- Címkék:
- leveles tészta
- pogácsa
- töpörtyű
- tepertő
- 1 kg búza kenyérliszt
- 25 g friss élesztő
- 2 dl tejföl
- 3 db egész tojás
- 10-15 dkg zsír
- 50 dkg frissen darált, natúr töpörtyű (sertéssel könnyebb dolgozni, liba, kacsa olvadáspontja alacsonyabb, de azzal is meg lehet próbálni)
- só, bors ízlés szerint, borsból lehet egészen sokat rakni, az teszi pikánssá
Az élesztőt elmorzsolom egy kis meleg vízben, alaposan eldolgozom a liszttel, két tojással, 10 dkg zsírral és a tejföllel és szép puha, feszes tésztát gyúrok belőle. Ha száraznak tűnik, még több zsírral lehet lágyítani. Meleg helyen (28 C) letakarva kelesztem egy órát.
A kenés-hajtogatásnál hasonlóan járok el, mint a hájas tésztánál:
A tésztát 5 mm vastag négyzetté nyújtom és rákenem a töpörtyűt. Feltekerem, becsomagolom egy fóliába és egy órát hűvös helyre (10 C) rakom pihenni.
Előveszem a tésztát, 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőle a tekerési irányra merőlegesen. A két rövidebbik oldalát a közepére behajtom úgy, hogy az első hajtás felezze a tésztát, a második pedig teljesen befedje az első hajtást. Becsomagolom egy fóliába és fél órát visszarakom a hűvösre.
Még kétszer elvégzem a műveletet, a végén ismét becsomagolom egy fóliába és egy órát hűvösre rakom.
Felhasználás előtt 2 cm vastagra nyújtom, megkenem egy felvert tojással, kiszaggatom pogácsaméretű körökre és előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
A tetejét 2 mm mélyen egy pengével szépen be lehet négyzetrácsozni, hát ezt most teljesen elfelejtettem, így kissé rusztikusan repedt meg.