Fűszeres, melengető, NEM KRÉMlevesek sütőtökből

Fűszeres, melengető, NEM KRÉMlevesek sütőtökből

Lépjünk túl a krémlevesen, a sütőtök tud másmilyen levest is, nem is egyet.

Fűszeres, gyömbéres sütőtökleves
  • 1 kg sütőtök felkockázva
  • 1 nagy fej vöröshagyma félbevágva
  • 2 hüvelykujjnyi gyömbér szétcsapkodva
  • 1 marék kardamom, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, mind egészben
  • 2 l alaplé, aki húsos készítse erős marhával, aki vega/vegán zöldségalaplével

A hagymák vágott felét egy száraz serpenyőben feketére pirítom, kiveszem, átpirítom a fűszereket. Egy nagy lábosba rakom a fűszereket, hagymát, tököt, felöntöm az alaplével, ízlés szerint sózom, és ressre főzöm a tököt. Leszűröm a léből a fűszereket, a hagymát eldobom.

Levesbetétek:

Tojásevőknek:

Mindenkinek:

  • 1 zacskó üvegtészta, ezeket általában elég forró vízzel leönteni és 10 percig ázni hagyni, így nem igényelnek külön főzőlapot, elég szárazon a levesestányérokba pakolni, és a lobogón forró levest rámerni.
  • csilipaprika
  • friss fokhagyma finomra szeletelve
  • friss gyömbér finomra szeletelve
  • friss koriander vagy petrezselyem
  • a képen van még mángold, mert még mindig terem
Kókuszos sütőtökleves
  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg sütőtök
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
  • fél marék kókuszchips
  • 1 tkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 ek olaj

A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejjel, éppen puhára főzöm, és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom. 

Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok. 

Sütőtök, mángold, csili és csicseriborsó
  • 1 kg sütőtök felkockázva
  • 2 nagy marék feldarabolt mángold, vagy spenót
  • csilipaprika ízlés szerint
  • 1 marék csicseriborsó egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízbe beáztatva
  • 2 l alaplé (marha vagy zöldség)
  • 5 gerezd fokhagyma szétnyomva
  • 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • őrölt római kömény

Sózom, fűszerezem és ressre főzöm az alaplében a csicseriborsót. Az olajon megpirítom a sütőtököt, a leveshez adom, ressre főzöm. A mángoldot/spenótot csak forrón dobom bele, nem főzöm. 

Ízlés szerinti mennyiségű csilivel és pirított fokhagymával tálalom. 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.