Befőzünk! 3. rész a tökéletes eperlekvárral és másokkal

Befőzünk! 3. rész a tökéletes eperlekvárral és másokkal

Befőzés sorozatunk harmadik része, végre van benne gyümölcs is!

14. Zöld dió befőtt

A képen a tavalyi, idén még messze vagyunk attól hogy elkészüljön, de mostanában kell szedni a zöld diókat!

A dió előkészítése

Hibátlan diókat szedek, mindet 6-8-szor átszúrom egy vastag tűvel, két végét vékonyan levágom. A diókat egy nagy edénybe rakom, annyi hideg vizet engedek rá, hogy ellepje és 10-12 napig a hűtőszekrényben áztatom, naponta kétszer cserélem rajta a vizet.

Maga a befőtt:

  • 1 kg előkészített zöld dió 
  • 650 g cukor
  • 1/2 l víz
  • fél rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • 2 db csillagánizs
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 narancs héja

A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd egy napig pihentetem. Másnap megismétlem a forralást és ismét pihentetem egy napig. 

A szirupból kiszedem a diókat, streril üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és az üvegeket színültig töltöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.

13. Banán ketchup

Nem kimondottan szezonális alapanyagokból készül, de a grillszezonban nélkülözhetetlen.

15. Eperlekvár

Részletes leírás a lekvároknál, a lényeg hogy sokáig kell sűrűre főzni és nem kell bele semmiféle adalékanyag, zselésítő semmi se. Aki igazán jót akar, a kész lekvárt átnyomkodja egy sűrű fémszitán, így nem lesznek belle apró magok. 

16. Gomba pesto

Elég sok eső esett, nálunk burjánzik a trágyán a csiperke, ez máshol is így van. 

  • 1 kg gomba megtisztítva, felszeletelvr
  • 1/2 kg vöröshagyma finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl frissen lefőzött presszókávé
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1/2 dl viszki, vagy konyak

A hagymát közepes lángon az olajon karamellizálom, legyen szép egyenletesen barna. Rádobom a gombát, lálöttyintem a viszkit, kávét és magas lángon rázogatom amíg összeesik, összemegy. Fűszerezem, turmixolom és egy lábosba öntöm, ahol ismét felforralom. Steril befőttesüvegekbe töltöm és lezárva, fejjel lefelé a feléig vízbe állítva fedő alatt gyöngyözve 2 órát főzöm, dunsztban hagyom kihűlni. 

2. rész: virágok és levelek

1. rész

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.