A birsalmasajt kiváló ajándék, és apróra vágva jó szolgálatot tesz számtalan téli sütemény -gyümölcskenyér, orosz krémtorta, bejglik- elkészítésénél, így aki ezeket rendszeresen süti, készíthet magának is sajtot, nem bonyolult. A birsalmasajt egy rendkívül sűrűre főzött lekvár, amelynek a tárolása komplikáltabb, mint az elkészítése.
Elkészítés
A gyümölcsöket megmosom, a magházukat kivágom és éppen annyi vízben kezdem fedő nélkül főzni, amennyi ellepi. Teljesen puhára főzöm. A vízzel együtt pürésítem egy botmixerrel, vagy lehet krumplitörővel durvábbra is hagyni, ízlés dolga.
A cukor kérdése érdekes, lehet nagyon keveset, és akár 1:1 arányban is használni, teljesen más végeredményt kapunk, én nem rakok bele sokat, szeretem a birs fanyar ízét. A sajt a birsben bőven megtalálható pektintől áll össze, a cukornak ízesítő szerepe van, nem kell rajta túl sokat aggódni, lehet bele tenni annyit, amennyi ízlik.
Cukrozom és sűrűn kevergetve addig főzőm, amíg rendkívül sűrű, a kanállól lerázhatatlan állagot kapok. Vízzel kiöblített formákba rakom és hűvös, sötét, száraz helyen hagyom szikkadni. Amikor már kiboríthatók -kb. egy hét- , kiborítom egy sütőpapírra és így szikkasztom tovább. Tegnap készítettem, egyelőre a tálakban szikkad.
A birsalma remek köret és sokoldalú alapanyag is, erről külön értekezünk, amint elkezd tömegesen érni.