- Címkék:
- Karácsony Gergely
- saláta
- vegán
- köret
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret01kokuszbansultzoldsegek_fit_800x10000.jpg?key=d92e149a7d84676051c95c4dd7dd2024)
Kókusztejben sült téli zöldségek
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg fehérrépa
- 25 dkg csicsóka
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
- 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)
- só
A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.
150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.
Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás.
1/2 liter extra kókusztejjel pürésítve finom krémleves lesz belőle.
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret02fokhagymasfuszeressutotok_fit_800x10000.jpg?key=8693b89a094fa359df95342c7daf5863)
Fokhagymás, fűszeres sütőtök
- 2 db Hokkaido sütőtök
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 szál rozmaring
- 1 dl olívaolaj
- só
A tököt tenyérnyi darabokra vágom. A fokhagymát szétzúzom, kikeverem az olajjal.
A tököket egy tűzálló tálba rakom, sózom és szétkenem rajtuk a fokhagymás olajat.
200 C fokos sütőben addig sütöm, amíg a sütőtök húsa megpuhul.
Sültekhez, magában.
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret05repasalata_fit_800x10000.jpg?key=66484f42a5836601b68d4066452ebb3c)
Sült zeller, répa és földimogyoró
- 1 kisebb zellergumó meghámozva, lereszelve
- 4 db répa meghámozva, legyalulva
- 1 marék pörkölt földimogyoró
- 1 fej föröshagyma finom szeletekre vágva
- 1 csokor koriander vagy petrezselyem durvára vágva
- csilipaprika ízlés szerint
- 2 dl saláta felöntőlé, elkészítés a LINKEN
- 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- só
Az olajat tűzforróra hevítem, aranybarnára sütöm benne a zellert, egy szagtalan törlőpapírra szedem és szétteregetm, hogy ne egymáson punnyadjanak.
Az alapanyagokat összekeverem, meglocsolom a saláta felöntőlével és a sült zellerrel megszórva tálalom.
Sültekhez, halhoz, magában.
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret03babsalata_fit_800x10000.jpg?key=fa34853380d799e3cfb2d06795318ba9)
Klasszikus ecetes babsaláta
- 1/2 kg salátának való, nagyszemű bab, vagy amilyen van
- 2 fej vöröshagyma finom szeletekre vágva
- 2 dl saláta felöntőlé, elkészítés a LINKEN
- 3 db babérlevél
- 1 fej fokhagyma keresztben kettévágva
- 10 szem fekete bors
- só
A babot egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízben beáztatom. Másnap a fokhagymával, a babérlevéllel és a borssal, sós vízben éppen puhára főzöm. Leszűröm, elkeverem a hagymával és leöntöm a felöntőlével. Egy éjszakát a hűtőszekrényben hagyom összeérni.
Nehéz, zsíros sültekhez, vagy akár az itt alul említett sült téli zöldségek mellé köretnek.
![](/data/articles/21/216/article-21672/koret06sultzoldsegek_fit_800x10000.jpg?key=eb07deb4dc9ea9477151329fd8a95895)
Sült téli zöldségek
- 1/2 kg csicsóka megtisztítva
- 1/2 kg sárgarépa meghámozva
- 1/2 kg fehérrépa meghámozva
- 1/2 kg karfiol
- 1/2 kg padlizsán (kicsik)
- 1/2 kg sütőtök
- 20 gerezd fokhagyma
- 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- só
A zöldségeket nagyjából hasonló méretű, fél-negyedtenyérnyi darabokra vágom.
Egy tűzálló tálba rakom a zöldségeket szorosan, megsózom, meglocsolom az olajjal és 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. Néha kanállal összeszedek az alján egy kis olajat és a tetejére locsolom.
Savanyúsággal magában, főzelékekre feltétnek és köretnek.