Mi az a kovászolás és miért nem kell hozzá kenyér?

Mi az a kovászolás és miért nem kell hozzá kenyér?

A tejsavas erjedéshez nem egy szelet kenyér kell, hanem teljesen más feltételeket kell biztosítani a sikeres művelethez.

A tejsavas erjedés során a tejsavtermelő baktériumok anyagcsere folyamataik során a szénhidrátokat levegőtől elzárt közegben alakítják tejsavvá. A termék ph-értéke savas lesz, amely a folyamat és a fogyasztó számára is kedvezőtlen élőlények szaporodását meggátolja, ezzel a termék könnyen tartósítható lesz és nagyon finom.

Ha jót akarunk, a kis mikrokörnyezetünkben olyan közeget kell teremteni, amit a tejsavtermelő baktériumok szeretnek.

Mit szeret a tejsavtermelő baktérium?

Szénhidrát

Magas víztartalmú és hibátlan zöldségek és gyümölcsök. Kora tavasszal vadzöldségek adják magukat, pitypanglevél, vadsóska, turbolya, medvehagyma.

Tisztaság

Minden eszköz és alapanyag legyen tiszta és vegyszermentes.

Meleg, de nem tűző forróság

Ideális a 28 C fok, 25-30 C fok között szaporodnak a legintenzívebben.

Levegőtől elzárt közeg

3% sóoldat. A só legyen jód-, és adalékmentes, ez fontos, és nem annyira alapvető, mint azt gondoljuk, keresni kell az ilyen sót. A só azért fontos, mert a tejsavtermelő baktériumok tolerálják, a folyamat számára előnytelen élőlények nem.

A táplálék mindig legyen az oldat alatt, mert ami kilóg a levegőre, megromlik ahelyett hogy erjedne.

A vizet nem kell felorralni, ha mégis, tilos forrón a zöldségre önteni! 

Ropogósság

Ha nagyon rá vagy pörögve, 0,1% kalcium-klorid feloldása a vízben segíthet ropogósabb zöldséghez, bár egy időben leállított erjedési folyamat esetében se kellene hogy meglöttyedjen az alapanyag.

Tárolás

A folyamat 2-3 nap alatt lezajlik, utána 4 C fokos hűtőszekrényben, pincében hónapokig tárolható. 

Fűszer

Ami tetszik, a fokhagyma nagyon illik bele. Kapor, csili, gyömbér, tippek káposzta, kimcsi, medvehagyma.

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.