- Címkék:
- környezettudatosság
- banán
- gyümölcs
- édesség
- desszert
A banán erényei édessége és állaga. Önállóan édesíti és szaftosítja a süteményeket, így a mentes táplálkozást választók, zsírszegény étrendre vágyók nagy kedvence lehet. A lent bemutatott receptek egy része mentes vagy vegán, és sütés nélkül készülnek. Ettől még nem kell továbblapozni, mert tovább léptünk a banánkenyér és a rántott banán világán, ezekkel az édességekkel a legbőszebb mindenevő grillpartira is be lehet állítani, ha éppen nincs idő, vagy tudás házi szilvalekváros hájas papucsot készíteni.
A banán fűszerei
- kávé
- zöld tea
- jázmin tea
- fekete tea
- csillagánizs
- sós földimogyoró
- mandula
- dió
- méz
- levendula
- gyömbér
- citromhéj
- vanília
- tonkabab
A banán ízpárjai
- sütőtök
- gabonapelyhek (szárazon pirítva jobbak!)
- rizs, főleg a barna és fekete változatok
- kókusz
- vaj
- répa
Receptek
Banángolyó
- 1 db érett banán
- 5 dkg kakaópor
- ideális esetben 5 dkg kakaóvaj, másik ideális esetben ugyanennyi vaj
- 5 dkg durvára tört pörkölt kávé
- 1 csipet só
- cukor ízlés szerint
- kb, 5 dkg zabpehelyliszt
A vajat megolvasztom, a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, behűtöm. Vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.
Banános csokoládészelet sós mogyoróval
- 1 db érett banán
- 5 dkg dkg kakaópor
- 5 dkg puha vaj, vagy olvasztott kakaóvaj
- cukor ízlés szerint
- 1/2 tonkabab lereszelve
- 5 dkg földimogyoró
- só
A banánt kikeverem a kakaóval, tonkababbal, vajjal. Egy formázógyűrűbe kanalazom, behűtöm, a gyűrűt leveszem. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, sózom és a desszertre szórom.
Nyers, fűszeres répakrém fehércsokoládéval
- 2 db érett banán
- 4 db sárgarépa meghámozva, finomra reszelve
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér finomra reszelve
- 1/2 tkanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1/2 tkanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 tkanál őrölt csillagánizs
- 1/2 tkanál őrölt szerecsendió
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj, vagy hidegen sajtolt, szűz kókuszzsír
- cukor ízlés szerint
- 10 dkg olvasztott fehér csokoládé
- 15 dkg zabpehelyliszt
A csokoládét alacsony lángon felolvasztom és a egy sütőpapírra öntöm vékony rétegben.
Az alapanyagokat a csokoládé és a zabpehelyliszt kivételével összekeverem.
Az alapanyagot harmadolom, kétharmadát kikeverem a zabpehelyliszttel. A kétféle állagú anyagot egy tányérba kanalazom és fehér csokoládét török rá.
Kávés banánkrém ánizzsal
- 1 db érett banán
- 1 dl tejszín
- 2 evőkanál cukor
- frissen főzött presszókávé harmadára besűrítve
- 1 ekanál durvára tört pörkölt kávé
- 1 teáskanél ánizsmag, vagy 1 db csillagánizs
- 1 evőkanál rum
A kávét úgy forralom be egy kis lábosban, vagy serpenyőben, hogy a rumot és az ánizst előtte belerakom. A banánt alacsony lángon melegítve elkeverem a tejszínnel, cukorral.
Egy tálba kanalatom a banános krémet és meglocsolom a kávéval és megszórom durvára tört pörkölt kávéval.
Héjában sült banán mikróban
- 2 db banán
- 2 dl tejszín
- 10 dkg csokoládé (lehet fehér, tej, ét is)
- 1 ekanál durvára tört pörkölt kávébab
- só
A banánt héjastul hosszában bemetszem, beletömködöm a durvára tört csokoládét, sózom, és 3 percig mikrózom. A kemény habbá felvert tejszínnel és durvára tört pörkölt kávébabbal tálalom.
Vanília-, vagy mangófagylalttal is jó tejszín helyett.