Itt a birsalmasajt-szezon!

Itt a birsalmasajt-szezon!

Már kezdenek beérni az első birsalmák - a képen japán birs, ehhez van hozzáférésem, pontosan ugyanúgy felhasználható mint a megszokott birseink- így végre eltehetjük lekvárnak, kompótnak, és a lényeg: sajtnak. 

A birsalmasajt kiváló ajándék, és apróra vágva jó szolgálatot tesz számtalan téli sütemény -gyümölcskenyér, orosz krémtorta, bejglik- elkészítésénél, így aki ezeket rendszeresen süti, készíthet magának is sajtot, nem bonyolult. A birsalmasajt egy rendkívül sűrűre főzött lekvár, amelynek a tárolása komplikáltabb, mint az elkészítése.

Elkészítés

A gyümölcsöket megmosom, a magházukat kivágom és éppen annyi vízben kezdem fedő nélkül főzni, amennyi ellepi. Teljesen puhára főzöm. A vízzel együtt pürésítem egy botmixerrel, vagy lehet krumplitörővel durvábbra is hagyni, ízlés dolga. 

A cukor kérdése érdekes, lehet nagyon keveset, és akár 1:1 arányban is használni, teljesen más végeredményt kapunk, én nem rakok bele sokat, szeretem a birs fanyar ízét. A sajt a birsben bőven megtalálható pektintől áll össze, a cukornak ízesítő szerepe van, nem kell rajta túl sokat aggódni, lehet bele tenni annyit, amennyi ízlik.

Cukrozom és sűrűn kevergetve addig főzőm, amíg rendkívül sűrű, a kanállól lerázhatatlan állagot kapok. Vízzel kiöblített formákba rakom és hűvös, sötét, száraz helyen hagyom szikkadni. Amikor már kiboríthatók -kb. egy hét- , kiborítom egy sütőpapírra és így szikkasztom tovább. Tegnap készítettem, egyelőre a tálakban szikkad. 

A birsalma remek köret és sokoldalú alapanyag is, erről külön értekezünk, amint elkezd tömegesen érni.

 
Kompótnak az alábbiak szerint tudjátok eltenni: 

A lekvár lényegében megegyezik a sajttal, ne sűrítsétek be annyira, csak éppen krémesre és a töltés, tartósítás részleteit itt találjátok: 

A pálinkát legalább említésszinten muszáj vagyok szerepeltetni, a birs az egyik kedvencem.
  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.