- Címkék:
- kenyér
- vegán
- rozskenyér
- 500 g rozsliszt (lehet bármilyen árnyalatú, ez itt a képeken világosból készült)
- 1/2 tasak szárított élesztő (egyszerűbb vele dolgozni és amikor élesztős kenyeret sütök, az egyszerűség fontos, ha pepecselni akarok, vadkovásszal sütök)
- 1 nagy csipet só
- víz
A lisztet elkeverem a sóval és az élesztővel. Annyi vízzel dolgozom el, hogy ragacsos legyen. Nagyjából gombócot formázok belőle.
Egy lelisztezett munkalapon próbálom nagyjából korrekt gombóccá pofozgatni, majd egy sütőpapírral kibélelt mély tálba rakom kelni. Letakarom. 28 C fokon kb. 3 óra alatt szépen kikerekedik, a teteje finoman berepedezik.
Előmelegítem a sütőt 220 C fokra. Vaslábosban sütöm a kenyeret, berakom.
Amikor felmelegedett a sütő és a lábos is, a kenyeret a papírnál fogva a lábosba rakom, lespriccelem vízzel, lefedem és gyorsan visszarakom a sütőbe.
15 perc után leveszem a hőmérsékletet 150 C fokra és még 30 percig sütöm. Lezárom a sütőt, bent hagyom kihűlni.
Lehet dúsítani melasszal és őrölt koriandermaggal, nagyon jól áll neki mindkettő.
Ezt itt a képen kövön sütöttem, egy jó villanysütőben szabályosabban reped. A kövön sütésről itt lehet olvasni részletesen.