Egy éve nem ettem húst, vajon élek még?

Egy éve nem ettem húst, vajon élek még?

Pont egy éve kezdtem a háromhónapos vegán emberkísérletbe, amiből azóta egy cimkével nehezen leragasztható étrend lett, leginkább valamiféle megengedő, teljes értékű növényi táplálkozásnak nevezném, amiből ugyan kizártam a feldolgozott élelmiszereket és nagyrészt a cukrot is, de a tejtermékeket nem. Meg a zérókólát sem, azzal néha élek, és nagyon ritkán, vendégségben szoktam enni halat. Mindez szép és jó, de lehet így egészségesen élni?

Nem vagyok bányász, ahogy te sem

Itt írtunk a húsfogyasztás mellett elhangzó érvek tudományosan igazolt hibáiról, mert a húsfogyasztást a kulturális kötődéseinken (lásd disznóvágással macsóskodás), és az ízlelőbimbókon kívül semmi sem indokolja. Az sem, ha fizikai munkát végzel, hacsak nem vagy élsportoló, bár az élsportolók között is terjed a vegán étrend, itt írtunk róla. Te pedig nem vagy országúti kerékpáros, még egy gyári munkás sem az, egy irodista pedig minden, csak nem országúti kerékpáros.

A hús gasztronómiai értéke vitathatatlan, a nagyipari csirkehúsnak viszont nincs ilyen. Szabadtartott, az áruházakban csak nyomokban, de inkább semennyire sem fellelhető húsok rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, azokkal tényleg lehet bevinni katartikus, vagy csak simán emlékezetes gasztronómiai élményeket, ennyit tud a hús, de csak a legjobb minőségű hús. Ennek a hiánya pedig nem öl meg, hiszen a többség eleve minőségi hús fogyasztása nélkül éli az életét.

Ők csak azért eszik a húst, mert így szokták meg. 

Az van, hogyha lejössz róla, semmi, de tényleg semmi se fog történni, nem halsz meg, nem leszel beteg, csak ezért nem fogysz le, és nem is  hízol meg, nem ájulsz el, nem omlik össze a vérképed. Semmi se lesz. Semmi, legfeljebb ha elég ostoba a környezeted, néha lefárasztanak ugyanazokkal a kérdésekkel és nem tudsz mit rendelni a Mekiben. Mondjuk tudok jobb helyeket a Mekinél, ahol tudok mit rendelni. 

Akkor se lesz semmi bajod, ha piszkosul felkérdez az élet, én pont belenyúltam, nagyjából a vegán kísérlet első napján elindult a pokoljárás, 2021 folyamatosan küldte rám a buldózereket, két kukoricatortilla között sokszor pislogni nem volt lehetőségem, már megint mihez kell alkalmazkodni, mit kell lépni, feldolgozni, túlélni, megoldani építkezéssel, konyhakerttel, halálesettel, gyásszal, két költözéssel, egy élet többszöri, teljes felfordulásával csináltam végig vegán-vega között ingadozó étrenden, egy szál indukciós platnin az elmúlt évet. Ezen felül napi szinten sportoltam, elláttam két nagytestű állatot, és erre pár hónapja még hetente többször rakok extra kardióedzést is. Az már majdnem az országúti kerékpáros szint. 

Mivel kíváncsi voltam, meg hát a kijelentés, hogy jól vagyok, egy kivizsgálás után megalapozott, elmentem hát egy teljeskörű kivizsgálásra, ahol mindenki rajongott a leleteimért, a több doki és nővérke dicsérte a felkarom és a hasam, és úgy általában gratuláltak az időkerék látványos belassításáért. Nem, nincs baj a vassal se. 

A vegán sorozatról itt olvashatsz el mindent, rengeteg hasznos tipp és recept is van a linkgyűjteményben. 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.