Kedvencem a márkás sűrített paradicsom magas üvege, amit pohár helyett használok. Van belőle 330 és 700 mililiteres is, mindkettő gyönyörű és sokkal jobb érzés belőlük inni, mint a műanyag palackból. A nagyot feltöltöm csapvízzel, rácsavarom a tetőt és beteszem a hűtőbe, napközben ebből iszom itthon. Aki akar, tehet bele mentalevelet, uborkát, citromot, kakukkfüvet ízlés szerint. Ha a gyereket viszem a játszótérre, akkor a kisebbikbe teszek vizet, azt rakom a hátizsákba. Ha megyek valahová, a kocsiba is be szoktam tenni, az ajtózsebbe vagy a pohártartóba pont befér. Jóval tovább tartja a hideget, mint a féllityós PET-palack, ráadásul higiénikusabb is.
Viszont van a dolognak egy nehézsége. Az üvegek kissé megőrzik annak a szagát, ami soká volt bennük. Főleg, ha mondjuk kovászos uborkáról, savanyú dinnyéről vagy befőzött paradicsomról van szó. Ez egyébként lassan magától is elmúlik, de a dolog meggyorsítható, ha valakit zavar az enyhe maradékszag.
Így szagtalanítsd a befőttes üveget (is):
- Mosd el az üveget mosogatószerrel és palackkefével, vagy tedd mosogatógépbe.
- 2 evőkanál szódabikarbónát keverj el 4 deci forró vízzel. Ezt a palackban is megteheted, hiszen a befőttes üveg hőálló.
- Rázd össze és hagyd állni 30 percig. Már ne súrold, mert összekarcolódhat.
- Öblítsd át alaposan vízzel és készen is vagy.
- Az üveget és a kupakot is minden használat után öblítsd ki mosogatószerrel és szárítsd meg.