Mutatjuk mikor jó és hogyan szemezd le a bodzát!

Mutatjuk mikor jó és hogyan szemezd le a bodzát!

Fantasztikus lekvárt ad a fekete bodza augusztus-szeptemberben érő termése, előkészítése pöttyet macerás.

Mikor érett?

A teljesen fekete, kissé már töppedt bogyók alkalmasak befőzésre. A gyalog és a fekete bodza zöld részei, éretlen és érett nyers bogyója, és magja is mérgező. A fekete bodza gyümölcshúsában található mérgező vegyületek hőérzékenyek, ezért kimagozott és alaposan megfőzött (több óra) lekvárja fogyasztható. A pálinkája is, mértékkel. A lekvár így készül.

Az említett bodzafajokban található mérgező vegyületek (cianogén glikozidok) működése itt.

Tehát a fekete bodza érett bogyója sem alkalmas nyers szörpbe, smoothieba, tinktúrába, ágyas pálinkába!

Hogyan szemezzem?

Egy villával szépen le lehet húzni a bogyókat a szárról. 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.