Mire való a megbarnult banán?

Mire való a megbarnult banán?

Van, aki nem is érti a kérdést, hiszen vagy eleve a barnát veszi meg olcsóbban, vagy a zölddel addig vár, amíg bebarnul. A barna banán olcsón beszerezhető, és kevés ráfordítással extrás süteményekké alakítható alapanyag. Ma nem sütünk. 

A banán erényei édessége és állaga. Önállóan édesíti és szaftosítja a süteményeket, így a mentes táplálkozást választók, zsírszegény étrendre vágyók nagy kedvence lehet. A lent bemutatott receptek egy része mentes vagy vegán, és sütés nélkül készülnek. Ettől még nem kell továbblapozni, mert tovább léptünk a banánkenyér és a rántott banán világán, ezekkel az édességekkel a legbőszebb mindenevő grillpartira is be lehet állítani, ha éppen nincs idő, vagy tudás házi szilvalekváros hájas papucsot készíteni.

A banán fűszerei
  • kávé
  • zöld tea
  • jázmin tea
  • fekete tea
  • csillagánizs
  • sós földimogyoró
  • mandula
  • dió
  • méz
  • levendula
  • gyömbér
  • citromhéj
  • vanília
  • tonkabab
A banán ízpárjai
  • sütőtök
  • gabonapelyhek (szárazon pirítva jobbak!)
  • rizs, főleg a barna és fekete változatok 
  • kókusz
  • vaj
  • répa
 

 

Receptek
 

 

Banángolyó 
  • 1 db érett banán
  • 5 dkg kakaópor
  • ideális esetben 5 dkg kakaóvaj, másik ideális esetben ugyanennyi vaj
  • 5 dkg durvára tört pörkölt kávé
  • 1 csipet só
  • cukor ízlés szerint
  • kb, 5 dkg zabpehelyliszt 

A vajat megolvasztom, a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, behűtöm. Vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.

 

 

Banános csokoládészelet sós mogyoróval
  • 1 db érett banán
  • 5 dkg dkg kakaópor
  • 5 dkg puha vaj, vagy olvasztott kakaóvaj
  • cukor ízlés szerint
  • 1/2 tonkabab lereszelve
  • 5 dkg földimogyoró

A banánt kikeverem a kakaóval, tonkababbal, vajjal. Egy formázógyűrűbe kanalazom, behűtöm, a gyűrűt leveszem. A durvára tört mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, sózom és a desszertre szórom.

 

 

Nyers, fűszeres répakrém fehércsokoládéval
  • 2 db érett banán
  • 4 db sárgarépa meghámozva, finomra reszelve
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér finomra reszelve
  • 1/2 tkanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1/2 tkanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tkanál őrölt csillagánizs
  • 1/2 tkanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj, vagy hidegen sajtolt, szűz kókuszzsír
  • cukor ízlés szerint
  • 10 dkg olvasztott fehér csokoládé
  • 15 dkg zabpehelyliszt

A csokoládét alacsony lángon felolvasztom és a egy sütőpapírra öntöm vékony rétegben.

Az alapanyagokat a csokoládé és a zabpehelyliszt kivételével összekeverem.

Az alapanyagot harmadolom, kétharmadát kikeverem a zabpehelyliszttel. A kétféle állagú anyagot egy tányérba kanalazom és fehér csokoládét török rá.

 

 

Kávés banánkrém ánizzsal
  • 1 db érett banán
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • frissen főzött presszókávé harmadára besűrítve
  • 1 ekanál durvára tört pörkölt kávé
  • 1 teáskanél ánizsmag, vagy 1 db csillagánizs
  • 1 evőkanál rum

A kávét úgy forralom be egy kis lábosban, vagy serpenyőben, hogy a rumot és az ánizst előtte belerakom. A banánt alacsony lángon melegítve elkeverem a tejszínnel, cukorral.

Egy tálba kanalatom a banános krémet és meglocsolom a kávéval és megszórom durvára tört pörkölt kávéval.

 

 

Héjában sült banán mikróban
  • 2 db banán
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg csokoládé (lehet fehér, tej, ét is)
  • 1 ekanál durvára tört pörkölt kávébab

A banánt héjastul hosszában bemetszem, beletömködöm a durvára tört csokoládét, sózom, és 3 percig mikrózom. A kemény habbá felvert tejszínnel és durvára tört pörkölt kávébabbal tálalom. 

Vanília-, vagy mangófagylalttal is jó tejszín helyett.

 

 

 

 

 

 

 

  • 2020.07.06

Így kell paradicsomot hámozni

Lecsóba, pürébe, lébe is egyszerűbb feldolgozni a paradicsomot, ha előtte meghámozzuk, ráadásul pár perces, egyszerű műveletről van szó. 

  • 2020.07.05

Gyümölcsös édességek sütés helyett

Nyáron a meleg miatt kevésbé van kedvünk a sütővel vacakolni, ráadásul ilyenkor érnek a gyümölcsök, így eléggé adja magát, hogy ezekből készítsünk gyors desszerteket. Télen pedig elővesszük a szilvás hájas tésztát. 

  • 2020.07.04

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér.