Az édeskömény minek van?

Az édeskömény minek van?

Lágy kapros, édes ízével, ropogós állagával különleges, színesen, nyersen és hőkezelve is felhasználható alapanyag az édeskömény, mutatjuk a legjobb alapanyag-párosításokat, és pár receptet.

A képeken a konyhakerti törpe gumóim vannak, azok ekkorák, zöldek, sok zölddel, így jártam.

Mivel kimondottan friss, üde, roppanós és édes, nagyon jól illik hozzá minden, ami zsíros, sós és lágy, vagy keserű.:

  • érlelt sonka
  • füstölt halak
  • tejszín
  • kávé
  • balzsamecet
  • szőlő
  • garnéla
  • grapefruit
  • zeller
  • uborka
  • kapor
  • fekete kömény
  • kókusz
Hideg leves uborkával

Az édesköményt uborkával, hidegen sajtolt napraforgóolajjal, sóval, kevés frissen facsart szőlőlével, pici szikkadt kaláccsal turmixolom. Pirított fokhagyma nagyon jó a tetejére.

Krémleves szőlővel
  • 1 kg édeskömény 2x2 centiméteres kockákra vágva
  • 1 l világos alaplé, lehet zöldségalaplé is, víz is, ha nagyon nincs más
  • 1/2 l tejszín, vagy kókusztejszín, az édeskömény szépen harmonizál a kókusszal
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 fürt nagyon édes, aromás fehér szőlő pl. muskotály
  • 1 ek vaj

A köményt egy sütőpapíron a 180 C fokos sütőben puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát a vajon aranybarnára pirítom. A köményt, a hagymákat és a tejszínt összeöntöm és annyi alaplével turmixolom össze, hogy nekem megfelelő állagot kapjak. Sózom, fűszerezem, összemelegítem. 

A szőlőszemeket kimagozom, magas lángon egy pici vajon és cukron rázogatva karamellizálom és tálaláskor a levesbe szórom. A képen sajtos (füstölt kaskaval) pirítóst is kapott, így tartalmas egytálétel.

A kömény sütésével sokkal intenzívebb ízt kapok, mintha főzném.

Pirítva füstölt makrélával és rozskenyérrel

A szeleteket egy serpenyőben magas lángon éppen megpirírom. Rozskenyérrel rakok egy evőkanál mascarponét, füstölt makrélát és a sült édesköményt. Más füstölt hallal is jó. 

A zöldje mártásnak

A kapormártásnak megfelelően készítem el. Finomra vágok egy nagy marék zöldjét. Egy evőkanál vajon lisztet pirítok, fokozatosan felöntöm tejjel, selymesre főzöm, belekeverem a köményzöldet és összemelegítem. Főzeléknek fogyasztom, hal különösen jó feltét rá. 

Savanyúnak

Az itt leírtak szerint elkészítve a felszeletelt gumókat, kiváló savanyú lesz belőle.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.