Itt a birsalmasajt-szezon!

Itt a birsalmasajt-szezon!

Már kezdenek beérni az első birsalmák - a képen japán birs, ehhez van hozzáférésem, pontosan ugyanúgy felhasználható mint a megszokott birseink- így végre eltehetjük lekvárnak, kompótnak, és a lényeg: sajtnak. 

A birsalmasajt kiváló ajándék, és apróra vágva jó szolgálatot tesz számtalan téli sütemény -gyümölcskenyér, orosz krémtorta, bejglik- elkészítésénél, így aki ezeket rendszeresen süti, készíthet magának is sajtot, nem bonyolult. A birsalmasajt egy rendkívül sűrűre főzött lekvár, amelynek a tárolása komplikáltabb, mint az elkészítése.

Elkészítés

A gyümölcsöket megmosom, a magházukat kivágom és éppen annyi vízben kezdem fedő nélkül főzni, amennyi ellepi. Teljesen puhára főzöm. A vízzel együtt pürésítem egy botmixerrel, vagy lehet krumplitörővel durvábbra is hagyni, ízlés dolga. 

A cukor kérdése érdekes, lehet nagyon keveset, és akár 1:1 arányban is használni, teljesen más végeredményt kapunk, én nem rakok bele sokat, szeretem a birs fanyar ízét. A sajt a birsben bőven megtalálható pektintől áll össze, a cukornak ízesítő szerepe van, nem kell rajta túl sokat aggódni, lehet bele tenni annyit, amennyi ízlik.

Cukrozom és sűrűn kevergetve addig főzőm, amíg rendkívül sűrű, a kanállól lerázhatatlan állagot kapok. Vízzel kiöblített formákba rakom és hűvös, sötét, száraz helyen hagyom szikkadni. Amikor már kiboríthatók -kb. egy hét- , kiborítom egy sütőpapírra és így szikkasztom tovább. Tegnap készítettem, egyelőre a tálakban szikkad. 

A birsalma remek köret és sokoldalú alapanyag is, erről külön értekezünk, amint elkezd tömegesen érni.

 
Kompótnak az alábbiak szerint tudjátok eltenni: 

A lekvár lényegében megegyezik a sajttal, ne sűrítsétek be annyira, csak éppen krémesre és a töltés, tartósítás részleteit itt találjátok: 

A pálinkát legalább említésszinten muszáj vagyok szerepeltetni, a birs az egyik kedvencem.
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.