Hogyan kell eltenni a csipkebogyót?

Hogyan kell eltenni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nagyszerű és ingyenes C-vitamin forrás, érdemes betárazni belőle tavaszra, amikor a tartalékaink már teljesen kimerültek lesznek. A C-vitamin viszont nem tolerálja a hőkezelést, így a lekvár ugyan finom, csak C-vitamin nincs benne. 

Kimagozva szárítás

A termést kettévágom, kipiszkálom belőle a magokat és ami marad, kiszárítom, sötét, hűvös helyen, például befőttesüvegben tárolom. 

 
Püré

Hát nem a legjobb kihozatalú megoldás, a puha terméseket egy szitán átnyomkodom, amit kapok lefagyasztom. 

Lustáknak

Az egész magokat szárítom, felhasználás előtt megtöröm. Ez a megoldás csak áztatásra alkalmas végeredményt ad.

Felhasználás

Nem lehet melegíteni. Tehát vagy langyos vízbe áztatom egy napra és megiszom a levet, megeszem a felpuhult magot, vagy a pürét és a feláztatott, kimagozott magot nyersen fogyasztott gyümölcslevekbe, smoothiekba lehet még rakni.

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.