Mitől lesz keserű a padlizsán?

Mitől lesz keserű a padlizsán?

Azzal vágod, amivel akarod, mert nem a fém a baja. 

Foto: Jessie Beck

Éretlen

A padlizsán burgonyaféle, éretlen termése tartalmaz szolanint, amitől nem lesz túl finom. Ez a padlizsánnak is a héja alatt koncentrálódik, bár leginkább úgy lehet védekezni, hogy ne vegyél éretlen padlizsánt. Ez sokszor már csak felvágás után derül ki, akkor még talán menthető a zöld részek kivágásával, amelyek szerencsés esetben csak a héj alatt koncentrálódnak.

Túlérett és magos

Bár a pontos folyamat egyelőre nem tisztázott, a padlizsán megkeseredik túlérés közben, a kifejlődő magjai pedig kifejezetten keserűek. Ki kell magozni és kerüld a puha, matt, barnás terményt, az érett padlizsán kemény és fényes, húsa világos, nem zöldes, nem barnás.

Szabadítsd meg minél több létől, de mégse

A lesózott, és egy éjszakát pihentett padlizsánból a só az ozmózis segítségével kivonja a vizet és némi keserűséget okozó vegyületet is. A padlizsánt ezek után nem csak lecsöpögtetni kell, hanem alaposan kipréselni. Sajnos ez az eljárás egyes konyhatechnikai eljárásoknál, pl.- sütés és grillezés csak galibát okoz, így hiába hatékony, nem negyünk sokra vele. 

Fagyasztás

A feldarabolt padlizsánt 4-5 órára kell a fagyasztóba rakni. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.