Vegán és téné növényi torták mindenevőknek is

Vegán és téné növényi torták mindenevőknek is

A teljes értékű növényi étrendben(téné) feldolgozatlan növényi részek teszik ki az alapanyag-választékot. Így kiesnek az olajok, és mindennemű cukrok is, ami édesség, pláne torta területen rendkívül nehézzé teszi a helyzetet. Mivel maga a téné étrend is érdekel, ezért összeraktam pár ilyen tortát, amelyeknek mindenmentes, laktózérzékeny, gluténmentes és vegán, illetve vegyes háztartásban is hasznukat vehetitek. Arra is ügyeltem, hogy az alapanyagok helyiek legyenek, így a vegán és téné körökben népszerű kesu és datolya nem szerepel a receptekben, sőt, banán sem. 

Kukorica és gyümölcsök

4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség

  • 1 dl kukoricadara
  • 2 dl durvára vágott aszalt gyümölcs, ízlés szerint lehet bármi, a képen mazsola
  • 2 db nagy édes alma nagy darabokra vágva
  • 2 dl durvára vágott dió
  • tonkabab

A darát ötszörös mennyiségű vízben, végig kevergetve megfőzöm, elkeverem az aszalt gyümölcsökkel, sózom, a karikák aljába nyomkodom. Az almát sütőben 180 fokon megsütöm, kevés vízzel felforralom, reszelt tonkababbal ízesítem (kimaradhat és jó a fahéj, szegfűszeg is).

A kukoricára rakom az almát, a tetejét megszórom darált dióval, durvára tört magokkal

Lehúzom a karikát, tálalom.

El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni. 

Mák és birs

4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség

  • 100 g natúr főtt birsalma (helyettesíthető savanyú almával)
  • 50 g darált mák
  • 100 g mazsola
  • 100 g pörkölt mandula darálva
  • birs főzőleve (kb. 70 g)
  • 100 g pörkölt, durvára tört mandula
  • 50 g pörkölt sós földimogyoró pépesre darálva
  • 50 g durvára tört pörkölt sós földimogyoró
  • fahéj

A darált mandulát elkeverem a birs főzőlevével, legyen formázható, belekeverem a durvára tört földimogyorót, sózom. A karikák aljába szétosztom, szétterítem. 

Megkenem a mogyórópéppel.

A mazsolát simára turmixolom a főtt birssel és a mákkal, fahéjjal ízesítem, a karikák tetejére osztom, szétkenem, a durvára tört mogyoróval megszórom. 

Lehúzom a karikát, tálalom.

El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni. 

Szilva, barna rizs, alma, mandula

4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség

  • 2 dl sűrű, cukormentes szilvalekvár
  • 2 dl főtt barna rizs (kétszeres mennyiségű vízben, alacsony lángon, fedő alatt megfőzöm a rizst)
  • 1 nagy, édes alma lereszelve, kinyomkodva
  • 2 dl pörkölt mandula (sózott)
  • fahéj

A rizst elkeverem az almával, fahéjjal ízesítem. Egy desszertkarika aljába tömködök egy réteget, rá a lekvár, rá a durvára vágott mandula. 

Lehúzom a karikát, tálalom.

El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni. 

Vegyes vendégseregnek, ahol mindenevők is vannak, egy gombóc klasszikus, akár minőségi bolti vaníliafagylalttal, vagy házi angolkrémmel lehet köríteni a fenti receptekben szereplő tortaszeleteket, garantáltan nem lesz panasz, bár szerintem angolkrém nélkül sem, meglepően édes, tömény és izgalmas desszertek. A krémesnél, - arról itt írtunk - megtaláljátok az angolkrém receptet is. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.