Kukorica és gyümölcsök
4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség
- 1 dl kukoricadara
- 2 dl durvára vágott aszalt gyümölcs, ízlés szerint lehet bármi, a képen mazsola
- 2 db nagy édes alma nagy darabokra vágva
- 2 dl durvára vágott dió
- tonkabab
- só
A darát ötszörös mennyiségű vízben, végig kevergetve megfőzöm, elkeverem az aszalt gyümölcsökkel, sózom, a karikák aljába nyomkodom. Az almát sütőben 180 fokon megsütöm, kevés vízzel felforralom, reszelt tonkababbal ízesítem (kimaradhat és jó a fahéj, szegfűszeg is).
A kukoricára rakom az almát, a tetejét megszórom darált dióval, durvára tört magokkal
Lehúzom a karikát, tálalom.
El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni.
Mák és birs
4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség
- 100 g natúr főtt birsalma (helyettesíthető savanyú almával)
- 50 g darált mák
- 100 g mazsola
- 100 g pörkölt mandula darálva
- birs főzőleve (kb. 70 g)
- 100 g pörkölt, durvára tört mandula
- 50 g pörkölt sós földimogyoró pépesre darálva
- 50 g durvára tört pörkölt sós földimogyoró
- só
- fahéj
A darált mandulát elkeverem a birs főzőlevével, legyen formázható, belekeverem a durvára tört földimogyorót, sózom. A karikák aljába szétosztom, szétterítem.
Megkenem a mogyórópéppel.
A mazsolát simára turmixolom a főtt birssel és a mákkal, fahéjjal ízesítem, a karikák tetejére osztom, szétkenem, a durvára tört mogyoróval megszórom.
Lehúzom a karikát, tálalom.
El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni.
Szilva, barna rizs, alma, mandula
4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség
- 2 dl sűrű, cukormentes szilvalekvár
- 2 dl főtt barna rizs (kétszeres mennyiségű vízben, alacsony lángon, fedő alatt megfőzöm a rizst)
- 1 nagy, édes alma lereszelve, kinyomkodva
- 2 dl pörkölt mandula (sózott)
- fahéj
A rizst elkeverem az almával, fahéjjal ízesítem. Egy desszertkarika aljába tömködök egy réteget, rá a lekvár, rá a durvára vágott mandula.
Lehúzom a karikát, tálalom.
El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni.
Vegyes vendégseregnek, ahol mindenevők is vannak, egy gombóc klasszikus, akár minőségi bolti vaníliafagylalttal, vagy házi angolkrémmel lehet köríteni a fenti receptekben szereplő tortaszeleteket, garantáltan nem lesz panasz, bár szerintem angolkrém nélkül sem, meglepően édes, tömény és izgalmas desszertek. A krémesnél, - arról itt írtunk - megtaláljátok az angolkrém receptet is.