Mire jó még a gesztenyepüré?

Mire jó még a gesztenyepüré?

A gesztenyepüréről kizárólag a tejszínhabos desszert jut eszünkbe, pedig sósan is elkészíthető. Úgy általában nem tartom sokra az ízesített gesztenyepüréket, és ezekhez a receptekhez végképp nem jók az aromás, cukrozott pürék, szerencsére lehet kapni tisztát is, azt kell venni. 

Tészta
  • 200 g spagetti (inkább teljes kiőrlésű, az jobban illik a gesztenyéhez)
  • 50 g 100 %-os gesztenyepüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db egész tojás
  • 1 ek desszertbor
  • 1 ek frissen lefőzött presszókávé
  • 100 g vaj
  • 1 tkanál finomra vágott rozmaring, vagy zsálya
  • parmezánforgács a tálaláshoz

A vajat közepes lángon addig hevítem, amíg aranybarna lesz, leszűröm, elkeverem a zöldfűszerrel és meleg helyre félreteszem. 

A tojást a konyakkal és a kávéval egy habüstben lobogó víz feletti gőzben folyamatos verés mellett addig keverem egy habverővel, amíg jól kihabosodik, a duplájára nő. Belereszelem a fokhagymát és a gesztenyepürét, simára keverem, sózom, borsozom. Közben a tésztát al dentére főzöm, elkeverem a gesztenyés keverékkel, meglocsolom a meleg, fűszeres barnított vajjal és parmezánforgácsokkal tálalom. 

Pirított gombákkal és friss fügével lehet gazdagítani.

Gombóc

Hasonlóan készül, mint a túrógombóc, csak a túrót 100%-os, teljesen tiszta gesztenyepürével helyettesítettem, amit rozmaringgal ízesítettem és a végén nem szórtam meg porcukorral, hanem a tejföl mellé kecskesajtot morzsoltam rá.

  • 20 dkg 100%-os gesztenyepüré
  • 5 dkg búzadara
  • 1 db tojás
  • 1 tkanál finomra vágott rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • tejföl
  • friss kecskesajt

A gesztenyét elkeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjével, a sárgájával, rozmaringgal és a búzadarával, sózom. Fél órát pihentetem.

Két kanál segítségével nagy galuskákat formázok belőle és lobogó forró vízben addig főzöm, amíg feljönnek a víz felszínére, akkor leszűröm.

Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, a gombócokat kicsit átpirítom rajta, a tejföllel és a kecskesajttal tálalom.

Tipp: lehet kísérletezni kevesebb darával, én nem mertem. 

Püré

Itt pedig a klasszikus, édes gesztenyepüré:

 

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan? 

  • 2021.03.01

Paprikás krumpi laskagombával

Annyi mindennel fel lehet dobni a paprikás krumplit, és a pirított gomba még a kolbászt is magasan veri.