Receptek egy szardíniakonzervre

Receptek egy szardíniakonzervre

Egy szál szardíniakonzervből könnyedén lehet kétszemélyes vacsorát készíteni, és az alábbi receptek nagyobb mennyiségben elkészítve alkalmasak vendégvárásra is. 

Mivel párosítsuk a szardíniát?

A legjobb szardíniakonzervet így tudjátok kiválasztani a sok közül. 

Az alábbi alapanyagokkal minddel jól összeillik a szardínia.: 

  • zellerszár
  • uborka
  • petrezselyem
  • avokádó
  • citrom
  • narancs
  • mandarin
  • csilipaprika
  • kapribogyó
  • salátalevél
  • újhagyma, bármilyen hagyma
  • joghurt
  • mascarpone
  • majonéz
  • paradicsom
  • olívabogyó
  • édeskömény

Fűszerezhető is, az alábbiak közül bármivel:

  • szegfűszeg
  • rozmaring
  • fűszerpaprika
  • füstölt paprika
  • sherry ecet
  • balzsamecet
  • mustár
  • kapor
  
Krém

1 egész konzerv lecsepegtetett szardíniát felesben kikeverek ugyanannyi (a kis tubus pont jó lesz) majonézzel és fél citrom levével. 

Tovább ízesíthető:

  • csili
  • petrezselyemzöld
  • lágytojás
  • reszelt citromhéj
  • citrom helyett narancslé 
  • mustár
  • finomra vágott vörös-, lila-, fokhagyma
  • sóban eltett citrom

Kenhető pirítósra, zsírban sült kenyérre, sőt tésztára is lehet rakni, a képen sok petrezselyemmel és narancshéjjal van extrásítva az alap. 

  
Saláta

Szardínia és avokádó saláta zellerrel

  • 1 konzerv szardínia lecsepegtetve, villával durvára összetörve
  • 2 db érett avokádó meghámozva, félbevágva, vagy felkockázva
  • 2 ekanál finomra vágott vöröshagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor petrezselyem finomra vágva
  • 1 ökölnyi zsenge zellergumó lereszelve
  • csiliszósz

Ha az avokádóban tálalom, akkor az avokádó kivételével minden alapanyagot összekeverek és egy kanállal az avokádó magjának helyébe töltöm. Ha nem fogyasztjuk el rögtön, akkor az avokádót alaposan meglocsolom citromlével, így nem barnul be, pár órát kibír, többet nem nagyon.

Aki nem akar bíbelődni, vágja össze az avokádót és keverje össze az egészet. 

Pirítóssal, tortillával tálalom. 

  
Golyócska

Szardíniagolyó 

  • 1 konzerv szardínia lecsepegtetve, villával durvára összetörve
  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 1 egész tojás
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • sütéshez zsír vagy olaj

A szardíniát 10 dkg zabliszttel, a tojással és a fokhagymával kikeverem, sózom. Ha túl lágy a gombócformázáshoz, még adok hozzá zablisztet, annyit hogy puha, diónyi golyókat tudjak belőle formázni nedves kézzel. 

Kétujjnyi olajat hevítek, a masszából készített golyókat zabpehelylisztve hempergetem és aranybarnára sütöm.

Főzelékekhez kiváló feltét, a képen kovászos uborkás karalábéfőzelékkel, recept déután!

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.