Itt a birsalmasajt-szezon!

Itt a birsalmasajt-szezon!

Már kezdenek beérni az első birsalmák - a képen japán birs, ehhez van hozzáférésem, pontosan ugyanúgy felhasználható mint a megszokott birseink- így végre eltehetjük lekvárnak, kompótnak, és a lényeg: sajtnak. 

A birsalmasajt kiváló ajándék, és apróra vágva jó szolgálatot tesz számtalan téli sütemény -gyümölcskenyér, orosz krémtorta, bejglik- elkészítésénél, így aki ezeket rendszeresen süti, készíthet magának is sajtot, nem bonyolult. A birsalmasajt egy rendkívül sűrűre főzött lekvár, amelynek a tárolása komplikáltabb, mint az elkészítése.

Elkészítés

A gyümölcsöket megmosom, a magházukat kivágom és éppen annyi vízben kezdem fedő nélkül főzni, amennyi ellepi. Teljesen puhára főzöm. A vízzel együtt pürésítem egy botmixerrel, vagy lehet krumplitörővel durvábbra is hagyni, ízlés dolga. 

A cukor kérdése érdekes, lehet nagyon keveset, és akár 1:1 arányban is használni, teljesen más végeredményt kapunk, én nem rakok bele sokat, szeretem a birs fanyar ízét. A sajt a birsben bőven megtalálható pektintől áll össze, a cukornak ízesítő szerepe van, nem kell rajta túl sokat aggódni, lehet bele tenni annyit, amennyi ízlik.

Cukrozom és sűrűn kevergetve addig főzőm, amíg rendkívül sűrű, a kanállól lerázhatatlan állagot kapok. Vízzel kiöblített formákba rakom és hűvös, sötét, száraz helyen hagyom szikkadni. Amikor már kiboríthatók -kb. egy hét- , kiborítom egy sütőpapírra és így szikkasztom tovább. Tegnap készítettem, egyelőre a tálakban szikkad. 

A birsalma remek köret és sokoldalú alapanyag is, erről külön értekezünk, amint elkezd tömegesen érni.

 
Kompótnak az alábbiak szerint tudjátok eltenni: 

A lekvár lényegében megegyezik a sajttal, ne sűrítsétek be annyira, csak éppen krémesre és a töltés, tartósítás részleteit itt találjátok: 

A pálinkát legalább említésszinten muszáj vagyok szerepeltetni, a birs az egyik kedvencem.
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.