- Címkék:
- zöldség
- édeskömény
A képeken a konyhakerti törpe gumóim vannak, azok ekkorák, zöldek, sok zölddel, így jártam.
Mivel kimondottan friss, üde, roppanós és édes, nagyon jól illik hozzá minden, ami zsíros, sós és lágy, vagy keserű.:
- érlelt sonka
- füstölt halak
- tejszín
- kávé
- balzsamecet
- szőlő
- garnéla
- grapefruit
- zeller
- uborka
- kapor
- fekete kömény
- kókusz
Hideg leves uborkával
Az édesköményt uborkával, hidegen sajtolt napraforgóolajjal, sóval, kevés frissen facsart szőlőlével, pici szikkadt kaláccsal turmixolom. Pirított fokhagyma nagyon jó a tetejére.
Krémleves szőlővel
- 1 kg édeskömény 2x2 centiméteres kockákra vágva
- 1 l világos alaplé, lehet zöldségalaplé is, víz is, ha nagyon nincs más
- 1/2 l tejszín, vagy kókusztejszín, az édeskömény szépen harmonizál a kókusszal
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 fürt nagyon édes, aromás fehér szőlő pl. muskotály
- 1 ek vaj
- só
A köményt egy sütőpapíron a 180 C fokos sütőben puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát a vajon aranybarnára pirítom. A köményt, a hagymákat és a tejszínt összeöntöm és annyi alaplével turmixolom össze, hogy nekem megfelelő állagot kapjak. Sózom, fűszerezem, összemelegítem.
A szőlőszemeket kimagozom, magas lángon egy pici vajon és cukron rázogatva karamellizálom és tálaláskor a levesbe szórom. A képen sajtos (füstölt kaskaval) pirítóst is kapott, így tartalmas egytálétel.
A kömény sütésével sokkal intenzívebb ízt kapok, mintha főzném.
Pirítva füstölt makrélával és rozskenyérrel
A szeleteket egy serpenyőben magas lángon éppen megpirírom. Rozskenyérrel rakok egy evőkanál mascarponét, füstölt makrélát és a sült édesköményt. Más füstölt hallal is jó.
A zöldje mártásnak
A kapormártásnak megfelelően készítem el. Finomra vágok egy nagy marék zöldjét. Egy evőkanál vajon lisztet pirítok, fokozatosan felöntöm tejjel, selymesre főzöm, belekeverem a köményzöldet és összemelegítem. Főzeléknek fogyasztom, hal különösen jó feltét rá.
Savanyúnak
Az itt leírtak szerint elkészítve a felszeletelt gumókat, kiváló savanyú lesz belőle.