A habos islerben lekvár helyett pillecukorhab van, ettől magas, elegánsan nehezen fogyasztható, tömény és imádnivaló. Bár nem kimondottan az a fajta sütemény, aminek otthon nekiállunk, de ha mégis, akkor aki jót akar, rakjon savanykás lekvárt is a hab alá, az lesz a totális isler. Recept a végén.
Eredete a Szapáry utcában már működő, 1911-12-ben a Jánszky–Szivessy építészpáros tervei alapján átalakított Kádár-féle házban több, mint száz évig működő cukrászdához köthető. Az 1930-as években az a mondás járta, hogy „Szolnokot a Művésztelep, a Tisza Szálló és a Kádár cukrászda miatt érdemes felkeresni”. A cukrászda egyik különlegessége az volt, hogy a hazánkban elterjedt bécsi receptek helyett a Párizsban divatos gyümölcszselés édességek domináltak a kínálatban.
Itt cserélte le id. Kádár Kálmán cukrászmester az islerben a lekvárt a habra. Egy tanítványa -Móra Ferenc- elkészítette csokoládés habbal, sőt, előfordul rózsaszínnel is.
Az épület, amelyet id. Kádár kifejezetten cukrászdának tervezett, a mai napig áll.
Tészta
- 600 g finom liszt (ebből lehet 150 g darált vagy apróra vágott dió)
- 300 g vaj
- 150 g porcukor
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
Az alapanyagokat összegyúrom. Gyorsan dolgozok, álljon össze, annyi elég. Fóliába csomagolva egy órát pihentetem a hűtőszekrényben.
A tésztát fél centiméter vastagra nyújtom finoman lisztezett deszkán, köröket szúrok ki belőle, 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10 perc alatt világosra sütöm.
A kimaradt tésztát összegyúrom, 1 órát a hűtőszekrényben pihentetem, majd újra kinyújtom, kisztaggatom
A lapokat a tepsiben hagyom kihűlni.
Fontos, a nyers tészta végig legyen hideg, ha megszakad a munka, pihenjenek a hűtőben.
Töltelék
- 150 g cukor
- 2 db tojásfehérje
- 85 g kukoricaszirup/invertcukor/méz
- 1 csipet só
A cukrot a sziruppal lassú lángon főzni kezdem. Közben habbá verem a fehérjéket egy hőálló tálban. Amikor a cukor elég forró (hideg vízbe cseppentve golyót formál) óvatosan hozzáöntöm. 8-10 percig a legmagasabb fokozaton keverem amíg egy nyúlós masszát kapok.
2 hétig eláll lezárt dobozban a hűtőszekrényben.
Máz
300 g étcsokoládé vízfürdőben felolvasztva
A köröket megtöltöm a habbal, behűtöm és úgy próbálom egyenletesen leönteni a csokoládémázzal. Ez itt a képen profi darab, házilag elég ronda lesz.
Extra tipp: a hab alá érdemes kenni ribizli-, vagy baracklekvárt, úgy lesz igazán ütős.