Mutatjuk mikor jó és hogyan szemezd le a bodzát!

Mutatjuk mikor jó és hogyan szemezd le a bodzát!

Fantasztikus lekvárt ad a fekete bodza augusztus-szeptemberben érő termése, előkészítése pöttyet macerás.

Mikor érett?

A teljesen fekete, kissé már töppedt bogyók alkalmasak befőzésre. A gyalog és a fekete bodza zöld részei, éretlen és érett nyers bogyója, és magja is mérgező. A fekete bodza gyümölcshúsában található mérgező vegyületek hőérzékenyek, ezért kimagozott és alaposan megfőzött (több óra) lekvárja fogyasztható. A pálinkája is, mértékkel. A lekvár így készül.

Az említett bodzafajokban található mérgező vegyületek (cianogén glikozidok) működése itt.

Tehát a fekete bodza érett bogyója sem alkalmas nyers szörpbe, smoothieba, tinktúrába, ágyas pálinkába!

Hogyan szemezzem?

Egy villával szépen le lehet húzni a bogyókat a szárról. 

 

 

 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.