Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér. 

Főzelékek

Számos főzelék eszményi felöntőleve a kovászos uborka leve. Mivel a lé akár befőttes üvegben, vagy pet palackban fagyasztható, így télen is nyári ízeket lehet vele varázsolni. Az alábbi zöldségekhez illik elsősorban főzelékben.:

  • tök
  • karalábé
  • cukkíni
  • brokkoli
 

Karalábé főzelék kovászos uborka levével

  • 2 db zsenge karalábé legyalulva, ha a levele is zsenge akkor az felaprítva
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl kovászos uborka leve
  • 1 ekanál liszt (lehet rizs, búza, zab is)
  • 2 ekanál zsír vagy vaj
  • sóval óvatosan mert a kovászos lé eleve nagyon sós

A zsíron aranybarnára pirítom a lisztet és fokozatosan felöntöm a tejszínnel és a kovászos uborka levével. Simára keverem, beledobom a karalábét és fedő alatt alacsony lángon 15 perc alatt ressre főzöm. Hidegen jobb.

Feltétnek zsírban pirított kenyérszeletek, bundás kenyér a legjobbak mellé, a képen éppen halfasírt van. 

Üdítőital

A klasszikus, ám nem finom Újházi fröccsről csak a tisztesség kedvéért emlékezünk meg (kovászos uborka leve és olaszrizling 1:1 arányban), ennél vannak jobb megoldások.

  • magában, jégre töltve
  • szódával 1:1 arányban kikeverve
  • jéghidegen, ízlés szerinti mennyiségű vodkával felütve, néhai Vanda tesókám találmánya, egy csoda
Levesek

Hideg, nyári magyarosch ajo blanco utánlövést is tudunk vele készíteni.

Magyarosch kovászos krémleves

  • kb. 2 dl kovászos uborka lé
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 20 szem mandula
  • 1 gerezd fokhagyma a kovászos uborkából
  • 1/2 dl dióolaj vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj, esetleg mandula-, pisztáciaolaj
  • só ízlés szerint, valószínűleg nem kell, mert a lé elég sós

Az alapanyagokat összeturmixolom, ha túl sűrű, még adok hozzá kovászos uborka levet. Jéghidegen tálalom. 

 

Kelkáposzta és zellerleves kovászos uborka levével

  • 1 kis fej kelkáposzta finom csíkokra szeletelve
  • 1 kis fej zsenge zellergumó meghámozva és felkockázva
  • 5 dkg liszt (lehet rizs, zab, búza is)
  • 5 dkg zsír vagy vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 l kovászos uborka lé 
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt kömény
  • só, amennyiben szükséges

A zsíron aranybarnára pirítom a lisztet és fokozatosan felöntöm a tejszínnel és a kovászos uborka levével. Simára keverem, beledobom a kelt, fokhagymát és a zellert, fűszerezem, ha kell, sózom és fedő alatt 20 perc alatt ressre főzöm.

Aki krémlevest akar, egy botmixerrel krémesítse. 

Opcionális extrák: gesztenye, füstölt lazac

 

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan.