Országúti bringások vegánkodnak, te pedig az irodában eszed a húst

Országúti bringások vegánkodnak, te pedig az irodában eszed a húst

A vegán, vega élsportolók elszigetelt kivételekként élnek a köztudatban, aminek elsősorban a növényi étrenddel hatékonyan bevihető fehérje mennyisége az oka (meg a sötétség). Az országúti kerékpárosok között mégis terjed a növényi étrend, ami mérsékelten országúti kerékpáros társadalmunk tagjai között is elgondolkodtató.

Még a napi egy szigetkört lepötyögő irodista szájából is komikus a fehérjebevitellel példálózni, az már régen bizonyított, hogy ekkora terhelést simán lehet vegán étrenddel menedzselni, mert nem csak a hús adja az energiát. Az izgalmakat a csúcsra járatott szervezetek jelentik, aminek egy országúti kerékpáros megfelel. 

Michael Storer (2021 Vuelta két szakaszgyőzelem) pár éve tért át a vegán étrendre, és kedvező változásokról számolt be a Velonews vegán étrenddel foglalkozó cikkében, teste szálkásabb lett, izomtömege pedig megmaradt.

A szintén növényi étrenden élő Simon Geschke és Adam Hansen kiváló vérképekről számoltak be, utóbbi a mindenevő csapattársait is lekörözte (elnézést kérek a pusztító szóviccért). 

Asker Jeukendrup sporttudós, a Jumbo-Visma táplálkozási felelőse a táplálékkiegészítők ellen beszél, ahogy Göncz Gergő dietetikus kerékpárversenyző is a teljes értékű élelmiszereket pártolja.:

"Teljes értékű növényi étrendet javaslok az embereknek, mert a növényi/vegán étrendbe még beleférnek a feldolgozott növényi alapú élelmiszerek is, mint fehér kenyér, sör és csokoládé. Ehelyett inkább azt ajánlom, hogy minden élelmiszert csak minimális feldolgozottság árán fogyasszunk, ami épp kell ahhoz, hogy fogyaszthatóvá váljanak."

A teljes értékű növényi étrend (közkedvelt nevén téné) feldolgozatlan növényi alapanyagokból készült fogásokra épül. Cukor helyett aszalt gyümölcs, olaj helyett semmi, kenyér helyett gabona. Rendkívül laktató és sok rugalmasságot, munkát igénylő étrend, vegán cikkeinkben találsz hozzá recepteket, bár nem azonos a vegánnal, amely a feldolgozott élelmiszereket simán átöleli. 

via Eurosport és Velonews

  • 2022.11.24

Szia uram, falu 260 ezer euróért? Érdekel?

Ennyiért Budapesten egy jobb lakást lehet venni.

  • 2022.04.11

Na jó, de mi az a tojás?

Biológiaóra, gyerekek, húsvéti különkiadás.

  • 2022.03.26

Hogyan keressünk elveszett tárgyakat?

Az első és legfontosabb: ne pánikolj!