• Címkék:
  • bab

Hogyan nem csinál ki a bab?

Hogyan nem csinál ki a bab?

Jön az ősz, a melengető ételek ideje, és előtérbe kerülnek a hüvelyesek és mellékhatásuk. Van esély ezt mérsékelni? 

Foto: Eric Prouzet

Miért pukiztat?

Elsősorban a raffinóz, egy szénhidrát miatt, amely többek között -keresztesvirágzatúak, takarmányrépa- a hüvelyesekben is megtalálható. A hüvelyesek magas rosttartalma is hozzájárul a mellékhatáshoz.

A fokozatos bevezetés elmaradása és a rendszertelen fogyasztás is a puffadást fokozza, beleink és a bennük élő organizmusok nem tudnak gyorsan alkalmazkodni a hirtelen váltásokhoz. Kiegyensúlyozott mennyiségű, és rendszeres babfogyasztással szerencsére szoktatható a bélflóra.

A fajta számít

A fekete szemű kíméletesebb a többi fajtához képest. Kutatók azt tanácsolják, érdemes a fajtákkal kísérletezni, mert egyénileg eltérő lehet az érzékenység, valakinek ez működik, másnak az.

Foto: Jasmine Waheed

Az áztatás számít, ha elég hosszú

Kutatók az alábbiak szerint áztattak be babot, majd összevetették a puffasztó vegyületek mennyiségét az áztatás előtti értékekkel.:

  • 6 óra vízben
  • 12 óra vízben
  • 6 óra szódabikarbónás vízben
  • 12 óra szódabikarbónás vízben

A babban található vegyületek mennyisége 6 óra után nem, 12 óra áztatás után viszont csökkent. A szódabikarbóna egyáltalán nem fokozza a folyamatokat, használata fölösleges. 

Csoda babos receptek:

Bableves

Csilis bab

Hagymás bab

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.