Főzelékek
Számos főzelék eszményi felöntőleve a kovászos uborka leve. Mivel a lé akár befőttes üvegben, vagy pet palackban fagyasztható, így télen is nyári ízeket lehet vele varázsolni. Az alábbi zöldségekhez illik elsősorban főzelékben.:
- tök
- karalábé
- cukkíni
- brokkoli
Karalábé főzelék kovászos uborka levével
- 2 db zsenge karalábé legyalulva, ha a levele is zsenge akkor az felaprítva
- 2 dl tejszín
- 2 dl kovászos uborka leve
- 1 ekanál liszt (lehet rizs, búza, zab is)
- 2 ekanál zsír vagy vaj
- sóval óvatosan mert a kovászos lé eleve nagyon sós
A zsíron aranybarnára pirítom a lisztet és fokozatosan felöntöm a tejszínnel és a kovászos uborka levével. Simára keverem, beledobom a karalábét és fedő alatt alacsony lángon 15 perc alatt ressre főzöm. Hidegen jobb.
Feltétnek zsírban pirított kenyérszeletek, bundás kenyér a legjobbak mellé, a képen éppen halfasírt van.
Üdítőital
A klasszikus, ám nem finom Újházi fröccsről csak a tisztesség kedvéért emlékezünk meg (kovászos uborka leve és olaszrizling 1:1 arányban), ennél vannak jobb megoldások.
- magában, jégre töltve
- szódával 1:1 arányban kikeverve
- jéghidegen, ízlés szerinti mennyiségű vodkával felütve, néhai Vanda tesókám találmánya, egy csoda
Levesek
Hideg, nyári magyarosch ajo blanco utánlövést is tudunk vele készíteni.
Magyarosch kovászos krémleves
- kb. 2 dl kovászos uborka lé
- 1 db szikkadt zsemle
- 20 szem mandula
- 1 gerezd fokhagyma a kovászos uborkából
- 1/2 dl dióolaj vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj, esetleg mandula-, pisztáciaolaj
- só ízlés szerint, valószínűleg nem kell, mert a lé elég sós
Az alapanyagokat összeturmixolom, ha túl sűrű, még adok hozzá kovászos uborka levet. Jéghidegen tálalom.
Kelkáposzta és zellerleves kovászos uborka levével
- 1 kis fej kelkáposzta finom csíkokra szeletelve
- 1 kis fej zsenge zellergumó meghámozva és felkockázva
- 5 dkg liszt (lehet rizs, zab, búza is)
- 5 dkg zsír vagy vaj
- 2 dl tejszín
- 1/2 l kovászos uborka lé
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt kömény
- só, amennyiben szükséges
A zsíron aranybarnára pirítom a lisztet és fokozatosan felöntöm a tejszínnel és a kovászos uborka levével. Simára keverem, beledobom a kelt, fokhagymát és a zellert, fűszerezem, ha kell, sózom és fedő alatt 20 perc alatt ressre főzöm.
Aki krémlevest akar, egy botmixerrel krémesítse.
Opcionális extrák: gesztenye, füstölt lazac