- Címkék:
- építkezés
- melengető étel
- építkezés menü
Leves
Szerintem erre a helyzetre -is- mindennél jobb egy tartalmas leves. Átmelegít, nem nehezít el, folyadékpótlásban is jó. Az alábbi, phó és ramen elemekből épített recept szerintem a tökéletes melengető célleves, fűszerezése kifejezetten melegítő hatású, a hozzáadott betétek nem húznak le, hanem egy teljesértékű étkezést nyújtanak, emésztése nem megterhelő, ebéd után simán lehet folytatni a gereblyézést ás elkészítése sem ígényel sok lábost.
Egész évben szoktam készíteni, a kinti munkához és koszos körülményekhez igazítottam a receptet, mert az se mindegy, hogy mennyire egyszerű a logisztika, a leves ugyanis utazik és a helyszínen beüzemelt mikró, vagy platni melegíti.
- 1 kg, lehetőleg kollagénben gazdag akármilyen hús, pl: marhanyak, marhapofa, marhalábszár, marhafarok, orja, egész tyúk, egész kakas, egész gyöngytyúk, porcos csont mindenképpen legyen benne
- 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mind egészben
- 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva
- 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva
- só
A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kiveszem, átpirítom a fűszereket. Egy nagy lábosba rakom a fűszereket, hagymát, húst, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, ízlés szerint sózom, és puhára főzöm a húst. Leszűröm a léből a fűszereket, a hagymát eldobom, a húsokat, ha volt bennük, kicsontozom.
A betétek, amelyeket külön szállítok:
- 1 befőttesüvegre való szójában pácolt tojás, link elkészítésre lent
- 1 befőttesüveg kimcsi, link elkészítésre lent
- 1 zacskó üvegtészta, ezeket általában elég forró vízzel leönteni és 10 percig ázni hagyni, így nem igényelnek külön főzőlapot, elég szárazon a levesestányérokba pakolni, és a lobogón forró levest rámerni.
Akinek ez nem tetszik, főzzön másik levest, itt lent találja az útmutatókat.
Húsleves:
Zöldségleves:
Szójában pácolt tojás:
Kimcsi: