Vegán és téné növényi torták mindenevőknek is

Vegán és téné növényi torták mindenevőknek is

A teljes értékű növényi étrendben(téné) feldolgozatlan növényi részek teszik ki az alapanyag-választékot. Így kiesnek az olajok, és mindennemű cukrok is, ami édesség, pláne torta területen rendkívül nehézzé teszi a helyzetet. Mivel maga a téné étrend is érdekel, ezért összeraktam pár ilyen tortát, amelyeknek mindenmentes, laktózérzékeny, gluténmentes és vegán, illetve vegyes háztartásban is hasznukat vehetitek. Arra is ügyeltem, hogy az alapanyagok helyiek legyenek, így a vegán és téné körökben népszerű kesu és datolya nem szerepel a receptekben, sőt, banán sem. 

Kukorica és gyümölcsök

4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség

  • 1 dl kukoricadara
  • 2 dl durvára vágott aszalt gyümölcs, ízlés szerint lehet bármi, a képen mazsola
  • 2 db nagy édes alma nagy darabokra vágva
  • 2 dl durvára vágott dió
  • tonkabab

A darát ötszörös mennyiségű vízben, végig kevergetve megfőzöm, elkeverem az aszalt gyümölcsökkel, sózom, a karikák aljába nyomkodom. Az almát sütőben 180 fokon megsütöm, kevés vízzel felforralom, reszelt tonkababbal ízesítem (kimaradhat és jó a fahéj, szegfűszeg is).

A kukoricára rakom az almát, a tetejét megszórom darált dióval, durvára tört magokkal

Lehúzom a karikát, tálalom.

El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni. 

Mák és birs

4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség

  • 100 g natúr főtt birsalma (helyettesíthető savanyú almával)
  • 50 g darált mák
  • 100 g mazsola
  • 100 g pörkölt mandula darálva
  • birs főzőleve (kb. 70 g)
  • 100 g pörkölt, durvára tört mandula
  • 50 g pörkölt sós földimogyoró pépesre darálva
  • 50 g durvára tört pörkölt sós földimogyoró
  • fahéj

A darált mandulát elkeverem a birs főzőlevével, legyen formázható, belekeverem a durvára tört földimogyorót, sózom. A karikák aljába szétosztom, szétterítem. 

Megkenem a mogyórópéppel.

A mazsolát simára turmixolom a főtt birssel és a mákkal, fahéjjal ízesítem, a karikák tetejére osztom, szétkenem, a durvára tört mogyoróval megszórom. 

Lehúzom a karikát, tálalom.

El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni. 

Szilva, barna rizs, alma, mandula

4 db, 8 centis desszertkarikára való mennyiség

  • 2 dl sűrű, cukormentes szilvalekvár
  • 2 dl főtt barna rizs (kétszeres mennyiségű vízben, alacsony lángon, fedő alatt megfőzöm a rizst)
  • 1 nagy, édes alma lereszelve, kinyomkodva
  • 2 dl pörkölt mandula (sózott)
  • fahéj

A rizst elkeverem az almával, fahéjjal ízesítem. Egy desszertkarika aljába tömködök egy réteget, rá a lekvár, rá a durvára vágott mandula. 

Lehúzom a karikát, tálalom.

El lehet készíteni tortaformában is, és behűtve szeletelni. 

Vegyes vendégseregnek, ahol mindenevők is vannak, egy gombóc klasszikus, akár minőségi bolti vaníliafagylalttal, vagy házi angolkrémmel lehet köríteni a fenti receptekben szereplő tortaszeleteket, garantáltan nem lesz panasz, bár szerintem angolkrém nélkül sem, meglepően édes, tömény és izgalmas desszertek. A krémesnél, - arról itt írtunk - megtaláljátok az angolkrém receptet is. 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.