Mit szeressünk a fagyasztott tőkehal filén?

Mit szeressünk a fagyasztott tőkehal filén?

A fagyasztott tőkehal filé könnyebben beszerezhető, és olcsóbb Magyarországon, mint a pontyderék. Ez épp elég baj, hosszasan lehetne ezt elemezni, hogy hogyan jutottunk ide, attól még itt vagyunk és a ez az alapanyag nem annyira egyszerű eset, hogy csak úgy magára hagyjuk vele a népeket. 

Nem megfelelő elkészítés esetén megdöbbentően rossz állaga lesz, és nem is jó mindenre, ezért érdemes az alábbiakat követni, ha finoman akarjuk elkészíteni ezt a könnyen emészthető, megfizethető, és tápláló fehérjeforrást, ami ráadásul meglepően finom hal.

Vásárlási útmutató
  • A fagyasztott filék csomagolása a fagyasztási technológia miatt 20% vizet tartalmazhat, így ha árakat hasonlítotok össze, feltétlenül ellenőrizzétek az összetevőket, mennyi a hal és mennyi a víz. 
  • Mivel ugyanott van, és hasonló a csomagolás, könnyen összetéveszthető az olcsóbb pangasius filével, aminek rossz az íze. 
  • Kagylókra, rákokra allergiások figyeljenek, egyes csomagolásokon feltüntetik, hogy nyomokban tartalmazhat ezekből.
Kiolvasztás

Lassan, a hűtőszekrénybe téve érdemes kiolvasztani. Legjobb egy rácsra rakni és hagyni hogy egy tálcára csöpögjön, de erre nem szokott hely lenni egy átlagos hűtőben.

Előkészítés

Két tiszta, és szagtalan konyharuha közé rakva a kiolvadt filéket érdemes picit megnyomkodni, hogy minden szükségtelen vizet felitassunk róla. Sózni legfeljebb sütés előtt érdemes, mert a fagyasztás miatt így is sok vizet veszített a hús, ezt a veszteséget nem szabad sóval tovább fokozni.

Mi illik hozzá?
  • spenót
  • burgonya, burgonyafánk
  • sötét trombitagomba
  • shii-take gomba
  • citrom
  • cékla
  • spárga
  • tejszín
  • tejföl
  • savanyú uborka
Megfelelő konyhatechnológiák
  • kirántás különböző bundákban
  • fasírtokba morzsolás
Receptek

Tőkehal ropogós spenóttal

Rántott hal

 

 

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan?