Sajtokhoz
A körte hibátlan kísérő sajtok mellé, minél érettebb, pikánsabb a sajt, az illatos, édes, aromás körte annál jobban kiegészíti. A képen juhtúróval és Dorbluval kellemes kis vacsora két kiflivel.
Karamellizálva
Szélesmetélt körtével és kéksajttal
- 20 dkg szélesmetélt
- 1 db nagy, lágy körte pl. Vilmos
- 5 dkg kéksajt
- 1 ekanál cukor
- só
A körtét felezem, kivágom a magházat, nagyobb darabokra vágom. A cukrot karamellizálom egy serpenyőben, rádobom a körtét, és rázogatva pár perc alatt, magas lángon körbepirítom.
A tésztát al dentére főzöm, összeforgatom a körtével és a sajtot rámorzsálva tálalom.
A körte ilyen formában számtalan salátára kiválóan illik. Paradicsomhoz, paprikához, tojáshoz nem!, zellerhez, répához, káposztához, kelhez, majonézhez, olajos magokhoz igen.
Gombákhoz
A gombák földes, kissé kesernyés ízeihez is jól illik a körte. A fenti karamellizált körte rakható gombakrémlevesbe, vagy sült/rántott gombákhoz is. A képen rizikével és juhturóval van egy serpenyőve rakva, olvasztott vajjal meglocsoltam, 20 percig sütöttem 180 C fokos, előmelegített sütőben.