Mit együnk, ha télen egész nap kint vagyunk?

Mit együnk, ha télen egész nap kint vagyunk?

Bár mi építkezünk, az alábbiak nem csak építkezésre, hanem bármilyen tevékenységre ráhúzhatók, ahol nagyon hideg van a területen és egész nap helyhez kötött fizikai munkát végzünk, tehát akár forgatás, hideg csarnokban autószerelés, tereprendezés esetén is alkalmazható!

Leves

Szerintem erre a helyzetre -is- mindennél jobb egy tartalmas leves. Átmelegít, nem nehezít el, folyadékpótlásban is jó. Az alábbi, phó és ramen elemekből épített recept szerintem a tökéletes melengető célleves, fűszerezése kifejezetten melegítő hatású, a hozzáadott betétek nem húznak le, hanem egy teljesértékű étkezést nyújtanak, emésztése nem megterhelő, ebéd után simán lehet folytatni a gereblyézést ás elkészítése sem ígényel sok lábost. 

Egész évben szoktam készíteni, a kinti munkához és koszos körülményekhez igazítottam a receptet, mert az se mindegy, hogy mennyire egyszerű a logisztika, a leves ugyanis utazik és a helyszínen beüzemelt mikró, vagy platni melegíti. 

  • 1 kg, lehetőleg kollagénben gazdag akármilyen hús, pl: marhanyak, marhapofa, marhalábszár, marhafarok, orja, egész tyúk, egész kakas, egész gyöngytyúk, porcos csont mindenképpen legyen benne
  • 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mind egészben
  • 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva
  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva

A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kiveszem, átpirítom a fűszereket. Egy nagy lábosba rakom a fűszereket, hagymát, húst, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, ízlés szerint sózom, és puhára főzöm a húst. Leszűröm a léből a fűszereket, a hagymát eldobom, a húsokat, ha volt bennük, kicsontozom. 

A betétek, amelyeket külön szállítok:

  • 1 befőttesüvegre való szójában pácolt tojás, link elkészítésre lent
  • 1 befőttesüveg kimcsi, link elkészítésre lent
  • 1 zacskó üvegtészta, ezeket általában elég forró vízzel leönteni és 10 percig ázni hagyni, így nem igényelnek külön főzőlapot, elég szárazon a levesestányérokba pakolni, és a lobogón forró levest rámerni.

Akinek ez nem tetszik, főzzön másik levest, itt lent találja az útmutatókat.

Húsleves:

Zöldségleves:

Szójában pácolt tojás:

Kimcsi: 

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.