Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

A szép üvegeket vétek kidobni. Nálam a paradicsomos, csemegeuborkás, babadesszertes és készételes üvegek sem kerülnek a szemétbe, hanem újra használom őket. 

Kedvencem a márkás sűrített paradicsom magas üvege, amit pohár helyett használok. Van belőle 330 és 700 mililiteres is, mindkettő gyönyörű és sokkal jobb érzés belőlük inni, mint a műanyag palackból. A nagyot feltöltöm csapvízzel, rácsavarom a tetőt és beteszem a hűtőbe, napközben ebből iszom itthon. Aki akar, tehet bele mentalevelet, uborkát, citromot, kakukkfüvet ízlés szerint. Ha a gyereket viszem a játszótérre, akkor a kisebbikbe teszek vizet, azt rakom a hátizsákba. Ha megyek valahová, a kocsiba is be szoktam tenni, az ajtózsebbe vagy a pohártartóba pont befér. Jóval tovább tartja a hideget, mint a féllityós PET-palack, ráadásul higiénikusabb is.

Viszont van a dolognak egy nehézsége. Az üvegek kissé megőrzik annak a szagát, ami soká volt bennük. Főleg, ha mondjuk kovászos uborkáról, savanyú dinnyéről vagy befőzött paradicsomról van szó. Ez egyébként lassan magától is elmúlik, de a dolog meggyorsítható, ha valakit zavar az enyhe maradékszag.

Így szagtalanítsd a befőttes üveget (is):
  1. Mosd el az üveget mosogatószerrel és palackkefével, vagy tedd mosogatógépbe.
  2. 2 evőkanál szódabikarbónát keverj el 4 deci forró vízzel. Ezt a palackban is megteheted, hiszen a befőttes üveg hőálló.
  3. Rázd össze és hagyd állni 30 percig. Már ne súrold, mert összekarcolódhat.
  4. Öblítsd át alaposan vízzel és készen is vagy.
  5. Az üveget és a kupakot is minden használat után öblítsd ki mosogatószerrel és szárítsd meg.
Ne feledd: a befőttes üvegek kiválóan fertőtleníthetők a sütőben 150 fokon 15 perc alatt vagy mikróban 800 watton 3 perc alatt. A kupakokat viszont nem ajánlott mikróba tenni.

  • 2021.03.06

Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy.