Így készül egy házi joghurt

Így készül egy házi joghurt

Tejes sorozatunkban végre készítünk is valamit, joghurtot. Nagyjából semmi munka sincs vele. 

A sorozat további részei itt.

A joghurt egy élőflórás savanyú tej/tejszín, amelyet megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő. A joghurt a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus meghatározott arányú szimbiotikus tenyészete. via 

Két lehetőség van. Először is a felforralt házi tejet kézmelegre lehűtöm (ha forrón állok neki, a kis joghurtkészítő melósok mind meghalnak).

  1. Nagyon egyszerű, kicsit kockázatosabb lehetőség: fogom a kedvenc natúr joghurtom és egy befőttes üvegbe öntött langyos tejbe rakok belőle egy evőkanállal.
  2. Veszek egy tasak joghurtkultúrát (pl. az MTKI-tól) és azzal oltom be a langyos tejem.

A folytatás ugyanaz, a joghurt 42 C fokon készül, így ezen a hőmérsékleten (fűtőtest közelében, sütőben lehet a legjobban belőni) lazán lefedve hagyom. 24 óra alatt készül el, utána 4 C fokos hűtőben, lezárva, napokig tárolható. A kész termékből félretett joghurttal oltom be a következő adagot. Állítólag ezzel a módszerrel kifúj a kultúra, nem vettem észre ilyesmit több hónapos utánoltogatás után.

A kedvenc joghurt néha nem működik, a tej megalszik, nem pedig joghurt lesz belőle, valószínűleg nem sok élet volt már a felhasznált alapanyagban. Ez annyiból lehet mégis jó megoldás, mert a különböző kultúrák különböző állagot készítenek és ki mit szeret, nagyjából azt - nyúlós/törős, melyik kultúra milyen - kapja tőle a házi tejben is.

A házi joghurt meghökkentően krémes, teljesen más élmény egy teljes, zsíros, ízletes tejből készített joghurt.

A képen házi bodzalekvárral, ami így készül, most van szezonja!

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.