Friss felhasználásról már írtunk, mert tél végén egészen magas C-vitamintartalma, de ahhoz nem szabad hőkezelni. Most fűszerként használjuk. A hazánkban található fenyőfajok közül a közönséges luc a legüdébb, de a többi faj is felhasználható.
FONTOS: bár a tiszafa csak messziről (se) hasonlít egyes fenyőfajokra, de a tiszafa rendkívül mérgező növény, így a tűlevélszedés előtt feltétlenül tanuld meg felismerni a tiszafát és ne edd meg!
Mi illik hozzá?
Kesernyés, citrusos és nagyon friss, erős az íze, ezért édes, citrusos, földes és telt, meleg ízek, alapanyagok általában illenek hozzá. Citromhéj helyett lehet vele próbálkozni, vagy például panna cotta, joghurt, vaníliás krémek és túrókrém fűszerezésével is lehet kísérletezni.
- citrusok, citrushéjak
- tejszín
- vaj
- hal
- baromfi
- cékla
- sütőtök
- túró
- joghurt
- méz
- juharszirup
- datolya
- ánizs
- édeskömény
- fahéj
- gyümölcsök
- zeller
- karamell
Édesen
Porcukorral és más fűszerekkel aprítva friss fűszerezett cukrot kapunk, amiből például lehet kekszet sütni, a képen is egy fenyőtűvel és narancshéjjal összeporított cukorral sütött shortbread van. A sima shortbread készítését itt a linken találjátok.
Fenyő és narancs keksz
- 10 dkg cukor
- 4 ekanál porrá őrölt frissen szedett fenyőtű (célszerű a cukorral összeporítani egy késes aprítóban)
- 2 ekanál finomra reszelt narancshéj (kezeletlen narancsról!)
- 20 dkg vaj
- 40 dkg sima búzaliszt
- só
Hideg helyen, nagyon gyorsan eldolgozom az alapanyagokat. Géppel jobb, mint kézzel, addig se melegszik.
Lefóliázom, legalább 4 órára a hűtőszekrénybe rakom. Több időre be lehet rakni, elvan ott.
Kiveszem, kinyújtom 1 cm vastagra, köröket szaggatok belőle, amiket megint a hűtőszekrénybe teszek egy tálcán legalább 4 órára, több időre megint lehet.
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. A hűtőből közvetlenül a sütőbe tolom a kekszeket és éppen halvány drappra sütöm (kb. 15 perc). Kiveszem, nem nyúlok hozzá amíg nem hűlt ki teljesen, mert forrón szétmorzsálódik.
Az arányokat mindenki próbálgathatja, a fenyőtű elég erős ízű, de akinek ízlik, többet is elbír.
Sósan
Felesben sóval porítva sült halak, baromfi édes, földes karakterű zöldségek fűszerezesére lehet felhasználni.