Mit Szolnok adhatott: a habos isler

Mit Szolnok adhatott: a habos isler

Szolnokhoz közel nőttem fel, előbb ismertem a habos islert, mint a lekvárost. Ha arra jártok, feltétlenül menjetek be egy cukrászdába, és próbáljátok ki ezt a helyi specialitást, életre szóló élmény lesz.

A habos islerben lekvár helyett pillecukorhab van, ettől magas, elegánsan nehezen fogyasztható, tömény és imádnivaló. Bár nem kimondottan az a fajta sütemény, aminek otthon nekiállunk, de ha mégis, akkor aki jót akar, rakjon savanykás lekvárt is a hab alá, az lesz a totális isler. Recept a végén.

Eredete a Szapáry utcában már működő, 1911-12-ben a Jánszky–Szivessy építészpáros tervei alapján átalakított Kádár-féle házban több, mint száz évig működő cukrászdához köthető. Az 1930-as években az a mondás járta, hogy „Szolnokot a Művésztelep, a Tisza Szálló és a Kádár cukrászda miatt érdemes felkeresni”. A cukrászda egyik különlegessége az volt, hogy a hazánkban elterjedt bécsi receptek helyett a Párizsban divatos gyümölcszselés édességek domináltak a kínálatban. 

Itt cserélte le id. Kádár Kálmán cukrászmester az islerben a lekvárt a habra. Egy tanítványa -Móra Ferenc- elkészítette csokoládés habbal, sőt, előfordul rózsaszínnel is. 

Az épület, amelyet id. Kádár kifejezetten cukrászdának tervezett, a mai napig áll. 

Tészta

  • 600 g finom liszt (ebből lehet 150 g darált vagy apróra vágott dió)
  • 300 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só

Az alapanyagokat összegyúrom. Gyorsan dolgozok, álljon össze, annyi elég. Fóliába csomagolva egy órát pihentetem a hűtőszekrényben.

A tésztát fél centiméter vastagra nyújtom finoman lisztezett deszkán, köröket szúrok ki belőle, 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10 perc alatt világosra sütöm.

A kimaradt tésztát összegyúrom, 1 órát a hűtőszekrényben pihentetem, majd újra kinyújtom, kisztaggatom

A lapokat a tepsiben hagyom kihűlni.

Fontos, a nyers tészta végig legyen hideg, ha megszakad a munka, pihenjenek a hűtőben. 

Töltelék

  • 150 g cukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 85 g kukoricaszirup/invertcukor/méz
  • 1 csipet só

A cukrot a sziruppal lassú lángon főzni kezdem. Közben habbá verem a fehérjéket egy hőálló tálban. Amikor a cukor elég forró (hideg vízbe cseppentve golyót formál) óvatosan hozzáöntöm. 8-10 percig a legmagasabb fokozaton keverem amíg egy nyúlós masszát kapok.

2 hétig eláll lezárt dobozban a hűtőszekrényben.

Máz

300 g étcsokoládé vízfürdőben felolvasztva

A köröket megtöltöm a habbal, behűtöm és úgy próbálom egyenletesen leönteni a csokoládémázzal. Ez itt a képen profi darab, házilag elég ronda lesz.

Extra tipp: a hab alá érdemes kenni ribizli-, vagy baracklekvárt, úgy lesz igazán ütős.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.