Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Ne dobd ki a kovászos uborka levét!

Itt a szezon, ilyenkor rendszeresen maradunk egy befőttes üvegnyi kovászos uborka lével, ami aranyat ér. 

Főzelékek

Számos főzelék eszményi felöntőleve a kovászos uborka leve. Mivel a lé akár befőttes üvegben, vagy pet palackban fagyasztható, így télen is nyári ízeket lehet vele varázsolni. Az alábbi zöldségekhez illik elsősorban főzelékben.:

  • tök
  • karalábé
  • cukkíni
  • brokkoli
 

Karalábé főzelék kovászos uborka levével

  • 2 db zsenge karalábé legyalulva, ha a levele is zsenge akkor az felaprítva
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl kovászos uborka leve
  • 1 ekanál liszt (lehet rizs, búza, zab is)
  • 2 ekanál zsír vagy vaj
  • sóval óvatosan mert a kovászos lé eleve nagyon sós

A zsíron aranybarnára pirítom a lisztet és fokozatosan felöntöm a tejszínnel és a kovászos uborka levével. Simára keverem, beledobom a karalábét és fedő alatt alacsony lángon 15 perc alatt ressre főzöm. Hidegen jobb.

Feltétnek zsírban pirított kenyérszeletek, bundás kenyér a legjobbak mellé, a képen éppen halfasírt van. 

Üdítőital

A klasszikus, ám nem finom Újházi fröccsről csak a tisztesség kedvéért emlékezünk meg (kovászos uborka leve és olaszrizling 1:1 arányban), ennél vannak jobb megoldások.

  • magában, jégre töltve
  • szódával 1:1 arányban kikeverve
  • jéghidegen, ízlés szerinti mennyiségű vodkával felütve, néhai Vanda tesókám találmánya, egy csoda
Levesek

Hideg, nyári magyarosch ajo blanco utánlövést is tudunk vele készíteni.

Magyarosch kovászos krémleves

  • kb. 2 dl kovászos uborka lé
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 20 szem mandula
  • 1 gerezd fokhagyma a kovászos uborkából
  • 1/2 dl dióolaj vagy hidegen sajtolt napraforgóolaj, esetleg mandula-, pisztáciaolaj
  • só ízlés szerint, valószínűleg nem kell, mert a lé elég sós

Az alapanyagokat összeturmixolom, ha túl sűrű, még adok hozzá kovászos uborka levet. Jéghidegen tálalom. 

 

Kelkáposzta és zellerleves kovászos uborka levével

  • 1 kis fej kelkáposzta finom csíkokra szeletelve
  • 1 kis fej zsenge zellergumó meghámozva és felkockázva
  • 5 dkg liszt (lehet rizs, zab, búza is)
  • 5 dkg zsír vagy vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 l kovászos uborka lé 
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 tkanál őrölt kömény
  • só, amennyiben szükséges

A zsíron aranybarnára pirítom a lisztet és fokozatosan felöntöm a tejszínnel és a kovászos uborka levével. Simára keverem, beledobom a kelt, fokhagymát és a zellert, fűszerezem, ha kell, sózom és fedő alatt 20 perc alatt ressre főzöm.

Aki krémlevest akar, egy botmixerrel krémesítse. 

Opcionális extrák: gesztenye, füstölt lazac

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.