- Címkék:
- mozsár
Miből?
A kőből készült mozsarak előnyei:
- nem igényel karbantartást
- simaságát tovább megőrzi
- a dörzsöléstől sokkal lassabban hevül fel, mint a fém
- a gránit ellenáll a savas alapanyagoknak is, a márvány kevésbé!
A fém mozsarak előnyei:
- nagy sűrűsége, nehezebbek, ami egy mozsár esetében jó
- nem törik szét, ha leesik
- tökéletesen tisztán tartható ami tekintettel a fokhagyma erős aromájára, nem mellékes
A porcelán mozsarak előnyei:
- olcsó
- könnyen tisztán tartható
- könnyű, már akinek ez előny, használatban inkább hátrány
Mekkorát?
Konyhai használatra legalább 10-15 cm átmérőjű, vagy legalább 0,5 dl űrtartalmú mozsarat érdemes vásárolni, a megadott méret a mélyedésre vonatkozik.
A mozsártörő
Inkább legyen túl vastag, nehéz, mint hogy lengedezzen a mozsárban. Nem kevergetni, hanem törni akarunk vele.
Mire lehet használni?
Ami fontos, egy mozsarat nem szabad telepakolni, nagyjából 10-15%-ig pakolva lehet benne jól dolgozni.
- frissen őrölt fűszerek előállítására
- durvára tört fűszerek előállítására
- szardellás majonéz/aioli elindítására, sőt, akár kikeverésére is ha elég nagy a mozsár
- fokhagyma zúzására, pépesítésére
- tojáskrém kikeverésére
- pesto készítésére
- olajos magvak pépesítésére, durvára törésére
- fűszervajak elkészítésére, pl. szardellavaj
- zöldfűszerek, gyümölcsök összetörésére, pl limonádéba
- gyömbér szétütögetésére
- szardíniakrém készítésére
Tisztítás
Egyik mozsarat sem szabad mosogatógépben mosni. Közvetlenül használat után forró vízzel és sóval ki kell alaposan dörzsölni (a saját töröjével el lehet végezni a műveletet) és letörölgetni. Ha fokhagymázás volt a műsoron, a kőmozsarat citromlével és sóval is át lehet dörzsölni. A nem rozsdamentes fémeket vékonyan leolajozni.