- Címkék:
- édesség
- desszert
- sütemény
- torta
- sütésmentes
A tésztához:
- 200 g keksz, a képen Korpovittal készült
- 100 g vaj, vagy kókuszzsír, ki mivel él
- cukor ízlés szerint és a keksz függvényében, cukrozott kekszből készítve nem kell még cukrozni
- só
A krém:
- 500 g mascarpone, vagy kókuszkrém
- 1 citrom reszelt héja
- porcukor ízlés szerint
- 1 nagyon rövid, nagyon sűrű, finom kávé, leginkább valami jó kis ristretto
- 1 tkanál rum
A krém B változat, ha a pillecukorhabot nem készen vesszük, ez egy kicsit munkásabb mint az előző:
- 250 g mascarpone, vagy kókuszkrém
- 1 citrom reszelt héja
- 250 g pillecukorhab (kapható készen is, vagy elkészítés lent)
- 1 nagyon rövid, nagyon sűrű, finom kávé, leginkább valami jó kis ristretto
- 1 tkanál rum
A gyümölcs:
- 250 g erdei gyümölcs, tökéletes a fagyasztott kiengedve és lecsöpögtetve, a képen az friss áfonya, meglepetésemre kaptam felére leárazva
A tésztához a kekszet porítom, eldolgozom a vajjal, és egy sütőpapírral kibélelt formába, vagy akár serpenyőbe nyomkodom, jusson a szélére is.
A krém alapanyagait kikeverem, a formában szétnyomott kekszre öntöm, szétkenem.
Megpakolom a gyümölcsökkel, behűtöm. Szeletelhető lesz.
Pillecukorhab készítése:
- 150 g cukor
- 85 g méz, vagy kukoricaszirup
- 1 ekanál víz
- 2 db tojásfehérje
A cukrot a mézzel, vagy a sziruppal és a vízzel lassan főzni kezdem, akkor jó, amikor a szirupból hideg vízbe cseppentve golyót tudunk formálni, ez nagyjából akkor lesz, amikor nagyon nagy, lassú buborékokat ereget. Közben elkezdem habbá verni a fehérjéket egy hőálló tálban, majd amikor kemény, a kész cukorszirupot hozzáöntöm. Folyamatosan verem közben a fehérjét, és ezt folytatom még kb. 10 percig, amíg nyúlós, fehér masszát kapok.
Ez a pillecukorhab, mascarponéval felesben hasznos krém.