Mire jó még a gesztenyepüré?

Mire jó még a gesztenyepüré?

A gesztenyepüréről kizárólag a tejszínhabos desszert jut eszünkbe, pedig sósan is elkészíthető. Úgy általában nem tartom sokra az ízesített gesztenyepüréket, és ezekhez a receptekhez végképp nem jók az aromás, cukrozott pürék, szerencsére lehet kapni tisztát is, azt kell venni. 

Tészta
  • 200 g spagetti (inkább teljes kiőrlésű, az jobban illik a gesztenyéhez)
  • 50 g 100 %-os gesztenyepüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db egész tojás
  • 1 ek desszertbor
  • 1 ek frissen lefőzött presszókávé
  • 100 g vaj
  • 1 tkanál finomra vágott rozmaring, vagy zsálya
  • parmezánforgács a tálaláshoz

A vajat közepes lángon addig hevítem, amíg aranybarna lesz, leszűröm, elkeverem a zöldfűszerrel és meleg helyre félreteszem. 

A tojást a konyakkal és a kávéval egy habüstben lobogó víz feletti gőzben folyamatos verés mellett addig keverem egy habverővel, amíg jól kihabosodik, a duplájára nő. Belereszelem a fokhagymát és a gesztenyepürét, simára keverem, sózom, borsozom. Közben a tésztát al dentére főzöm, elkeverem a gesztenyés keverékkel, meglocsolom a meleg, fűszeres barnított vajjal és parmezánforgácsokkal tálalom. 

Pirított gombákkal és friss fügével lehet gazdagítani.

Gombóc

Hasonlóan készül, mint a túrógombóc, csak a túrót 100%-os, teljesen tiszta gesztenyepürével helyettesítettem, amit rozmaringgal ízesítettem és a végén nem szórtam meg porcukorral, hanem a tejföl mellé kecskesajtot morzsoltam rá.

  • 20 dkg 100%-os gesztenyepüré
  • 5 dkg búzadara
  • 1 db tojás
  • 1 tkanál finomra vágott rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • tejföl
  • friss kecskesajt

A gesztenyét elkeverem a kemény habbá felvert tojásfehérjével, a sárgájával, rozmaringgal és a búzadarával, sózom. Fél órát pihentetem.

Két kanál segítségével nagy galuskákat formázok belőle és lobogó forró vízben addig főzöm, amíg feljönnek a víz felszínére, akkor leszűröm.

Egy serpenyőben felolvasztom a vajat, a gombócokat kicsit átpirítom rajta, a tejföllel és a kecskesajttal tálalom.

Tipp: lehet kísérletezni kevesebb darával, én nem mertem. 

Püré

Itt pedig a klasszikus, édes gesztenyepüré:

 

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.