Mit imádok a körtén?

Mit imádok a körtén?

Az egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb hazai gyümölcs a körte, most a zöldségeseknél többféle közül lehet válogatni és nem csak frissen, magában fogyasztható. 

Sajtokhoz

A körte hibátlan kísérő sajtok mellé, minél érettebb, pikánsabb a sajt, az illatos, édes, aromás körte annál jobban kiegészíti. A képen juhtúróval és Dorbluval kellemes kis vacsora két kiflivel.

Karamellizálva

Szélesmetélt körtével és kéksajttal

  • 20 dkg szélesmetélt
  • 1 db nagy, lágy körte pl. Vilmos
  • 5 dkg kéksajt
  • 1 ekanál cukor

A körtét felezem, kivágom a magházat, nagyobb darabokra vágom. A cukrot karamellizálom egy serpenyőben, rádobom a körtét, és rázogatva pár perc alatt, magas lángon körbepirítom.

A tésztát al dentére főzöm, összeforgatom a körtével és a sajtot rámorzsálva tálalom. 

A körte ilyen formában számtalan salátára kiválóan illik. Paradicsomhoz, paprikához, tojáshoz nem!, zellerhez, répához, káposztához, kelhez, majonézhez, olajos magokhoz igen.

Gombákhoz

A gombák földes, kissé kesernyés ízeihez is jól illik a körte. A fenti karamellizált körte rakható gombakrémlevesbe, vagy sült/rántott gombákhoz is. A képen rizikével és juhturóval van egy serpenyőve rakva, olvasztott vajjal meglocsoltam, 20 percig sütöttem 180 C fokos, előmelegített sütőben. 

Minden almás receptbe:

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj.