Okos dolog hidegben alkoholt inni?

Okos dolog hidegben alkoholt inni?

Elég mélyen beivódott a hazai néphitbe a hidegben -is- bizony piálni kell, ezért utánanéztünk, az alkohol tényleg melegít? 

Egy tanulmány megvizsgálta, több alkoholt fogyasztanak-e hidegebb klímájú országokban, és igen, többet, még olyan viszonyításban is, hogy az USA északi, vagy déli állama, tehát ez az állítás helyes. 

Az alkohol rossz

Pedig az alkohol pont árt, ha a szervezetet tartósan hidegnek tesszük ki, mert becsapja a szervezetet. 

A hideg érzetet az okozza, hogy a hideg hatására a vér a bőrünkből a belső szervek felé áramlik, mert ott nagyobb szükség van a melegítésre. Az alkohol pont fordított működésre készteti a szervezetet, a vért a bőrbe tereli, kitágítja a véredényeket, (a jól ismert kipirult arc). Ezzel az akcióval hiába kelt meleg érzetet, mert a testhőmérséklet csökken, így a kihűlés felé tereli a szervezetet, hiszen az pont a véredények összehúzásával, és a belső szervek melegítésével kezdené el a védekezést a hideg ellen.

Az alkohol ráadásul csökkenti a szervezet képességét a remegésre, ami szintén fontos mechanizmus a testhőmérséklet emelésére, és csökkenti az ítélőképességet is, ami fagyban nem feltétlenül szerencsés húzás.

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.