Miért nem OLYAN a bolti tejtermék?

Miért nem OLYAN a bolti tejtermék?

Aki készített, vagy kóstolt már házi, mármint tényleg házi, ipari folyamatoktól mentes tejterméket, vagy csak tejet, ismeri azt a sokkoló íz-, és állagbeli különbséget, ami a konyhádban felforralt és behűtött tej és a sarki boltban vásárolt dobozos dolog között érzékelhető. 

Foto: Wolfgang Hasselmann

Házi tejes, tejtermékes sorozatunk eddigi részeit itt találod meg.

A tehénnel kezdődik

Nincs varázslat, vegyél egy palack tejet egy szabadon legelésző cuki jerseyből és egyet egy nagy tejgazdaság cuki és szemessel, esetleg szilázzsal -erjesztett takarmány- is takarmányozott Holstein-frízéből, kóstold össze. A tartásmód, takarmányozás mellett a fajta is rendkívül fontos, mert a kisebb tejhozamú fajták beltartalmi értéke nagyobb, a nagyipari termelést adó holstein-frízek pedig ugyan nagyobb mennyiséget, de alacsonyabb beltartalmi értéket állítanak elő. Például a Holstein-fríz 3,5-3,7 százalékos zsírtartalmú tejet ad, a jersey tej zsírtartalma 5-8 százalék, de ebből az erős tejből feleannyit állít elő. A Holstein-fríz ún. fogyasztói, a jersey ipari tejet állít elő, utóbbi alkalmas tejtermékek előállítására. A hazai tejtermelő állomány Holstein-fríz. 

"A jersey tej sárgás színű, karotinban és A-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag. Jellegzetessége, hogy a tejzsír jódszáma és a zsírgolyócskák átmérője nagyobb, mint a lapály és a hegyi fajtáké, 18%-kal több fehérjét (kappa-kazeint), 20%-kal több kalciumot, 25%-kal több zsírt tartalmaz, mint az „átlagos” tehéntej." 

via

A tej romlékony

A tejben minden benne van, hogy pillanatok alatt megromoljon -fehérje+cukor+nedves közeg=biológiai fegyver- úgyhogy meg is romlik. A pillanatok alatt megromló termékek polcideje rövid, tárolása, szállítása macerás, a termelői nyerstejet hűtve 48 órán belül kell értékesíteni. A tej viszont tolerál tartósítási eljárásokat, úgyhogy hőkezeléssel tartósítják is. Egyes eljárások - UHT, ESL - 100 C fok feletti hőmérsékleten történnek, ez a tejcukor karamellizálódása miatt elkerülhetetlenül megváltoztatja a tej ízét.

A vevő megszokott hülyeségeket

A tej hülyén viselkedik, tárolás közben sírtartalma fölöződik -a zsír könnyebb-, és a tej tetején úszkál nagy, boldog tömbben. Ennek lehet örülni, mert ez a tejszín, vagy lehet undorodni is, amikor egyben placcsan a kávéba és lezsírozatlan húslevest készít a lattéből. A fogyasztók állítólag az ilyen fölöződött terméket romlottként azonosítják, ami nem tesz jót egy terméknek. Ennek kiküszöbölésére homogenizálják a tejet.

Mivel a zsírtartalom a dobozon megadott precíz érték, a tejet fölözik, majd pontos mennyiséget juttatnak vissza. 

Csóró tej, már háromszor lett megpiszkálva és még csak tej a dobozban, a feldolgozott termékekkel -mondjuk egy ilyen dobozos tej is feldolgozott termék- további ízzavaró tényező, hogy nem tiszták, adalékanyagokkal lehet ezeket feljavítani.

A zsír a finom, de kiveszik belőle

Az élelmiszerekben az ízeket szállító, fokozó anyagok között a zsiradéknak rendkívül fontos szerepe van, egy zsírosabb tej, túró, joghurt zamatosabb.

Adalékot raknak bele

Ha házilag készítesz vajat, joghurtot, kefírt, túrót, tejfölt, abban tej lesz. Ehhez képest a Magyar Élelmiszerkönyv az alábbiakat engedélyezi egyes termékek esetében. Ezek egy része szükséges (tej) nagy része ártalmatlannak tűnik, attól még feldolgozott termékek, amelyek rontanak az ízharmónián és ízminőségen.:

Joghurt, kefír

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske) teje, tejsűrítmények vagy ezek keveréke
  • Tejszín
  • Vaj
  • Tejpor
  • Víz
  • Étkezési só
  • Savópor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Savófehérje-koncentrátum
  • Étkezési kazeinátok
  • Tejeredetű ásványi anyagok
  • Prebiotikumok
  • A 3.1.1. pontban felsorolt mikrobatenyészetek

Tejszín

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
  • Tejsűrítmény
  • Tejpor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Étkezési kazeinátok
  • Adalékanyagok
  • Mikrobatenyészetek

Vaj

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
  • Tejszín
  • Sovány tej
  • Tejpor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Savó, savószín, savóvaj
  • Tejzsír, tejzsírfrakció
  • Tejsavbaktérium-színtenyészetek
  • Víz
  • Tejeredetű tejsavkoncentrátum
  • Adalékanyagok
  • Étkezési só
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.