A mozsár minek van?

A mozsár minek van?

A mozsár rendkívül sokoldalú, jól kihasználható konyhai eszköz, ráadásul egyszerűen el lehet mosogatni, és egyáltalán nem fogyaszt se áramot, se gázt, csak a csuklót koptatja. 

Miből?

A kőből készült mozsarak előnyei:

  • nem igényel karbantartást
  • simaságát tovább megőrzi
  • a dörzsöléstől sokkal lassabban hevül fel, mint a fém
  • a gránit ellenáll a savas alapanyagoknak is, a márvány kevésbé!

A fém mozsarak előnyei:

  • nagy sűrűsége, nehezebbek, ami egy mozsár esetében jó
  • nem törik szét, ha leesik
  • tökéletesen tisztán tartható ami tekintettel a fokhagyma erős aromájára, nem mellékes

A porcelán mozsarak előnyei:

  • olcsó
  • könnyen tisztán tartható
  • könnyű, már akinek ez előny, használatban inkább hátrány
Mekkorát?

Konyhai használatra legalább 10-15 cm átmérőjű, vagy legalább 0,5 dl űrtartalmú mozsarat érdemes vásárolni, a megadott méret a mélyedésre vonatkozik. 

A mozsártörő

Inkább legyen túl vastag, nehéz, mint hogy lengedezzen a mozsárban. Nem kevergetni, hanem törni akarunk vele. 

Mire lehet használni?

Ami fontos, egy mozsarat nem szabad telepakolni, nagyjából 10-15%-ig pakolva lehet benne jól dolgozni. 

 
  • frissen őrölt fűszerek előállítására
  • durvára tört fűszerek előállítására
  • szardellás majonéz/aioli elindítására, sőt, akár kikeverésére is ha elég nagy a mozsár
  • fokhagyma zúzására, pépesítésére
  • tojáskrém kikeverésére
  • pesto készítésére
  • olajos magvak pépesítésére, durvára törésére
  • fűszervajak elkészítésére, pl. szardellavaj
  • zöldfűszerek, gyümölcsök összetörésére, pl limonádéba
  • gyömbér szétütögetésére
  • szardíniakrém készítésére
Tisztítás

Egyik mozsarat sem szabad mosogatógépben mosni. Közvetlenül használat után forró vízzel és sóval ki kell alaposan dörzsölni (a saját töröjével el lehet végezni a műveletet) és letörölgetni. Ha fokhagymázás volt a műsoron, a kőmozsarat citromlével és sóval is át lehet dörzsölni. A nem rozsdamentes fémeket vékonyan leolajozni. 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.