Befőzés 4. rész: berobbant a nyár!

Befőzés 4. rész: berobbant a nyár!

Sorozatunk korábbi részeit itt tudjátok megnézni.

Itt pedig mindent megtaláltok a befőzésről. 

17. Retek savanyúság

Túl sok retket ültettem, és elkezdett pudvásodni, ezért hamar felszedtem az összes maradékot és klasszikus savanyúságot készítettem belőle a linken található leírásunk alapján. Raktam mellé retekleveleket is. Pont egy üveg lett. A retek szép színe azonnal elment, hát az mindegy, az ízére utazok, mert a retkeink olyan erősek voltak, ami eddig ismeretlen volt előttem, remélem ezt sikerül átmenteni télire. 

18. Zsenge szőlőlevél sós lében

Aki szereti a töltikét, feltétlenül rakjon el most szőlőlevelet. Fontos, a levél ne legyen permetezett, kivadult szőlő a legjobb. Egészséges, világoszöld, szűk tenyérnyi leveleket érdemes szedni. 

A leveleket leforrázom, a nagy középső eret kivágom. Egymásra rakok 10 db levelet, szorosan feltekerem. Ezeket a tekercseket nyomogatom a sterilizált befőttes üvegbe, a szája alatt legalább 3 centire legyen a végük, véletlenül se lógjanak ki.

Sós vizet forralok és majdnem csurig öntöm az üveget, a tetejét olajjal zárom csurig, sterilizált lapkával zárom és hűvös, sötét helyen tárolom. 

19. Szárított közönséges cickafark

Ugyan nem befőtt, de a szárítmányokat is befőttes üvegekben, sötét, hűvös helyen lehet a legjobban tárolni és virágzik a közönséges cickafark, az üde virágból sokat szárítok, és elrakom télire. A népi gyógyászatban széleskörűen alkalmazott növény jó ajándék, mindig örülnek neki, gyógyhatása egyelőre nem igazolt, mérgezőnek nem mérgező. 

közönséges cickafark szedéséről itt írtunk, vázába rakva mutatós.

 
 
 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.