10 feldolgozott élelmiszer, aminek van értelme

10 feldolgozott élelmiszer, aminek van értelme

Úgy általában kerülendők a feldolgozott élelmiszerek, tanulmányok igazolják hogy észrevétlenül emelik a cukorbevitelt, egyes kategóriák pedig különböző betegségek kockázatait növelik. Attól még nem pokolra való az egész élelmiszeripar.

Mustár

Házilag elég nyűgös elkészíteni, és a bolti mustárok között számtalan a kiváló minőségű termék. Felhasználási területeit talán nem is kell bemutatni, vegyük csak a lencsefőzeléket

Extrudált kenyér és puffasztott rizsszelet

Egyes szendvicsek alá tökéletesek, például a gravlax isteni ropogós rozson, de minden más lágy, tejszínes, zsíros szendvicsfeltét alá jól működnek. 

Csipszek

A natúr és ízfokozóktól mentes változatok levesbetétnek és salátához is nagyon jól használható ropogósságot adnak méreg és munka nélkül. 

Kukoricakonzerv

Bolti majonézzel. Elnézést kérek. 

Olajos szardínia

Az apró szardíniák fogyasztása kevésbé környezetterhelő mint a nagyobb méretű ragadozó-, vagy tenyésztett halak, vagy a baromfi és a szarvasmarha, magában is elég komplett tud lenni kenyérrel és zöldségekkel fogyasztva, és kiváló gyors hideg fogásokat is lehet belőle készíteni. Itt írtunk róla és recepteket is ajánlunk. 

Itt pedig egy szardíniás kosár.

Itt meg egy rizses borsó szardíniával.

Hidegen sajtolt olajok

Bizony, feldolgozott élelmiszer, teljes értékű étrendekben semmi keresnivalója. Attól még magas beltartalmi értékű, csodás ízű termékek, egy jobb konyha elképzelhetetlen extra szűz olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgó, vagy extrás magolajok, dió, mák és társai nélkül, fantasztikus lehetőségeket rejtenek. 

Itt a hidegen sajtolt napraforgóolajról írtunk.  

Vaníliás cukor

A vasárnapi madártejembe egész vaníliarudat fogok főzni, attól még a vaníliás cukor sokszor értelmesen megkönnyíti a fűszerezést. Fontos, a vaníliás cukor NEM EGYENLŐ a vanilinnel, az szintetikus aroma, elég okádék ízzel, erről itt olvashattok részletesen. 

A madártej receptjét itt találjátok.

És a két komfortos proli:

Bolti majonéz

Nem sok köze van a házilag kikevert valódi majonézhez, attól még nagyon komfortos tud lenni frissen reszelt nyers céklával kikeverve.

Nutella

70%-a cukor és pálmazsír, egészségügyileg és környezettudatossági szempontból is megkérdőjelezhető a létjogosultsága, attól még ez is komfortos, mint a bolti majonéz, és viszonylag sokoldalúan felhasználható édes krémként stresszevéshez készített közönséges édességekhez.

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.