A pogácsák királya: a töpörtyűs

A pogácsák királya: a töpörtyűs

A házi töpörtyűs pogácsa jó borsosan még főételnek is bőven sok egy leves után, elkészíteni pedig semmivel se bonyolultabb, mint bármelyik másik leveles tésztát, tehát elég munkás.

  • 1 kg búza kenyérliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 3 db egész tojás 
  • 10-15 dkg zsír
  • 50 dkg frissen darált, natúr töpörtyű (sertéssel könnyebb dolgozni, liba, kacsa olvadáspontja alacsonyabb, de azzal is meg lehet próbálni)
  • só, bors ízlés szerint, borsból lehet egészen sokat rakni, az teszi pikánssá

Az élesztőt elmorzsolom egy kis meleg vízben, alaposan eldolgozom a liszttel, két tojással, 10 dkg zsírral és a tejföllel és szép puha, feszes tésztát gyúrok belőle. Ha száraznak tűnik, még több zsírral lehet lágyítani. Meleg helyen (28 C) letakarva kelesztem egy órát.

A kenés-hajtogatásnál hasonlóan járok el, mint a hájas tésztánál

A tésztát 5 mm vastag négyzetté nyújtom és rákenem a töpörtyűt. Feltekerem, becsomagolom egy fóliába és egy órát hűvös helyre (10 C) rakom pihenni.

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőle a tekerési irányra merőlegesen. A két rövidebbik oldalát a közepére behajtom úgy, hogy az első hajtás felezze a tésztát, a második pedig teljesen befedje az első hajtást. Becsomagolom egy fóliába és fél órát visszarakom a hűvösre.

Még kétszer elvégzem a műveletet, a végén ismét becsomagolom egy fóliába és egy órát hűvösre rakom.

Felhasználás előtt 2 cm vastagra nyújtom, megkenem egy felvert tojással, kiszaggatom pogácsaméretű körökre és előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 

A tetejét 2 mm mélyen egy pengével szépen be lehet négyzetrácsozni, hát ezt most teljesen elfelejtettem, így kissé rusztikusan repedt meg.

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.