- Címkék:
- befőzés
- csili
- vegán
- napiegyüvegbefőtt
- vegetariánus
Az alapanyag bármilyen paprika lehet, bár szerintem csak aromás, és még ehető mértékben erős csilikkel érdemes vesződni, a füst pedig kifejezetten jól áll a jalapenónak.
Az olajos recepthez a csiliket lassú tűzön puhára sütöm. Feltétlenül valódi tűz kell, úgy lesz parádés a végeredmény.
A csiliket még forrón steril befőttesüvegbe tömködöm, és tűzforró olajjal felöntöm, lezárom, lefordítom. Hidegen sajtolt napraforgó, vagy extra szűz olívaolajat érdemes használni, így az olaj is felhasználható lesz salátára, zöldségkrémekbe, főzelékre, krémlevesre, majonézbe csilis-füstös olajnak.
Rögtön kétujjnyi forró vízbe rakom és fedő alatt gyöngyözve melegítem egy órát, dunsztban hagyom kihűlni. Az olaj bezavarosodik, nem baj.
A füstölt és ecetesre később kitérünk, még érik a következő adag.