Az édeskömény minek van?

Az édeskömény minek van?

Lágy kapros, édes ízével, ropogós állagával különleges, színesen, nyersen és hőkezelve is felhasználható alapanyag az édeskömény, mutatjuk a legjobb alapanyag-párosításokat, és pár receptet.

A képeken a konyhakerti törpe gumóim vannak, azok ekkorák, zöldek, sok zölddel, így jártam.

Mivel kimondottan friss, üde, roppanós és édes, nagyon jól illik hozzá minden, ami zsíros, sós és lágy, vagy keserű.:

  • érlelt sonka
  • füstölt halak
  • tejszín
  • kávé
  • balzsamecet
  • szőlő
  • garnéla
  • grapefruit
  • zeller
  • uborka
  • kapor
  • fekete kömény
  • kókusz
Hideg leves uborkával

Az édesköményt uborkával, hidegen sajtolt napraforgóolajjal, sóval, kevés frissen facsart szőlőlével, pici szikkadt kaláccsal turmixolom. Pirított fokhagyma nagyon jó a tetejére.

Krémleves szőlővel
  • 1 kg édeskömény 2x2 centiméteres kockákra vágva
  • 1 l világos alaplé, lehet zöldségalaplé is, víz is, ha nagyon nincs más
  • 1/2 l tejszín, vagy kókusztejszín, az édeskömény szépen harmonizál a kókusszal
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 fürt nagyon édes, aromás fehér szőlő pl. muskotály
  • 1 ek vaj

A köményt egy sütőpapíron a 180 C fokos sütőben puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát a vajon aranybarnára pirítom. A köményt, a hagymákat és a tejszínt összeöntöm és annyi alaplével turmixolom össze, hogy nekem megfelelő állagot kapjak. Sózom, fűszerezem, összemelegítem. 

A szőlőszemeket kimagozom, magas lángon egy pici vajon és cukron rázogatva karamellizálom és tálaláskor a levesbe szórom. A képen sajtos (füstölt kaskaval) pirítóst is kapott, így tartalmas egytálétel.

A kömény sütésével sokkal intenzívebb ízt kapok, mintha főzném.

Pirítva füstölt makrélával és rozskenyérrel

A szeleteket egy serpenyőben magas lángon éppen megpirírom. Rozskenyérrel rakok egy evőkanál mascarponét, füstölt makrélát és a sült édesköményt. Más füstölt hallal is jó. 

A zöldje mártásnak

A kapormártásnak megfelelően készítem el. Finomra vágok egy nagy marék zöldjét. Egy evőkanál vajon lisztet pirítok, fokozatosan felöntöm tejjel, selymesre főzöm, belekeverem a köményzöldet és összemelegítem. Főzeléknek fogyasztom, hal különösen jó feltét rá. 

Savanyúnak

Az itt leírtak szerint elkészítve a felszeletelt gumókat, kiváló savanyú lesz belőle.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.