- Címkék:
- gesztenye
- gesztenyepüré
Tészta
- 200 g spagetti (inkább teljes kiőrlésű, az jobban illik a gesztenyéhez)
- 50 g 100 %-os gesztenyepüré
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db egész tojás
- 1 ek desszertbor
- 1 ek frissen lefőzött presszókávé
- 100 g vaj
- 1 tkanál finomra vágott rozmaring, vagy zsálya
- só
- parmezánforgács a tálaláshoz
A vajat közepes lángon addig hevítem, amíg aranybarna lesz, leszűröm, elkeverem a zöldfűszerrel és meleg helyre félreteszem.
A tojást a konyakkal és a kávéval egy habüstben lobogó víz feletti gőzben folyamatos verés mellett addig keverem egy habverővel, amíg jól kihabosodik, a duplájára nő. Belereszelem a fokhagymát és a gesztenyepürét, simára keverem, sózom, borsozom. Közben a tésztát al dentére főzöm, elkeverem a gesztenyés keverékkel, meglocsolom a meleg, fűszeres barnított vajjal és parmezánforgácsokkal tálalom.
Pirított gombákkal és friss fügével lehet gazdagítani.
Gombóc
Hasonlóan készül, mint a túrógombóc, csak a túrót 100%-os, teljesen tiszta gesztenyepürével helyettesítettem, amit rozmaringgal ízesítettem és a végén nem szórtam meg porcukorral, hanem a tejföl mellé kecskesajtot morzsoltam rá.
- 20 dkg 100%-os gesztenyepüré
- 5 dkg búzadara
- 1 db tojás
- 1 tkanál finomra vágott rozmaring
- 5 dkg vaj
- tejföl
- friss kecskesajt
- só
A gesztenyét elkeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjével, a sárgájával, rozmaringgal és a búzadarával, sózom. Fél órát pihentetem.
Két kanál segítségével nagy galuskákat formázok belőle és lobogó forró vízben addig főzöm, amíg feljönnek a víz felszínére, akkor leszűröm.
Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, a gombócokat kicsit átpirítom rajta, a tejföllel és a kecskesajttal tálalom.
Tipp: lehet kísérletezni kevesebb darával, én nem mertem.
Püré
Itt pedig a klasszikus, édes gesztenyepüré: