Súlyos melók: nagyon koszos fuga kipucolása

Súlyos melók: nagyon koszos fuga kipucolása

Talán csak sütőt rosszabb kipucolni, mint a sötétbarna fugát visszafehéríteni. 

Hipó vagy sav?

Azt az elején érdemes eldönteni, ezt a háborút hipóval (nátrium-hipoklorid tartalmú tisztítószer) vagy sósavval szeretném megnyerni, mert ha az egyik befuccsol, nagyon alaposan fel kell takarítani, mielőtt a másikat rálocsoljuk, mert keveredésükből mérgező klórgáz keletkezik.

Minden termék biztonsági adatlapja elérhető a neten, ez alapján lehet tájékozódni, hogy adott vegyszer mit tartalmaz.

A fokozatok

A képen látható állapotot fölösleges szódabikarbónával és súrolóporral simogatni, csak fogy a szódabikarbóna, az idő, és az idegsejtek. 

Belépőnek 20%-os ecettel lehet kiönteni a fugákat és fél óra után egy körömkefével megdörzsölve ellenőrizni, van-e értelme. Sok esetben elég. Sok másikban pedig nem.

Ami minden esetben eredményt hoz, az a háztartási sósav, vagy a vízkőoldó és rozsdatisztítók (utóbbi hangya-, és oxálsavval működik általában).

Fontos: Nem minden burkolat saválló, ilyenek pl. a természetes kövek. Mielőtt sósavban áztatod a vadiúj márványt, tájékozódj, a burkolatod saválló-e. Ha képtelenség információt gyűjteni, egy kimaradt lapon, vagy egy rejtett sarokban végezz próbasavazást. 

Ha a burkolat nem tolerálja ezeket a vegyszereket, hidrogén-peroxiddal esetleg meg lehet próbálni a fugatisztítást, de azt is csak próba után.

A munkamenet egyszerű vízszintes felületen.:

Ha van ablak a helyiségben, kinyitom, ha van szellőzőberendezés, bekapcsolom. Gumikesztyű, védőszemüveg viselete muszáj. A fugákba alaposan, egy sort se kihagyva, bőséggel juttatok a vegyszerből. 

3-4 óra pihentetés, ha van gyerek, háziállat, gyanútlan lakótárs, rájuk vigyázok, nehogy beletapicskoljanak. Utána teljes menetfelszerelés visszavétele, gumikesztyű, védőszemüveg és körömkefével végig kell súrolni a fugákat. 

Függőleges felületen pokoljárás, de lényegében ugyanez, csak vékony rétegben, fél óránként átsavazni a fugát és a végén körömkefézni.

A műveletet négy-ötszöri, melegvizes felmosással kell befejezni. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.