Hogyan szedjük le a makacs termék cimkéket?

Hogyan szedjük le a makacs termék cimkéket?

Befőttes üveg, új tányérok, sőt, cipő talpán is éktelenkedhet olyan ragasztott cimke, amit csak tépkedni lehet, leszedni nem. Mutatjuk hogyan jönnek le ezek a makacs matricák.

Hő és/vagy víz

Egyes papírból készült cimkék lejönnek sima pár órás áztatás után, elsőre nehéz megmondani melyik ilyen egyszerű eset, mert a cimke rögzítéséhez felhasznált ragasztó a kulcs.

A cimkék ragasztója viszont általában nem bírja a szélsőséges hőmérsékletet. Elég egy hajszárító és a cimke 5-10 cm távolságból fél percig felmelegítve elenged és feljön. Ez jó módszer amikor valamit nem áztathatunk, például cipők talpa. A fagyasztás is segíthet, a ragasztó a mínuszokat se bírja.

Érdemes időben és először a hővel kísérletezni, mert mindenkinek van olyan befőttes üvege, amelyek a sokadszori befőzés, tehát alapos elmosások és gőzölések ellenére is még mindig telibe cimkés, a képen is ilyenek vannak. Ezeket már hajszárító le nem szedi, marad a nehéztüzérség.

Papírra olaj

Papírból készült cimkék pár perces olajos áztatás (ezt egy ronggyal fel lehet vinni a felületre, nem kell a terméket olajba meríteni) után lecsúsznak a felületről. 

Ha WD40 van éppen kéznél, azzal is fel lehet így lazítani a papírt. 

A legrosszabb eset

Ha a fentiek ellenére még mindig van ragacs az üvegen, körömlakk-lemosóval, esetleg aki azt tart otthon, higítóval tudja leszedni. Ha van otthon higító, feltételezem, a kedves olvasó ismeri annak természetét is, vegyvédelmi maszk, munkavédelmi szemüveg, komolyabb gumikesztyű kell a használatához és festett/természetes kő-, és fafelületre semmiképpen se használjuk -ez az acetonra is érvényes- mert mindent leszed, bemattít, tönkretesz, nem csak a cimkét. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.