Sok mindent szeretek enni, igazából a tökfőzeléken kívül nincs kaja, amit ne tudnék élvezni. Viszont az ételek képzeletbeli Himalájájának a Csomolungmája nálam a pörkölt. A marha. Most tehát elég szubjektíven elmondom, milyen szerintem egy jó marhapörkölt.
A marhapörkölt nekem egyszerű,
vagyis összetevői kizárólag: hús, zsír, vöröshagyma, fűszerpaprika, só, bors, kömény. Nem kell bele fokhagyma, nincs benne hely petrezselyemnek, nem hülyéskedünk babérral meg borókával, semmiképp sem savasítjuk paradicsommal és ez nem lecsó, hogy zöldpaprikát vágjunk bele.
A marhapörkölt nekem mócsingos,
vagyis semmiképp sem vágjuk ki az inas részeket. A hús előkészítése során csak a vastag fehér hártyákat és a kemény faggyút szedjük le, illetve amennyiben egész lábszárunk van, az inak boka feletti vastagját. A faggyún kívül mindent érdemes belefőzni a pörköltbe, ha nem is tálaljuk fel.
A marhapörkölt nekem lábszár,
bár főztem már nyakból, oldalasból és lapockából is, de a lábszár az igazi. A nyak a második helyezett - megjárja, az oldalas túl puha, a lapocka jellegtelen. Talán a pofahús versenyezhet még vele, de azt nagyon ritkán lehet beszerezni. A lábszár nemcsak finom, de marhához képest olcsó, nem nehéz se hozzájutni se feldolgozni.
A marhapörkölt nekem galuskával
az igazi. Mivel van álló robotgépem, gyorsan tudok nokedlit csinálni. Én a Käsespätzl tésztáját csinálom egyébként: 4 tojás, pohár tej, fél kiló liszt. Nem olcsó, de zseni. Ha van idő, bekeverés után pihenjen egy órát a hűtőben, de azonnal is kifőzhető. Aki szereti a krumplit, vágja nagy darabokra és simán főzze meg sós vízben. Nekem izzad tőle a lábam, akkor már inkább kenyérrel tunkolom a szaftot, az jó.
A marhapörkölt nekem megéri,
rászánom a pénzt és az időt. A jó minőségű alapanyag sosem lesz olcsó, a tökéletes állag és íz eléréséhez pedig legalább három órát kell a dologgal foglalkozni.
Végy 2 kg marha lábszárat, kemény faggyújától tisztítsd meg, majd rostokra merőlegesen szelve vágd másfél gyufásdoboz méretű darabokra. A húst szárazon tedd egy nagy lábosba és gyújts alá magas fokozaton. Pirítsd körbe szépen, pörkanyag keletkezzen a húsdarabokon. Valamennyi levet fog ereszteni, ha jó minőségű, akkor keveset és nincs vele teendő. Ha többet, akkor le kell önteni, ne párold a húst, hanem süsd! Ha ez megvan, egy tálba szedd ki a körbepörkölt húsdarabokat. A lábasban hevíts zsírt és dobj 4 nagy fej kockára vágott hagymát, picit sózd meg, kömény meg pár egész bors is mehet bele. Ha a hagyma üveges és picit megpirult, jöhet vissza a hús, forgasd össze, keverd bele a pirospaprikát, majd öntsd fel vízzel, hogy majdnem ellepje. A húsról leszedett vastag hártyát is tedd bele a pörköltbe, feltálalni nem kell. Keverd át utoljára az ételt. Ezután már csak türelem és fegyelmezettség kell. Fedő alatt gyöngyözve főzd legalább 2 órát, és csak akkor nyúlj bele kanállal, ha rákóstolsz, egyébként rázogasd, a keverés nem javasolt. A hús állaga akkor jó, ha kanállal vágható, de nem pépes. A pörköltet is túl lehet készíteni, ezért 2 óra főzés után mindenképp ellenőrizni kell az előbb említett állagot. Ha kell, adj még hozzá vizet, és csak a végén sózz utána. Aki borsosabban szereti, tálaláskor őrölt borsot még adhat hozzá. A hiedelmekkel ellentétben azonnal, frissen fogyasztva is ízletes, de másnap is jó, készen fagyasztani is ér. Túl keveset nem éri meg készíteni, inkább tedd el a maradékot!
És akkor jöjjenek a képek. Van pár.