Mutatjuk, mire nem jók a növényi italok

Mutatjuk, mire nem jók a növényi italok

Van pár klasszikus fogás, amelyek a velejükig kötődnek a tejhez, tejszínhez, a tejtermék a főszereplő, ezek nem tolerálják a mentesítést. 

Madártej

Reménytelen, a madártej karakterétől nem lehet elidegeníteni a tej sajátos telt édességét, kókuszból egy fura pudingot, a többi növényi italból kellemetlen ízű rántottás löttyöt kapunk. 

A madártej így készül.

Karamellkrém

Mivel a növényi italokban nincs zsiradék, vagy kevés és jellegtelen ízű olajat adnak hozzájuk, a növényi zsiradékok íze és működése pedig eltér a vajtól, ezt a tejjel készülő édességet nem lehet érdemben házilag elkészíteni. Jó minőségű, zsíros kókusztejszínnel elkészítve pedig zavaró a kókusz íze.

Kakaóvajjal lehet kísérletezni, mandulaital kakaóvajjal zsírosítva kielégítő végeredményt ad erre a célra, csak kicsit erős az ára és annyira nem jó. 

Karamellkrém recept a linken.

Créme brulée és flan

Mindkét recept itt található, mentesítve elveszítik lényegüket.

Legyen happy end, mire kifejezetten jók egyes növényi italok?

Kókusz

Egyes főzelékek, turmixok, pudingok, krémlevesek, levesek, gyümölcsök, matcha latte.

A tejberizs és a panna cotta meglepően jók kókuszból is, valószínűleg a tojás hiánya miatt van ezekben több mozgástér, itt például kókusz és matcha.:

 Kókusz és komló:

 

Az alábbi alapanyagokkal különösen jó a kókusz:

  • kel, zeller, sárgarépa, paszternák, zöldborsó, citrusok, petrezselyem, koriander, menta, tengeri halak, tenger gyümölcsei, sütőtök, édesburgonya, burgonya

Zab 

  • zabpehely, főzelékek hüvelyesekből

Mandula

  • édességek, gyümölcsök, zabpehely, kelkáposztával készülő ételek

Növényi italt pedig így tudsz készíteni otthon, olcsón.

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.