Még egy csodafinom gyom: a kövér porcsin

Még egy csodafinom gyom: a kövér porcsin

Nálam ugyan szándékosan lett nekieresztve a porcsin, mert amellett hogy jó salátanövény, szívós talajtakaró is, így két legyet ütök egy csapásra. 

Ami a legmenőbb, a kövér porcsin (Portulaca oleracea) a linolénsavban (omega-3 zsírsav) leggazdagabb növény, vegánok, vegetáriánusok, egyetek porcsint.

A porcsin kicsit savanykás, lédús zöldség, kicsit a spenótra emlékeztet így spenót módra bármikor elkészíthető. Hőkezelve se rossz, de frissen, nyersen az igazi, úgy marad meg frissítő állaga. 

Zöldborsóval

A klasszikus zöldborsófőzelékre feltétnek rakom (recept itt). Nagyon illik az édes zöldborsóhoz friss savanykássága.

Levesbetétnek

Ázsiai hangulatú levesekbe tálaláskor kiváló zöldség. A levesre recept itt. 

Pirítva

A megmosott porcsint egy evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolajon öt percig rázogatva pirítom, sózom, paradicsommal és csiliszósszal tálalom.

Hummusszal, joghurttal, mandulával és citrommal

A megmosott, száráról letépkedett porcsinleveleket görög joghurttal, humusszal (recept itt), és sós mandulával tálalom, frissen facsart citromlével meglocsolom.

Itt még sok vadon termő növény receptet találsz tyúkhúrral, csalánnal, komlóval egyebekkel. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.