- Címkék:
- befőzés
- napiegyüvegbefőtt
- zöld dió
- eper
14. Zöld dió befőtt
A képen a tavalyi, idén még messze vagyunk attól hogy elkészüljön, de mostanában kell szedni a zöld diókat!
A dió előkészítése
Hibátlan diókat szedek, mindet 6-8-szor átszúrom egy vastag tűvel, két végét vékonyan levágom. A diókat egy nagy edénybe rakom, annyi hideg vizet engedek rá, hogy ellepje és 10-12 napig a hűtőszekrényben áztatom, naponta kétszer cserélem rajta a vizet.
Maga a befőtt:
- 1 kg előkészített zöld dió
- 650 g cukor
- 1/2 l víz
- fél rúd vanília
- 1 rúd fahéj
- 2 db csillagánizs
- 3 db szegfűszeg
- 1 narancs héja
A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd egy napig pihentetem. Másnap megismétlem a forralást és ismét pihentetem egy napig.
A szirupból kiszedem a diókat, streril üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és az üvegeket színültig töltöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.
13. Banán ketchup
Nem kimondottan szezonális alapanyagokból készül, de a grillszezonban nélkülözhetetlen.
15. Eperlekvár
Részletes leírás a lekvároknál, a lényeg hogy sokáig kell sűrűre főzni és nem kell bele semmiféle adalékanyag, zselésítő semmi se. Aki igazán jót akar, a kész lekvárt átnyomkodja egy sűrű fémszitán, így nem lesznek belle apró magok.
16. Gomba pesto
Elég sok eső esett, nálunk burjánzik a trágyán a csiperke, ez máshol is így van.
- 1 kg gomba megtisztítva, felszeletelvr
- 1/2 kg vöröshagyma finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl frissen lefőzött presszókávé
- frissen őrölt fekete bors
- 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1/2 dl viszki, vagy konyak
- só
A hagymát közepes lángon az olajon karamellizálom, legyen szép egyenletesen barna. Rádobom a gombát, lálöttyintem a viszkit, kávét és magas lángon rázogatom amíg összeesik, összemegy. Fűszerezem, turmixolom és egy lábosba öntöm, ahol ismét felforralom. Steril befőttesüvegekbe töltöm és lezárva, fejjel lefelé a feléig vízbe állítva fedő alatt gyöngyözve 2 órát főzöm, dunsztban hagyom kihűlni.