- Címkék:
- bab
Miért pukiztat?
Elsősorban a raffinóz, egy szénhidrát miatt, amely többek között -keresztesvirágzatúak, takarmányrépa- a hüvelyesekben is megtalálható. A hüvelyesek magas rosttartalma is hozzájárul a mellékhatáshoz.
A fokozatos bevezetés elmaradása és a rendszertelen fogyasztás is a puffadást fokozza, beleink és a bennük élő organizmusok nem tudnak gyorsan alkalmazkodni a hirtelen váltásokhoz. Kiegyensúlyozott mennyiségű, és rendszeres babfogyasztással szerencsére szoktatható a bélflóra.
A fajta számít
A fekete szemű kíméletesebb a többi fajtához képest. Kutatók azt tanácsolják, érdemes a fajtákkal kísérletezni, mert egyénileg eltérő lehet az érzékenység, valakinek ez működik, másnak az.
Az áztatás számít, ha elég hosszú
Kutatók az alábbiak szerint áztattak be babot, majd összevetették a puffasztó vegyületek mennyiségét az áztatás előtti értékekkel.:
- 6 óra vízben
- 12 óra vízben
- 6 óra szódabikarbónás vízben
- 12 óra szódabikarbónás vízben
A babban található vegyületek mennyisége 6 óra után nem, 12 óra áztatás után viszont csökkent. A szódabikarbóna egyáltalán nem fokozza a folyamatokat, használata fölösleges.
Csoda babos receptek: