Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

Mondjuk, hogyan szagtalanítsd az üvegeidet

A szép üvegeket vétek kidobni. Nálam a paradicsomos, csemegeuborkás, babadesszertes és készételes üvegek sem kerülnek a szemétbe, hanem újra használom őket. 

Kedvencem a márkás sűrített paradicsom magas üvege, amit pohár helyett használok. Van belőle 330 és 700 mililiteres is, mindkettő gyönyörű és sokkal jobb érzés belőlük inni, mint a műanyag palackból. A nagyot feltöltöm csapvízzel, rácsavarom a tetőt és beteszem a hűtőbe, napközben ebből iszom itthon. Aki akar, tehet bele mentalevelet, uborkát, citromot, kakukkfüvet ízlés szerint. Ha a gyereket viszem a játszótérre, akkor a kisebbikbe teszek vizet, azt rakom a hátizsákba. Ha megyek valahová, a kocsiba is be szoktam tenni, az ajtózsebbe vagy a pohártartóba pont befér. Jóval tovább tartja a hideget, mint a féllityós PET-palack, ráadásul higiénikusabb is.

Viszont van a dolognak egy nehézsége. Az üvegek kissé megőrzik annak a szagát, ami soká volt bennük. Főleg, ha mondjuk kovászos uborkáról, savanyú dinnyéről vagy befőzött paradicsomról van szó. Ez egyébként lassan magától is elmúlik, de a dolog meggyorsítható, ha valakit zavar az enyhe maradékszag.

Így szagtalanítsd a befőttes üveget (is):
  1. Mosd el az üveget mosogatószerrel és palackkefével, vagy tedd mosogatógépbe.
  2. 2 evőkanál szódabikarbónát keverj el 4 deci forró vízzel. Ezt a palackban is megteheted, hiszen a befőttes üveg hőálló.
  3. Rázd össze és hagyd állni 30 percig. Már ne súrold, mert összekarcolódhat.
  4. Öblítsd át alaposan vízzel és készen is vagy.
  5. Az üveget és a kupakot is minden használat után öblítsd ki mosogatószerrel és szárítsd meg.
Ne feledd: a befőttes üvegek kiválóan fertőtleníthetők a sütőben 150 fokon 15 perc alatt vagy mikróban 800 watton 3 perc alatt. A kupakokat viszont nem ajánlott mikróba tenni.

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.