Mi legyen az üres üvegekkel?

Mi legyen az üres üvegekkel?

Sose fogom elfelejteni, amikor az Ipoly utcába kihelyezték a szelektív gyűjtőket, volt egy mama, aki mindig reggel hatkor érezte szükségét, hogy beledobálja az üres üvegeket, amelyek életmódjából adódóan nap mint nap újratermelődtek.

Ne legyetek olyanok, mint az a mama, egyrészt mája csak egy van az embernek, másrészt van az a környék, ahol ezt a viselkedést nem tolerálják. Ráadásul az üveget vissza is lehet vinni, fizetnek is érte! vagy lehet, ki se kellene dobni.

Mit lehet visszavinni?

Mindent, ami betétdíjas, és minden, legalább 200m2 -es üzletbe, ahol árulnak betétdíjas termékeket.

Mi a betétdíjas?

A Humusz Szövetség összeszedte ezeket, a linken a részletes lista:

Fontos: A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatója szerint az üvegvisszaváltó hellyel rendelkező üzletek kötelesek visszavenni a nem náluk vásárolt betétdíjas üvegeket is. Előszeretettel jelzik a honlapjukon, hogy nem hajlandók, pedig muszáj. Az üvegekért cserébe készpénzt kell adniuk, a cimke meglétét az üvegen nem követelhetik. 

Részletes tájékoztató itt. 

Több áruházlánc visszaveszi az alumíniumot és a PET palackokat is, így ha ilyen helyre járunk, érdemes azokat is gyűjteni. 

Befőttes-, szószos üvegek

Ezeket számtalan funkcióban használhatjuk egészen az összetörésük napjáig, erre az alábbi cikkben találtok lehetőségeket.:

Ha egyáltalán nem csináltok semmit, ahol hasznát vennétek, adjátok oda valakinek, aki viszont igen. Minden ismeretségi körben számtalan befőttes üveg fétisiszta él, örömmel fognak utánuk kapni.

Van vállalkozás, amely a nagy mennyiségben képződő egyes befőttes üvegeket felvásárolja, a linken.

Törött, repedt, kuka 

Amit tényleg ki kell dobni, érdemes megadni neki a lehetőséget egy szép új, életre. Az üveg újrahasznosítható, és erre vannak törekvések Magyarországon is. Egy zalaegerszegi újrahasznosító üzem gyűjtési pontjait itt lehet megtalálni, hálózatuk országos, többek között SPAR áruházakkal működnek együtt. 

Itt pedig az FKF hulladékgyűjtő szigeteinek listája. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.