Befőzünk! 3. rész a tökéletes eperlekvárral és másokkal

Befőzünk! 3. rész a tökéletes eperlekvárral és másokkal

Befőzés sorozatunk harmadik része, végre van benne gyümölcs is!

14. Zöld dió befőtt

A képen a tavalyi, idén még messze vagyunk attól hogy elkészüljön, de mostanában kell szedni a zöld diókat!

A dió előkészítése

Hibátlan diókat szedek, mindet 6-8-szor átszúrom egy vastag tűvel, két végét vékonyan levágom. A diókat egy nagy edénybe rakom, annyi hideg vizet engedek rá, hogy ellepje és 10-12 napig a hűtőszekrényben áztatom, naponta kétszer cserélem rajta a vizet.

Maga a befőtt:

  • 1 kg előkészített zöld dió 
  • 650 g cukor
  • 1/2 l víz
  • fél rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • 2 db csillagánizs
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 narancs héja

A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd egy napig pihentetem. Másnap megismétlem a forralást és ismét pihentetem egy napig. 

A szirupból kiszedem a diókat, streril üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és az üvegeket színültig töltöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.

13. Banán ketchup

Nem kimondottan szezonális alapanyagokból készül, de a grillszezonban nélkülözhetetlen.

15. Eperlekvár

Részletes leírás a lekvároknál, a lényeg hogy sokáig kell sűrűre főzni és nem kell bele semmiféle adalékanyag, zselésítő semmi se. Aki igazán jót akar, a kész lekvárt átnyomkodja egy sűrű fémszitán, így nem lesznek belle apró magok. 

16. Gomba pesto

Elég sok eső esett, nálunk burjánzik a trágyán a csiperke, ez máshol is így van. 

  • 1 kg gomba megtisztítva, felszeletelvr
  • 1/2 kg vöröshagyma finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl frissen lefőzött presszókávé
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1/2 dl viszki, vagy konyak

A hagymát közepes lángon az olajon karamellizálom, legyen szép egyenletesen barna. Rádobom a gombát, lálöttyintem a viszkit, kávét és magas lángon rázogatom amíg összeesik, összemegy. Fűszerezem, turmixolom és egy lábosba öntöm, ahol ismét felforralom. Steril befőttesüvegekbe töltöm és lezárva, fejjel lefelé a feléig vízbe állítva fedő alatt gyöngyözve 2 órát főzöm, dunsztban hagyom kihűlni. 

2. rész: virágok és levelek

1. rész

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.