- Címkék:
- leves
- sütőtök
- vegán
- vega
- melengető étel
- vegetariánus
Fűszeres, gyömbéres sütőtökleves
- 1 kg sütőtök felkockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva
- 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva
- 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mind egészben
- 2 l alaplé, aki húsos készítse erős marhával, aki vega/vegán zöldségalaplével
- só
A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kiveszem, átpirítom a fűszereket. Egy nagy lábosba rakom a fűszereket, hagymát, tököt, felöntöm az alaplével, ízlés szerint sózom, és ressre főzöm a tököt. Leszűröm a léből a fűszereket, a hagymát eldobom.
Levesbetétek:
Tojásevőknek:
- szójában pácolt tojás, link elkészítésre
Mindenkinek:
- 1 zacskó üvegtészta, ezeket általában elég forró vízzel leönteni és 10 percig ázni hagyni, így nem igényelnek külön főzőlapot, elég szárazon a levesestányérokba pakolni, és a lobogón forró levest rámerni.
- csilipaprika
- friss fokhagyma finomra szeletelve
- friss gyömbér finomra szeletelve
- friss koriander vagy petrezselyem
- a képen van még mángold, mert még mindig terem
Kókuszos sütőtökleves
- 2 dl kókusztej
- 20 dkg sütőtök
- 1/2 citrom leve
- 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
- fél marék kókuszchips
- 1 tkanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 ek olaj
- só
A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejjel, éppen puhára főzöm, és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom.
Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok.
Sütőtök, mángold, csili és csicseriborsó
- 1 kg sütőtök felkockázva
- 2 nagy marék feldarabolt mángold, vagy spenót
- csilipaprika ízlés szerint
- 1 marék csicseriborsó egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe beáztatva
- 2 l alaplé (marha vagy zöldség)
- 5 gerezd fokhagyma szétnyomva
- 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- őrölt római kömény
- só
Sózom, fűszerezem és ressre főzöm az alaplében a csicseriborsót. Az olajon megpirítom a sütőtököt, a leveshez adom, ressre főzöm. A mángoldot/spenótot csak forrón dobom bele, nem főzöm.
Ízlés szerinti mennyiségű csilivel és pirított fokhagymával tálalom.