Előkészítés
A zsírzót vágd ki a püspökfalat tetejéről, mert undorító íze van.
Tálalás
Keresztben és hosszában is felezve kultúráltabban lehet fogyasztani.
Farhát mogyorószószban
- 4 db egész farhát félbevágva
- 200 g sózott, pörkölt földimogyoró
- 1 ekanál őrölt római kömény
- csilipaprika ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 kanál zsír, vagy olaj
- só
A mogyorót pürésítem a fűszerekkel, -annyi vizet adok hozzá, hogy krémesen folyós legyen- a hagymákat aranybarnára pirítom a zsiradékon, átforgatom benne a farhátakat, lepirítom. Leöntöm a mogyorószósszal, higítom, hogy ne égjen le, és fedő alatt puhára főzöm. Ha elfő a szósz, vízzel higítom.
Főtt rizzsel tálalom.
Sörös farhát
- 4 db egész farhát félbevágva
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 doboz barna sör
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 tkanál őrölt fekete kömény
- opcionális: csilipaprika
- 2 ekanál zsír, vagy olaj
- só
A hagymát az olajon aranybarnára pirítom, átforgatom rajta a hátat. Sózom, megszórom a fűszerekkel és félig felöntöm a sörrel és puhára főzöm.
Krumplifánkkal különösen jól lehet köríteni.
Mézes-mázas farhát
- 4 db egész farhát félbevágva
- 2 ekanál mustár
- 2 ekanál méz
- 1 dl barna sör
- 1 fej vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- só
A sört, mézet és mustárt simára keverem. A hagymát és a hátat átpirítom a zsiradékon. Meglocsolom a sörös keverékkel, és alacsony lángon, fedő alatt puhára párolom.
Sült krumplival, vagy krumplipürével tálalom.
Nyilvánvaló, nem olcsó receptek:
- Főtt és lefejtett húsból: Waldorf saláta
- Ázsiai beütésű leves