Fűszeres, melengető, NEM KRÉMlevesek sütőtökből

Fűszeres, melengető, NEM KRÉMlevesek sütőtökből

Lépjünk túl a krémlevesen, a sütőtök tud másmilyen levest is, nem is egyet.

Fűszeres, gyömbéres sütőtökleves
  • 1 kg sütőtök felkockázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva
  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva
  • 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mind egészben
  • 2 l alaplé, aki húsos készítse erős marhával, aki vega/vegán zöldségalaplével

A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kiveszem, átpirítom a fűszereket. Egy nagy lábosba rakom a fűszereket, hagymát, tököt, felöntöm az alaplével, ízlés szerint sózom, és ressre főzöm a tököt. Leszűröm a léből a fűszereket, a hagymát eldobom.

Levesbetétek:

Tojásevőknek:

Mindenkinek:

  • 1 zacskó üvegtészta, ezeket általában elég forró vízzel leönteni és 10 percig ázni hagyni, így nem igényelnek külön főzőlapot, elég szárazon a levesestányérokba pakolni, és a lobogón forró levest rámerni.
  • csilipaprika
  • friss fokhagyma finomra szeletelve
  • friss gyömbér finomra szeletelve
  • friss koriander vagy petrezselyem
  • a képen van még mángold, mert még mindig terem
Kókuszos sütőtökleves
  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg sütőtök
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
  • fél marék kókuszchips
  • 1 tkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 ek olaj

A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejjel, éppen puhára főzöm, és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom. 

Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok. 

Sütőtök, mángold, csili és csicseriborsó
  • 1 kg sütőtök felkockázva
  • 2 nagy marék feldarabolt mángold, vagy spenót
  • csilipaprika ízlés szerint
  • 1 marék csicseriborsó egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe beáztatva
  • 2 l alaplé (marha vagy zöldség)
  • 5 gerezd fokhagyma szétnyomva
  • 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • őrölt római kömény

Sózom, fűszerezem és ressre főzöm az alaplében a csicseriborsót. Az olajon megpirítom a sütőtököt, a leveshez adom, ressre főzöm. A mángoldot/spenótot csak forrón dobom bele, nem főzöm. 

Ízlés szerinti mennyiségű csilivel és pirított fokhagymával tálalom. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.