Mutatjuk mikor sózd le a húst!

Mutatjuk mikor sózd le a húst!

Egyáltalán ne sózd le sütés előtt, éppen sütés előtt sózd le, áztasd sós pácban, mindenki mond mindent, úgyhogy egy kísérlet nyomán elvégeztem a sajátom. Fontos, a bőséges, sós, vizes oldatba merítve pácolás folyamatai teljesen mások, ez itt a lesózásról, sós fűszerkeverékek hatásáról szól.

A seriouseats végigpróbálgatta a sütés előtt különböző idővel lesózott steakeket, és arra az eredményre jutottak, hogy vagy közvetlenül sütés előtt sózz, vagy minimum 40 perccel hamarabb. Előbbi világos, a só úgy nem kavar be a folyamatokba, de a hosszú idő meg annyira bekavar hogy a nedvességet kivonja, majd az visszamegy a húsba. Ez nagyon sci-finek hangzik, úgyhogy utánamentem jól.

Ha a húsból kijött nedvesség visszamegy ahonnan jött, akkor az nem lesz az edényben, mert ennyi idő alatt elenyésző a párolgás, így gondoltam ezt az állítást elég könnyű lesz bevizsgálni, úgyhogy vettem tarját és ribeye-t, semmi flancolás, a közeli hiperben találtam mindkettőt, és vettem melléjük adalékmentes nagyszemű sót, bár mindig adalékmentest használok, csak hangsúlyozom, így nem kavar be a folyamatokba semmiféle adalékanyag. A nagyszemű előnyben részesítése mellett elhangzó érvek engem nem győznek meg, mindegy, kézzel jobban lehet vele dolgozni, meg a fotón is jobban mutat.

Jó, de mit csinál a só?

A folyamat neve ozmózis, ez vonja ki a nedvességet a lesózott húsból. Ez pedig akkor kint is marad, ezért megy tönkre az a hús, amit sütés előtt sóznak le, és hagynak állni. A nedvesség kijön és kint is marad, a tányérban jól látszik mi jött ki, a hús pedig kiszárad.

DE

30-40 perc környékén ÁLLÍTÓLAG történik VALAMI

Hogy azt mondja a só feltárja a hús szerkezetét és a lötyi visszamegy. Ilyen állításoknál néha elnyomom a cinizmust és teret engedek a bizonyításnak, végülis anno mindenki abban volt, hogy lapos a föld, pedig nem az. Úgyhogy fogtam a steaket, a tarját, a sót, egy mérleget, meg a jó öreg időt és nekiláttam. Lemértem, majd lesóztam a húsokat (1% só), beraktam egy kellőképpen szűk edénybe, mert ha szanaszét folyik a lé, akkor végképp nem tud visszamenni, és hagytam pihenni 30 percet. De nem folyt ki semmi.

Aztán lemértem a húsokat 1,2 és 3 órával később, és fokozatosan csak folyt ki belőlük a lé, ez így ment 8 órán keresztül, mert amúgy azt istenítik a fent idézett tudományos srácok, állítólag akkor lesz a legeslegjobb, ha egész éjszaka áll lesózva.

Nem lesz a legeslegjobb

A húsokat 8 órával később letörölgettem és lemértem. A steak 6 g (260 g volt a szelet), a tarják 4-4 g (120-120 g súlyú szeletek) nedvességet veszítettek. Így néztek ki a törölgetés előtt:

Ez kb. 2 és 3%, ami tekintettel arra, hogy bent is maradhatott volna, elég sok. Rohadtul nem ment vissza semmi abból, ami kijött, nyilván nem. Ez a pár g amúgy nagyjából 1 evőkanál.

Az alanyokat megsütöttem az igényelt elkészültségi fokozatra, és a közönség eléggé fanyalgott, tönkretettem, túl száraz. A tarja egyenesen pocsék lett, a marha elfogadható volt. Amúgy ránézésre nem volt életveszély, mert elég precízen bent tudom tartani azt ami bent van, de hát kevesebb volt bent, mint szokás mifelénk.

Ne hagyjátok sóban állni a sütnivaló húst.  

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.