Miért egyél zöldségeket?

Miért egyél zöldségeket?

A Pécsi Tudományegyetem munkatársainak friss kutatása a növényi étrend élettani hatásait elemezte. Még a végletekig leegyszerűsítve sem elég egyszerű, sajnos ezzel nehéz felvenni a versenyt az olyan tartalmakkal, hogy nagyapánk száz évig élt szalonnán. Nagyon röviden: Mi nem fogunk, mert nagyapánk sem szalonnán élt, ezt kéne felfogni. 

A teljes kutatás itt található. A linkelt, eredeti szöveghez szakirányú végzettség szükséges, attól még érdemes figyelemmel kísérni a kutatásokat, pláne, mert a reggeldélbeneste húsfogyasztás és a hús nélkül nem tudok élni kijelentések megalapozatlan butaságok, sőt, bizonyított tény, hogy a vegák tovább élnek, mint a húsevők.

Szakmai segítséggel foglaltuk össze a lehető legegyszerűbben a lényeget. Egy magyar vegán magazin is elemezte a kutatást, az ő tartalmuk itt található. 

A mi vegán tartalmainkat, számtalan szuper recepttel pedig itt találod.

Szabad gyök vs. antioxidáns

A gyors felszívódású szénhidrátokban és telített zsírsavakban gazdag, rostban szegény étrend (sült kolbász kenyérrel és mustárral, utána kávé két cukorral, esetleg egy cukros süti) növelik a szervezetben a szabad gyökök számát (kevés kell, sok árt belőlük), ami gyulladásos folyamatokhoz, ez pedig túlsúlyhoz, inzulinrezisztenciához, érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz vezet.

A növényi alapanyagok gazdagok antioxidánsokban, amelyek ellensúlyozzák ezeket a folyamatokat. Az állati eredetű élelmiszerek antioxidáns-tartalma jelentéktelen, azok segítségével nem lehet kiegyensúlyozni a kártételt.

Az antioxidánsok úgy tűnik, hogy egyes betegségekkel szemben egészségmegőrző hatásúak is (rák, szív-, és érrendszeri megbetegedések, csontritkulás, neurodegeneratív megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség).

Fontos, az antioxidánsok nem váltják ki a fenti hatásokat táplálékkiegészítő formájában, sőt, egyes esetekben ezek a táplálékkiegészítők növelik a rák és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

Lipotoxicitás (jaj)

Ezzel a fogalommal még nincsenek tele a magazinok, majd lesznek. Amikor a zsírszövetek már nem képesek eltárolni az elfogyasztott zsírt, annak valahova mennie kell, és sajnos nem a szervezeten kívülre megy. A szervezetben így, mérgező mennyiségben felhalmozódó zsír a lipotoxicitás, amely növeli a krónikus gyulladásos folyamatokat.

A növényi étrend, pláne a teljes értékű növényi étrend, az állatinál szegényebb zsírokban, így ez a probléma is mérsékeltebb.

TMAO

(Trimethylamine N-Oxide) Még egy jaj. Sok TMAO megnövelheti a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát. Sok TMAO pedig elsősorban karnitinben és kolinban gazdag tojás, tejtermék, baromfihús, vörös húsok, vörösáru, halak és rákok, kagylók emésztése során keletkezik. 

Növények is tartalmaznak karnitint és kolint, de furamód, pédául a kolinban gazdag kelbimbó pont csökkenti a TMAO-szintet.

IGF-1

Egy hormon, szabályosan végrehajtott feladatainál fogva elősegítheti a rákos sejtek fejlődését is. A túl magas kalória-, és fehérjebevitel megemeli az IGF-1 szintjét, ezzel növelve a prosztata-, és a mellrák kockázatát. 

mTOR

Egy protein kináz, a sejtek növekedésében és anyagcseréjében játszik szerepet és befolyásolhatja egyes betegségek kialakulását és lefolyását. Az alacsonyabb fehérje-, és kalóriabevitel előnyösen befolyásolhatják ezt a működést.

Sziálsavak

Egyes húsfélékben található (kaviár, marha, birka tartalmazza legtöbbet), az emberi szervezet antitestekkel védekezi ellene, amely káros folyamatokhoz vezethet. A sziálsavak emberi szervezetre gyakorolt hatásának bizonyítása még vizsgálatokra vár.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.