A marhapörkölt nekem

A marhapörkölt nekem

A marhapörkölt nekem olyan étel, amit úgy szeretek a legjobban, ha én készítem el. Én megadom neki, ami jár: türelmet és törődést. És megkapom cserébe én is, ami jár: tökéletes állagot és gazdag ízélményt. Mindazt, amiért az ember húsevő.

Sok mindent szeretek enni, igazából a tökfőzeléken kívül nincs kaja, amit ne tudnék élvezni. Viszont az ételek képzeletbeli Himalájájának a Csomolungmája nálam a pörkölt. A marha. Most tehát elég szubjektíven elmondom, milyen szerintem egy jó marhapörkölt.

A marhapörkölt nekem egyszerű,

vagyis összetevői kizárólag: hús, zsír, vöröshagyma, fűszerpaprika, só, bors, kömény. Nem kell bele fokhagyma, nincs benne hely petrezselyemnek, nem hülyéskedünk babérral meg borókával, semmiképp sem savasítjuk paradicsommal és ez nem lecsó, hogy zöldpaprikát vágjunk bele.

A marhapörkölt nekem mócsingos,

vagyis semmiképp sem vágjuk ki az inas részeket. A hús előkészítése során csak a vastag fehér hártyákat és a kemény faggyút szedjük le, illetve amennyiben egész lábszárunk van, az inak boka feletti vastagját. A faggyún kívül mindent érdemes belefőzni a pörköltbe, ha nem is tálaljuk fel.

A marhapörkölt nekem lábszár,

bár főztem már nyakból, oldalasból és lapockából is, de a lábszár az igazi. A nyak a második helyezett - megjárja, az oldalas túl puha, a lapocka jellegtelen. Talán a pofahús versenyezhet még vele, de azt nagyon ritkán lehet beszerezni. A lábszár nemcsak finom, de marhához képest olcsó, nem nehéz se hozzájutni se feldolgozni.

A marhapörkölt nekem galuskával

az igazi. Mivel van álló robotgépem, gyorsan tudok nokedlit csinálni. Én a Käsespätzl tésztáját csinálom egyébként: 4 tojás, pohár tej, fél kiló liszt. Nem olcsó, de zseni. Ha van idő, bekeverés után pihenjen egy órát a hűtőben, de azonnal is kifőzhető. Aki szereti a krumplit, vágja nagy darabokra és simán főzze meg sós vízben. Nekem izzad tőle a lábam, akkor már inkább kenyérrel tunkolom a szaftot, az jó.

A marhapörkölt nekem megéri,

rászánom a pénzt és az időt. A jó minőségű alapanyag sosem lesz olcsó, a tökéletes állag és íz eléréséhez pedig legalább három órát kell a dologgal foglalkozni.

Marhapörköltet főzni nem nehéz, nagyjából ennyi:
Végy 2 kg marha lábszárat, kemény faggyújától tisztítsd meg, majd rostokra merőlegesen szelve vágd másfél gyufásdoboz méretű darabokra. A húst szárazon tedd egy nagy lábosba és gyújts alá magas fokozaton. Pirítsd körbe szépen, pörkanyag keletkezzen a húsdarabokon. Valamennyi levet fog ereszteni, ha jó minőségű, akkor keveset és nincs vele teendő. Ha többet, akkor le kell önteni, ne párold a húst, hanem süsd! Ha ez megvan, egy tálba szedd ki a körbepörkölt húsdarabokat. A lábasban hevíts zsírt és dobj 4 nagy fej kockára vágott hagymát, picit sózd meg, kömény meg pár egész bors is mehet bele. Ha a hagyma üveges és picit megpirult, jöhet vissza a hús, forgasd össze, keverd bele a pirospaprikát, majd öntsd fel vízzel, hogy majdnem ellepje. A húsról leszedett vastag hártyát is tedd bele a pörköltbe, feltálalni nem kell. Keverd át utoljára az ételt. Ezután már csak türelem és fegyelmezettség kell. Fedő alatt gyöngyözve főzd legalább 2 órát, és csak akkor nyúlj bele kanállal, ha rákóstolsz, egyébként rázogasd, a keverés nem javasolt. A hús állaga akkor jó, ha kanállal vágható, de nem pépes. A pörköltet is túl lehet készíteni, ezért 2 óra főzés után mindenképp ellenőrizni kell az előbb említett állagot. Ha kell, adj még hozzá vizet, és csak a végén sózz utána. Aki borsosabban szereti, tálaláskor őrölt borsot még adhat hozzá. A hiedelmekkel ellentétben azonnal, frissen fogyasztva is ízletes, de másnap is jó, készen fagyasztani is ér. Túl keveset nem éri meg készíteni, inkább tedd el a maradékot!

És akkor jöjjenek a képek. Van pár.

A nagy hártyákat levesszük.
Tökéletes alapanyag.
Ne vágjuk apróra a húst!
Száraz fazékba tesszük.
Körbepörköljük a húst.
Alakul szépen.
Kiszedjük a pörkölt húst, jöhet a hagyma.
Ha a hagyma üveges, vissza a hús, jöhet a paprika, majd 2 óra főzés. Lassan.
Közben előállítjuk ezt a szépséget.
Jó étvágyat!
  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.