A pogácsák királya: a töpörtyűs

A pogácsák királya: a töpörtyűs

A házi töpörtyűs pogácsa jó borsosan még főételnek is bőven sok egy leves után, elkészíteni pedig semmivel se bonyolultabb, mint bármelyik másik leveles tésztát, tehát elég munkás.

  • 1 kg búza kenyérliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 3 db egész tojás 
  • 10-15 dkg zsír
  • 50 dkg frissen darált, natúr töpörtyű (sertéssel könnyebb dolgozni, liba, kacsa olvadáspontja alacsonyabb, de azzal is meg lehet próbálni)
  • só, bors ízlés szerint, borsból lehet egészen sokat rakni, az teszi pikánssá

Az élesztőt elmorzsolom egy kis meleg vízben, alaposan eldolgozom a liszttel, két tojással, 10 dkg zsírral és a tejföllel és szép puha, feszes tésztát gyúrok belőle. Ha száraznak tűnik, még több zsírral lehet lágyítani. Meleg helyen (28 C) letakarva kelesztem egy órát.

A kenés-hajtogatásnál hasonlóan járok el, mint a hájas tésztánál

A tésztát 5 mm vastag négyzetté nyújtom és rákenem a töpörtyűt. Feltekerem, becsomagolom egy fóliába és egy órát hűvös helyre (10 C) rakom pihenni.

Előveszem a tésztát, 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőle a tekerési irányra merőlegesen. A két rövidebbik oldalát a közepére behajtom úgy, hogy az első hajtás felezze a tésztát, a második pedig teljesen befedje az első hajtást. Becsomagolom egy fóliába és fél órát visszarakom a hűvösre.

Még kétszer elvégzem a műveletet, a végén ismét becsomagolom egy fóliába és egy órát hűvösre rakom.

Felhasználás előtt 2 cm vastagra nyújtom, megkenem egy felvert tojással, kiszaggatom pogácsaméretű körökre és előmelegített, 180 C fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 

A tetejét 2 mm mélyen egy pengével szépen be lehet négyzetrácsozni, hát ezt most teljesen elfelejtettem, így kissé rusztikusan repedt meg.

 

  • 2021.03.03

Így lesz csinos az amerikai palacsintád

Az amerikait kicsit máshogy kell sütni, mint a másikat, mert a tésztája vastagabb, merevebb. Mutatjuk, hogyan van az a máshogy. 

  • 2021.03.02

A paplanos rántott hús titka

Egy jó rántott hús bundája gyönyörűen elemelkedik a hústól, de miért? És hogyan? 

  • 2021.03.01

Paprikás krumpi laskagombával

Annyi mindennel fel lehet dobni a paprikás krumplit, és a pirított gomba még a kolbászt is magasan veri.