- Címkék:
- bodza
Mikor érett?
A teljesen fekete, kissé már töppedt bogyók alkalmasak befőzésre. A gyalog és a fekete bodza zöld részei, éretlen és érett nyers bogyója, és magja is mérgező. A fekete bodza gyümölcshúsában található mérgező vegyületek hőérzékenyek, ezért kimagozott és alaposan megfőzött (több óra) lekvárja fogyasztható. A pálinkája is, mértékkel. A lekvár így készül.
![](/data/articles/11/115/article-11587/lekvar_fit_800x10000.jpg)
Az említett bodzafajokban található mérgező vegyületek (cianogén glikozidok) működése itt.
Tehát a fekete bodza érett bogyója sem alkalmas nyers szörpbe, smoothieba, tinktúrába, ágyas pálinkába!
Hogyan szemezzem?
Egy villával szépen le lehet húzni a bogyókat a szárról.
![](/data/articles/84/849/article-84979/bodza01_fit_800x10000.jpg?key=3a69d0499baceec68f9ddb9c68fff7be)