A képen fent tavalyról levendula, lent orgona. Utóbbi virágzása most indul, finom, illatos, elegáns ízű virág.
Virággyűjtéskor fontos a pontos fajmeghatározás -védett és mérgező növényeket nem szabad leszedni- és hogy hagyjunk belőle más élőlényeknek is, kopasztani a vaddisznók szokása.
A cukorhoz csak a szirmokat használom.
A virágot 1:1 arányban cukorral egy késes aprítóba rakom és finomra aprítom.
Befőttesüvegben szorosan letömködve sötét, hűvös helyen hónapokig eláll.
Felhasználási lehetőségek:
- limonádék
- koktélok
- tejszínes, túrós édességek
- mákos guba
- joghurt
- lekvárok
- friss gyümölcsök
Egyes virágok íze hőérzékeny, mások, pl. levendula, jól tűrik a hőkezelést, de mindenképpen a főzési folyamat végén használjuk a virágcukrot, hogy minél több íz maradjon meg.