Túl sok csilid termett? Így tedd el télire!

Túl sok csilid termett? Így tedd el télire!

Bár nekem nem véletlenül termett sok jalapeno, hanem kifejezetten az alábbi befőttek miatt ültettem, mert egyik kedvenc csemegém az olajos és az ecetben eltett füstölt csilipaprika. 

Az alapanyag bármilyen paprika lehet, bár szerintem csak aromás, és még ehető mértékben erős csilikkel érdemes vesződni, a füst pedig kifejezetten jól áll a jalapenónak. 

Az olajos recepthez a csiliket lassú tűzön puhára sütöm. Feltétlenül valódi tűz kell, úgy lesz parádés a végeredmény.

A csiliket még forrón steril befőttesüvegbe tömködöm, és tűzforró olajjal felöntöm, lezárom, lefordítom. Hidegen sajtolt napraforgó, vagy extra szűz olívaolajat érdemes használni, így az olaj is felhasználható lesz salátára, zöldségkrémekbe, főzelékre, krémlevesre, majonézbe csilis-füstös olajnak.

Rögtön kétujjnyi forró vízbe rakom és fedő alatt gyöngyözve melegítem egy órát, dunsztban hagyom kihűlni. Az olaj bezavarosodik, nem baj. 

A füstölt és ecetesre később kitérünk, még érik a következő adag. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.