Mutatjuk mi van az olcsó sonkákban!

Mutatjuk mi van az olcsó sonkákban!

Olcsó húsnak híg a leve. És sok. 

Egy bőrös félsertés fejjel 700 Ft/kg körül van, úgyhogy a füstölt sonkák árától nem érdemes csodákat várni, ha olcsó, az annyit is ér. Mindig nézzétek meg mit tartalmaz a kiszemelt sonka és ezt is mérlegeljétek a választásnál, mert számtalan termék készül hozzáadott vízzel, így azok olcsósága relatív, a víz kilója 1190 Forintért inkább drága, mint olcsó.

A problémát az okozza, hogy a nyers és a hőkezelt sonka mellett van a Magyar Élelmiszerkönyvben egy kategória, ami olyan, amilyen, hústartalma lehet 68% is, ami elég alacsony egy olyan termék esetében, ami csak húsból készül jobb esetben. A termék leírása:

2.3. Formában vagy bélben hőkezelt sonkák

Élelmiszer-kategória (az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint):

08.3.2 vagy 08.3.4

2.3.1. Különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött húskészítmények. Sertéscombból vagy lapockából, marhacombból vagy lapockából, vad hasonló testtájaiból vagy baromfi combból vagy baromfimellből készült; jellemzően legalább 20 mm-es, egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy főzés utáni füstöléssel vagy sütéssel készült termékek.

2.3.2. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 68%

Számtalan ilyen, a törvénynek megfelelő, sonkának kinéző tárgy, kötözött valami kerül a pultokba húsvétkor, ezért érdemes az ár mellett megtekinteni az összetevőket, sonkát vesztek, vagy vizet? A listán olyan termékek vannak, amelyek a húsvéti dömping részei, sonkák, lapockák, kötözött dolgok, minden, ami húsvét környékén halomban áll az élelmiszerüzletek pultjaiban.

Fontos, hogy a cimkéken található lista az összetevőket a termékben található mennyiség szerint csökkenő sorrendben tünteti fel.

1190 Ft/kg: Bőrös sertéslapocka (85%), Ivóvíz (9,7%), Étkezési só, Tartósítószer: nátrium-nitrit, Stabilizátorok: di-, és trifoszfátok, feldolgozott euchema moszat, Ízfokozó: nátrium-glutamát, Antioxidáns: nátrium-aszkorbát, Fűszerek, Aroma, Fűszerkivonatok, Füst.

1390 Ft/kg: Sertéslapocka 70%, Ivóvíz, Stabilizátorok (E450, E451), Étkezési só, Sertés fehérje, Módosított kukoricakeményítő, Cukor, Maltodextrin, Növényi rostok, Dextróz, Sűrítő anyagok (E407, E415, E417), Savanyúságot szabályozó anyag (E331), Antioxidáns (E316), Zselésítő anyag (E508), Aroma, Tartósítószer (E250)

2690 Ft/kg: csont nélküli bőrös sertéslapocka, étkezési só, cukor, glükóz, fűszerek, antioxidáns (E301), tartósítószer (E250)

2690 Ft/kg: Bőrös sertéslapocka csont nélkül, Étkezési só, Cukor, Glükózszirup, Fűszerek, Antioxidáns (E301), Tartósítószer (E250), 100 g késztermék előállításához 115 g sertéshúst használtak fel.

3590 Ft/kg: nyers bőrös sertéscomb és -lapocka csont nélkül, konyhasó, pácsó

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.