Mire figyeljünk?
A képen látható paprikák a tökéletes példa a befőzni jó lesz minőségre. 1-2 % csúnya van rajtuk, amit le kell vágni, ízük még tiszta, hőkezelésre tökéletesen alkalmasak, mentek is a lecsóba.
Amiket nyugodtan hazavihetünk befőzni:
- fonnyadt
- ráncos
- szabálytalan
- éretlen áru, feltéve ha ez az állapot erény pl kisdinnye és zöld paradicsom savanyúnak
Az alábbi hibákkal rendelkező árut felejtsük el.:
- 1-2 %-nál nagyobb foltok
- penész, barna foltok
- túlérett, folyósan puha, illetve ha lehet kóstolni, egy láda túlérett, ám nem cefreízű gyümölcs azonnal feldolgozva akár jó is lehet frissen elfogyasztva, vagy fagyasztásra, ezt mérlegelni kell és feltétlenül kóstolni, befőzni a túlérett termény kockázatos buli, annak való, aki szeret veszélyesen élni
- földes és ütődött
- bogaras
- cefreszagú
Fontos!
A túlérett, csupa mag padlizsán rettentő keserű tud lenni, azzal óvatosan.
A hibákat szép ráhagyással mindig ki kell vágni.