• Címkék:
  • bab

Hogyan nem csinál ki a bab?

Hogyan nem csinál ki a bab?

Jön az ősz, a melengető ételek ideje, és előtérbe kerülnek a hüvelyesek és mellékhatásuk. Van esély ezt mérsékelni? 

Foto: Eric Prouzet

Miért pukiztat?

Elsősorban a raffinóz, egy szénhidrát miatt, amely többek között -keresztesvirágzatúak, takarmányrépa- a hüvelyesekben is megtalálható. A hüvelyesek magas rosttartalma is hozzájárul a mellékhatáshoz.

A fokozatos bevezetés elmaradása és a rendszertelen fogyasztás is a puffadást fokozza, beleink és a bennük élő organizmusok nem tudnak gyorsan alkalmazkodni a hirtelen váltásokhoz. Kiegyensúlyozott mennyiségű, és rendszeres babfogyasztással szerencsére szoktatható a bélflóra.

A fajta számít

A fekete szemű kíméletesebb a többi fajtához képest. Kutatók azt tanácsolják, érdemes a fajtákkal kísérletezni, mert egyénileg eltérő lehet az érzékenység, valakinek ez működik, másnak az.

Foto: Jasmine Waheed

Az áztatás számít, ha elég hosszú

Kutatók az alábbiak szerint áztattak be babot, majd összevetették a puffasztó vegyületek mennyiségét az áztatás előtti értékekkel.:

  • 6 óra vízben
  • 12 óra vízben
  • 6 óra szódabikarbónás vízben
  • 12 óra szódabikarbónás vízben

A babban található vegyületek mennyisége 6 óra után nem, 12 óra áztatás után viszont csökkent. A szódabikarbóna egyáltalán nem fokozza a folyamatokat, használata fölösleges. 

Csoda babos receptek:

Bableves

Csilis bab

Hagymás bab

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.