Öreg, vagy megkeményedett bőr felpuhítása

Öreg, vagy megkeményedett bőr felpuhítása

A bőr örök élet, elég ápolni és gondozni. Ha ez egy ideig elmaradt, a bőr koszos, matt, kemény, de nincs berepedve, elszakadva, jó eséllyel vissza tudjuk puhítani. A módszer akkor is jó, ha ugyan megvigyázott, ám évekre félrerakott és merev, kemény bőrt akarunk meglágyítani. 

A folyamat egyszerű, csak némi bőrpuhító olaj/nyeregszappan/bőr mélytisztító és pár rongy szükséges hozzá, az olajat bőripari szaküzletekben, bőripari kellékeseknél, bőrkereskedésekben lehet beszerezni. Az alábbi folyamat kizárólag barkás szíjakra vonatkozik, vékony felsőruházati, vagy velúrokat ne kezeljünk így, finomabb portéka!

Tisztítás

A brutál szennyeződéseket, sár, mocsok, szőr,  egy puha kefével szedjük le (a képeken lószerszám van, ott ez gyakoribb, mint egy bőröv esetében).

Ha a termék büdös, egy éjszakára annyi (tiszta) zoolittal (macskaalom) kell egy zacskóba kötni, ami ellepi, sokat segíthet rajta.

Olajozás

Nekem a bőrpuhító olaj bevált, a nyeregszappan is, rendszeres ápoláshoz a bőrviasz is. Mélytisztító termék lószerszámok esetében hasznos, azok folyamatosan sós izzadságnak vannak kitéve, extrém terhelést kapnak.

Az ápoló terméket egy rongyra továbbítom (van tégelyes, palackos, flakonos kiszerelés is a fent említett ápolókból) és a bőrt alaposan, vastagon átkenem, nem sajnálom az ápolót, csillogjon, tocsogjon. Félrerakom egy rongyra. Nem kell félni, majd beszívja.

Szélsőségesen kemény szíjak esetében a bőrt egy akkora edénybe kell rakni, amibe éppen belefér, és ráönteni az olajat, lepje el. 

Felfényesítés

Az ápolót 24 órát a bőrön hagyom, szívja be. Egy ronggyal erősen és alaposan átdörzsölöm, amikor több már nem jön le róla, a rongy tiszta, egy puha kefével átkefélem.

A bőrbe áztatott bőrt először lecsöpögtetem, az olajat visszaöntöm a dobozba, még használható. A munkadarabot félreteszem egy rongyra 24 órára és utána dörzsölöm és kefélem át. 

Az így leápolt bőrt nem fehér selyemruhán kezdem viselni, pár hétig még farmerekbe, strapabíróbb ruhákra rakom, nehogy nehezen eltávolítható foltot hagyjon.  

 
  

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.