Itt a birsalmasajt-szezon!

Itt a birsalmasajt-szezon!

Már kezdenek beérni az első birsalmák - a képen japán birs, ehhez van hozzáférésem, pontosan ugyanúgy felhasználható mint a megszokott birseink- így végre eltehetjük lekvárnak, kompótnak, és a lényeg: sajtnak. 

A birsalmasajt kiváló ajándék, és apróra vágva jó szolgálatot tesz számtalan téli sütemény -gyümölcskenyér, orosz krémtorta, bejglik- elkészítésénél, így aki ezeket rendszeresen süti, készíthet magának is sajtot, nem bonyolult. A birsalmasajt egy rendkívül sűrűre főzött lekvár, amelynek a tárolása komplikáltabb, mint az elkészítése.

Elkészítés

A gyümölcsöket megmosom, a magházukat kivágom és éppen annyi vízben kezdem fedő nélkül főzni, amennyi ellepi. Teljesen puhára főzöm. A vízzel együtt pürésítem egy botmixerrel, vagy lehet krumplitörővel durvábbra is hagyni, ízlés dolga. 

A cukor kérdése érdekes, lehet nagyon keveset, és akár 1:1 arányban is használni, teljesen más végeredményt kapunk, én nem rakok bele sokat, szeretem a birs fanyar ízét. A sajt a birsben bőven megtalálható pektintől áll össze, a cukornak ízesítő szerepe van, nem kell rajta túl sokat aggódni, lehet bele tenni annyit, amennyi ízlik.

Cukrozom és sűrűn kevergetve addig főzőm, amíg rendkívül sűrű, a kanállól lerázhatatlan állagot kapok. Vízzel kiöblített formákba rakom és hűvös, sötét, száraz helyen hagyom szikkadni. Amikor már kiboríthatók -kb. egy hét- , kiborítom egy sütőpapírra és így szikkasztom tovább. Tegnap készítettem, egyelőre a tálakban szikkad. 

A birsalma remek köret és sokoldalú alapanyag is, erről külön értekezünk, amint elkezd tömegesen érni.

 
Kompótnak az alábbiak szerint tudjátok eltenni: 

A lekvár lényegében megegyezik a sajttal, ne sűrítsétek be annyira, csak éppen krémesre és a töltés, tartósítás részleteit itt találjátok: 

A pálinkát legalább említésszinten muszáj vagyok szerepeltetni, a birs az egyik kedvencem.
  • 2021.03.06

Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.

  • 2021.03.05

Tízperces fogások, ha már teljesen kikészültél

Gyorsan elkészül, tartós alapanyagokból, ügyetlenek is össze tudják rakni, ráadásul finom, 10 menüsor, nagyon legfeljebb tíz perc munkát igénylő fogásokkal, a közeljövőben nagy szükség lesz rájuk. A fogások tematikus menükbe rendezve.:

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy.