Fantasztikus fűszer ingyen: a fenyőtű

Fantasztikus fűszer ingyen: a fenyőtű

Csilliókért vásároljuk a több ezer kilométerről ideszállított fűszereket, pedig van a környezetünkben is több kevéssé ismert és nagyon finom fűszernövény. Ilyen a citrusosan kesernyés fenyőtű is. 

Friss felhasználásról már írtunk, mert tél végén egészen magas C-vitamintartalma, de ahhoz nem szabad hőkezelni. Most fűszerként használjuk. A hazánkban található fenyőfajok közül a közönséges luc a legüdébb, de a többi faj is felhasználható. 

FONTOS: bár a tiszafa csak messziről (se) hasonlít egyes fenyőfajokra, de a tiszafa rendkívül mérgező növény, így a tűlevélszedés előtt feltétlenül tanuld meg felismerni a tiszafát és ne edd meg!

Mi illik hozzá?

Kesernyés, citrusos és nagyon friss, erős az íze, ezért édes, citrusos, földes és telt, meleg ízek, alapanyagok általában illenek hozzá. Citromhéj helyett lehet vele próbálkozni, vagy például panna cotta, joghurt, vaníliás krémek és túrókrém fűszerezésével is lehet kísérletezni.

  • citrusok, citrushéjak
  • tejszín
  • vaj
  • hal
  • baromfi
  • cékla
  • sütőtök
  • túró
  • joghurt
  • méz
  • juharszirup
  • datolya
  • ánizs
  • édeskömény
  • fahéj
  • gyümölcsök
  • zeller
  • karamell
Édesen

Porcukorral és más fűszerekkel aprítva friss fűszerezett cukrot kapunk, amiből például lehet kekszet sütni, a képen is egy fenyőtűvel és narancshéjjal összeporított cukorral sütött shortbread van. A sima shortbread készítését itt a linken találjátok

Fenyő és narancs keksz

  • 10 dkg cukor
  • 4 ekanál porrá őrölt frissen szedett fenyőtű (célszerű a cukorral összeporítani egy késes aprítóban)
  • 2 ekanál finomra reszelt narancshéj (kezeletlen narancsról!)
  • 20 dkg vaj
  • 40 dkg sima búzaliszt

Hideg helyen, nagyon gyorsan eldolgozom az alapanyagokat. Géppel jobb, mint kézzel, addig se melegszik. 

Lefóliázom, legalább 4 órára a hűtőszekrénybe rakom. Több időre be lehet rakni, elvan ott.

Kiveszem, kinyújtom 1 cm vastagra, köröket szaggatok belőle, amiket megint a hűtőszekrénybe teszek egy tálcán legalább 4 órára, több időre megint lehet.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A hűtőből közvetlenül a sütőbe tolom a kekszeket és éppen halvány drappra sütöm (kb. 15 perc). Kiveszem, nem nyúlok hozzá amíg nem hűlt ki teljesen, mert forrón szétmorzsálódik. 

Az arányokat mindenki próbálgathatja, a fenyőtű elég erős ízű, de akinek ízlik, többet is elbír.

Sósan

Felesben sóval porítva sült halak, baromfi édes, földes karakterű zöldségek fűszerezesére lehet felhasználni.

 
  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.