Mit Szolnok adhatott: a habos isler

Mit Szolnok adhatott: a habos isler

Szolnokhoz közel nőttem fel, előbb ismertem a habos islert, mint a lekvárost. Ha arra jártok, feltétlenül menjetek be egy cukrászdába, és próbáljátok ki ezt a helyi specialitást, életre szóló élmény lesz.

A habos islerben lekvár helyett pillecukorhab van, ettől magas, elegánsan nehezen fogyasztható, tömény és imádnivaló. Bár nem kimondottan az a fajta sütemény, aminek otthon nekiállunk, de ha mégis, akkor aki jót akar, rakjon savanykás lekvárt is a hab alá, az lesz a totális isler. Recept a végén.

Eredete a Szapáry utcában már működő, 1911-12-ben a Jánszky–Szivessy építészpáros tervei alapján átalakított Kádár-féle házban több, mint száz évig működő cukrászdához köthető. Az 1930-as években az a mondás járta, hogy „Szolnokot a Művésztelep, a Tisza Szálló és a Kádár cukrászda miatt érdemes felkeresni”. A cukrászda egyik különlegessége az volt, hogy a hazánkban elterjedt bécsi receptek helyett a Párizsban divatos gyümölcszselés édességek domináltak a kínálatban. 

Itt cserélte le id. Kádár Kálmán cukrászmester az islerben a lekvárt a habra. Egy tanítványa -Móra Ferenc- elkészítette csokoládés habbal, sőt, előfordul rózsaszínnel is. 

Az épület, amelyet id. Kádár kifejezetten cukrászdának tervezett, a mai napig áll. 

Tészta

  • 600 g finom liszt (ebből lehet 150 g darált vagy apróra vágott dió)
  • 300 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só

Az alapanyagokat összegyúrom. Gyorsan dolgozok, álljon össze, annyi elég. Fóliába csomagolva egy órát pihentetem a hűtőszekrényben.

A tésztát fél centiméter vastagra nyújtom finoman lisztezett deszkán, köröket szúrok ki belőle, 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10 perc alatt világosra sütöm.

A kimaradt tésztát összegyúrom, 1 órát a hűtőszekrényben pihentetem, majd újra kinyújtom, kisztaggatom

A lapokat a tepsiben hagyom kihűlni.

Fontos, a nyers tészta végig legyen hideg, ha megszakad a munka, pihenjenek a hűtőben. 

Töltelék

  • 150 g cukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 85 g kukoricaszirup/invertcukor/méz
  • 1 csipet só

A cukrot a sziruppal lassú lángon főzni kezdem. Közben habbá verem a fehérjéket egy hőálló tálban. Amikor a cukor elég forró (hideg vízbe cseppentve golyót formál) óvatosan hozzáöntöm. 8-10 percig a legmagasabb fokozaton keverem amíg egy nyúlós masszát kapok.

2 hétig eláll lezárt dobozban a hűtőszekrényben.

Máz

300 g étcsokoládé vízfürdőben felolvasztva

A köröket megtöltöm a habbal, behűtöm és úgy próbálom egyenletesen leönteni a csokoládémázzal. Ez itt a képen profi darab, házilag elég ronda lesz.

Extra tipp: a hab alá érdemes kenni ribizli-, vagy baracklekvárt, úgy lesz igazán ütős.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.