lehet undorodni is, amikor egyben placcsan a kávéba és lezsírozatlan húslevest készít a lattéből. A fogyasztók állítólag az ilyen fölöződött terméket romlottként azonosítják, ami nem tesz jót egy terméknek. Ennek kiküszöbölésére homogenizálják a tejet.

Mivel a zsírtartalom a dobozon megadott precíz érték, a tejet fölözik, majd pontos mennyiséget juttatnak vissza. 

Csóró tej, már háromszor lett megpiszkálva és még csak tej a dobozban, a feldolgozott termékekkel -mondjuk egy ilyen dobozos tej is feldolgozott termék- további ízzavaró tényező, hogy nem tiszták, adalékanyagokkal lehet ezeket feljavítani.

A zsír a finom, de kiveszik belőle

Az élelmiszerekben az ízeket szállító, fokozó anyagok között a zsiradéknak rendkívül fontos szerepe van, egy zsírosabb tej, túró, joghurt zamatosabb.

Adalékot raknak bele

Ha házilag készítesz vajat, joghurtot, kefírt, túrót, tejfölt, abban tej lesz. Ehhez képest a Magyar Élelmiszerkönyv az alábbiakat engedélyezi egyes termékek esetében. Ezek egy része szükséges (tej) nagy része ártalmatlannak tűnik, attól még feldolgozott termékek, amelyek rontanak az ízharmónián és ízminőségen.:

Joghurt, kefír

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske) teje, tejsűrítmények vagy ezek keveréke
  • Tejszín
  • Vaj
  • Tejpor
  • Víz
  • Étkezési só
  • Savópor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Savófehérje-koncentrátum
  • Étkezési kazeinátok
  • Tejeredetű ásványi anyagok
  • Prebiotikumok
  • A 3.1.1. pontban felsorolt mikrobatenyészetek

Tejszín

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
  • Tejsűrítmény
  • Tejpor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Étkezési kazeinátok
  • Adalékanyagok
  • Mikrobatenyészetek

Vaj

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
  • Tejszín
  • Sovány tej
  • Tejpor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Savó, savószín, savóvaj
  • Tejzsír, tejzsírfrakció
  • Tejsavbaktérium-színtenyészetek
  • Víz
  • Tejeredetű tejsavkoncentrátum
  • Adalékanyagok
  • Étkezési só
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.