A csicsóka felhasználása

A csicsóka felhasználása

Bárcsak ne lenne semmi baj a fantasztikus ízű csicsókával, sajnos van. 

Óvatosan a mennyiséggel

Az egyik létező legfinomabb zöldség a magas emészthetetlen beltartalma miatt iszonyúan puffaszt, aki túl sokat eszik belőle, kínok között fetrengve, nagy feszülő hassal fogja megbánni. Állítólag fokozatosan megszokható, és más, nem puffasztó zöldségekkel keverve problémamentes és finom zöldség.

NEM első randira való alapanyag.

Másik puffasztó, vagy nehezen emészthető alapanyagot nem érdemes vele együtt nagy mennyiségben fogyasztani. (bab, lencse, káposzta, brokkoli, kel, karfiol, körte, vadon termő gombák).

Előkészítés

Nem kell meghámozni, elég az újkrumplihoz hasonlóan dörzsis szivaccsal, vagy körömkefével megtisztítani.

Minek van?

Tekinthetünk rá burgonyaként, nagyon szépen viselkedik minden burgonyás ételben felesben kiváltva vele a burgonyát fantasztikus ízeket kapunk. 

Egész télen terem, és elérhető, így a csicsóka egy fontos, hazai forrásból beszerezhető, télen szezonális zöldség, tessék rászokni. 

Receptek
 
Csicsóka és répák főzelék
  • 1/4 kg csicsóka
  • 1/2 kg sárgarépa
  • 1/2 kg fehérrépa
  • 1 l kókusztej vagy sima tej kinek milyen a pártállása
  • 2 ek liszt

A csicsókát dörzsiszivaccsal megtisztítom, a répákat meghámozom. Mindent vékony szeletekre gyalulok. A lisztet szárazon aranybarnára pirítom, folyamatosan keverve, fokozatosan felöntöm a tejjel. Hozzáadom a zöldségeket, sózom és ressre főzöm. Ha túl sűrű, öntök hozzá még tejet. 

Elég tömény főzelék, így nehéz, nagy mennyiségű feltétet nem érdemes ráerőltetni, a képen pár szem sült fokhagymával és Habanero csiliszósszal látható.  

  
Kókusztejben sült téli zöldségek
  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 25 dkg csicsóka
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)

A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.

Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás. 

1/2 liter extra kókusztejjel pürésítve finom krémleves lesz belőle.  

 
Sült téli zöldségek
  • 1/2 kg csicsóka megtisztítva
  • 1/2 kg sárgarépa meghámozva
  • 1/2 kg fehérrépa meghámozva
  • 1/2 kg karfiol
  • 1/2 kg padlizsán (kicsik)
  • 1/2 kg sütőtök
  • 20 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj

A zöldségeket nagyjából hasonló méretű, fél-negyedtenyérnyi darabokra vágom.

Egy tűzálló tálba rakom a zöldségeket szorosan, megsózom, meglocsolom az olajjal és 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. Néha kanállal összeszedek az alján egy kis olajat és a tetejére locsolom.

Savanyúsággal magában, főzelékekre feltétnek és köretnek. 

Néhány krumplis recept, amelyekbe bele lehet felesben próbálni:

 

  • 2020.12.05

Gyümölcshab készítése

Nem egy rakétatudomány, jól megválasztott alapanyaggal mégis elég népszerű a gyümölcshab, akár ünnepi asztalra is oda lehet rakni.

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett.